Sydkorea udskyder afstemning om udskældt medielov, der kan indskrænke pressefriheden

Et fordømt medielovforslag, der ”i sidste ende kunne true pressefriheden”, er blevet udskudt og skal genbehandles

I sidste øjeblik har sydkoreanske medier og journalister undgået at se frem til at betale bøder, hvis det blev vurderet, at de bevidst skrev falske nyheder eller forkerte oplysninger. Bøder, der kunne løbe op i fem gange beløbet for den vurderede finansielle skade, historien har bragt på en person eller virksomhed. I hvert fald foreløbigt.

Det var et af punkterne i Sydkoreas nye foreslåede medielov, hvor afstemningen altså er blevet udskudt. Loven skal nu igennem en tværpolitisk komité, der skal genforhandle detaljerne, inden den kommer til afstemning i slut-september. Lovforslaget var enormt upopulært ikke bare lokalt i det østasiatiske land, men også internationalt.

”Lovgivningen omkring afgørelsen af intentionerne er tvetydig, og derfor medfølger der en risiko for overregulering, hvilket i sidste ende vil indskrænke pressefriheden,” som den Internationale Føderation for Journalister ((IFJ) skrev i en kritik af lovgivningen.

I lokale medier blev loven udskældt i bredt omfang, og journalister havde arrangeret demonstrationer ude foran parlamentet fra otte om morgenen til midnat på dagen for afstemningen. Men på trods af udskydelsen er der ikke den store sejrsfølelse hos folk.

”Intet har ændret sig. Vi bliver nødt til at holde øje med, hvordan forhandlingerne foregår,” siger Lee Young-poong, journalist og leder af tv-stationen KBS’ lokale fagforening.

Og han er langtfra alene i sine forbehold til de koreanske politikere.

”Jeg har en følelse af, at regeringspartiet prøver at finde den mindst ydmygende flugtrute fra den sump, de har fundet sig selv i nu. Måske vil de udvande forslaget, til det er harmløst, eller måske vil de vente på, at international kritik dør ud, før de forsøger at vedtage forslaget med kosmetiske ændringer,” skriver advokat og aktivist Ethan Hee-seok Shin i en mail til Journalisten.

”Vi må vente og se.”

 

0 Kommentarer

Læs også

Mød fremtidens nyhedsvært. Hun behøver ikke forberede sig og bliver aldrig træt

Fremtidens nyhedsvært: Hun behøver ikke forberede sig og bliver aldrig træt

12. FEBRUAR 2021