Vi var ”meget trætte og lidt bange,” fortæller Lee Ga-hyuk, sydkoreansk journalist.
Jeg har opsøgt Lee Ga-hyuk, fordi hans historie er opsigtsvækkende – han rejste sidst i 2016 gennem Europa i jagten på en 21-årig sydkoreansk kvinde – Chung Yoo-ra – der gennem sin mor har relation til den nu afsatte sydkoreanske præsident.
Han fandt Chung Yoo-Ra i Danmark, meldte hende til politiet – og fortalte derpå historien om hendes anholdelse i sydkoreansk tv. En del af hans mission er foreviget i billederne på disse sider.
Nu sidder vi i stueetagen i den sydkoreanske kabel-tv-station JTBC’s tjekkede og moderne glashus i Seouls såkaldte ”digitale medieby” og taler om, hvad der helt præcist skete i landsbyen Gug uden for Aalborg dengang.
Hvordan fandt han hende? Og hvorfor gik han til politiet som reporter?
Lee Ga-hyuk har hidtil afvist at give interview til flere danske medier – efter ordre fra sine chefer. Men han ved jo godt, at vi undrer os, og det er tydeligt, at han gerne vil forklare sig gennem journalisternes fagblad.
Men inden vi dykker ned i hans beretning, skal vi lige have de overordnede fakta på plads:
21-årige Chung Yoo-ra sidder i skrivende stund stadig fængslet i Danmark. Byretten i Aalborg har dømt hende til udlevering på begæring af de sydkoreanske myndigheder. Men afgørelsen er appelleret og kommer igen for en dansk domstol 19. april.
Chung Yoo-ras mor er i Sydkorea anholdt for at have udnyttet sin indflydelse over præsidenten og skaffet sig selv og datteren privilegier.
Og en rigsret i Sydkorea har afsat præsidenten i en politisk korruptionssag.
Et tip om et stutteri ved Aalborg
Der var i slutningen af december reporterhold fra mindst seks store koreanske mediehuse i Frankfurt, hvor man dengang troede, at Chung Yoo-ra opholdt sig, fortæller han.
Lee Ga-hyuk i Frankfurt. Foto: JTBC
Lee Ga-hyuk og hans hold havde allerede søgt og søgt i en uges tid og var nu på vej til Østrig, hvor de havde fået et tip om, at hun opholdt sig. Men så meddelte en central kilde, som de havde været i kontakt med et stykke tid, i telefonen hjemme fra Korea, at det var endog meget sandsynligt, at hun opholdt sig i nærheden af et stutteri i Aalborg, hvor man allerede vidste, at flere af hendes heste befandt sig.
De to reportere tog en hurtig beslutning og kørte nordpå i stedet for sydpå. De efterlod tolk og chauffør i Tyskland, så Lee og hans kameramand skiftedes til selv at køre.
Lee Ga-hyuk understreger, at hans hensigt – mens han kørte afsted fra Tyskland til det nordlige Jylland – var at finde hende, snakke med hende og give hende en mulighed for at forklare sig. Det var den rapport, han helst ville have kunnet sende hjem.
De kørte og kørte og fik undervejs ikke andet at spise end nogle bananer.
Ventede et døgn i bilen
Det var nytårsaftensdag. Klokken var fire om eftermiddagen, og flere danskere havde så småt taget hul på nattens nytårsfyrværkeri.
Lee og kameramanden var kørt de 941 kilometer fra Frankfurt til landsbyen Gug uden for Aalborg, hvor rygtet sagde, at Chung Yoo-ra skulle være.
Lee Ga-hyuk og hans kameramand i centrum af Aalborg. Foto: Privat
Lee og hans kameramand kunne hurtigt konstatere, at de havde heldet med sig. Uden for et hus stod den luksus-minivan på tyske nummerplader, som reporterne vidste, Chung og hendes følge på fire personer kørte rundt i.
Rejsen gennem Europa bragte Lee Ga-hyuk til landsbyen Gug ved Aalborg, hvor han fandt den 21-åriges hestetrailer parkeret. Foto: JTBC
De kunne også se gennem vinduerne, at der på asiatisk vis var stillet en riskoger frem. Og naboer bekræftede, når de blev præsenteret for fotografier af den eftersøgte kvinde, at de havde set hende gå rundt i nabolaget med sit lille barn.
De to koreanske reportere ventede et døgn i deres bil, der var parkeret lige rundt om hjørnet fra villaen, efter at de havde forsøgt at banke på og kontakte deres landsmænd inde i huset på koreansk. Uden held. Døren blev straks låst, og skodderne lukket.
Så tog de en dramatisk beslutning.
Lee ringede ”114” og fik fat i en flink dansk politibetjent, der aldrig i sit liv havde hørt om Chung Yoo-ra. Han og hans kolleger skulle først have tjekket Interpols registre over eftersøgte personer på deres computere.
Men I havde jo bekræftet, at det var Chung, som opholdt sig i huset. I havde jeres historie. Hvorfor lavede I ikke bare en standup foran huset og rapporterede hjem, at sådan forholdt det sig?
”Det overvejede vi også som en mulig løsning. En anden mulighed var at vente lidt længere i håb om, at hun alligevel gerne ville tale med os. Men efterhånden som tiden gik, begyndte vi at frygte, at hun ville flygte eller ødelægge bevismateriale. Vi diskuterede sagen med vores chefer og vores advokater hjemme i Sydkorea, og vi følte, at vi nu var nødt til at fremskynde processen. Derfor valgte vi at gå til de danske myndigheder.”[quote:2]
”Jeg ved godt, at journalister ikke bør blive en del af deres egne historier”
Det tog fire timer, inden politiet dukkede op ved villaen i Gug.
Politiet dukker op ved villaen i Gug. Foto: JTBC
De to sydkoreanske reportere vidste ikke på forhånd, hævder han, at de ville få lov til at være til stede ved anholdelsen – og det fik de også kun lov til på relativt lang afstand.
Men en dansk politimand kom midt under anholdelsen venligt over til dem og viste dem Chungs pas. Jo, jo, den er god nok. Det er hende.
Foto: JTBC
Denne scene med passet er vist gang på gang i sydkoreansk tv.
Selve rubrikken på skærmen, da nyheden den aften blev bragt i JTBC’s tv-avis, var, at ”JTBC tilkaldte politiet af frygt for flugt”.
Foto: JTBC
”Jeg ved godt, at journalister ikke bør blive en del af deres egne historier,” siger Lee Ga-hyuk.
”Men jeg synes ikke, at den etik kan bruges i denne situation. Vi havde kørt over 900 kilometer. Vi havde ventet længere end et døgn. Det var mørkt, og vi frøs. Naboerne var mistænksomme over for os. Jeg kan ikke fortænke dem i at spørge, om vi var asiatiske terrorister. Og vi var samtidig bange for at få tæsk af Chung Yoo-ras livvagter. Så vi valgte altså at blive en del af historien.”[quote:0]
Kritik i sydkoreanske mediekredse
Det er næppe forkert at skrive, at den unge pige, der blev anholdt i Nordjylland efter de store demonstrationer i Seoul gennem hele vinteren, er en forhadt person i sit hjemland.
Erhvervsgiganter som Samsung betalte for hendes heste og hendes stutteri-lejemål for at holde sig på god fod med præsidenten og hendes mor.
Og Lee har ikke oplevet den store forargelse blandt sydkoreanske kolleger, fortæller han. Han har fået bitter kritik, men det er mest kommet fra ikke-journalister – af politiske årsager.
Det betyder imidlertid ikke, at der slet ikke har været debat i sydkoreanske mediekredse om Lee og hans kameramands beslutning i den kolde bil i det nordjyske.
Journalisten Park Sanghyun fra mediefirmaet Mediati kritiserede allerede dagen efter i et internet-essay JTBC for ”uigenkaldeligt at have åbnet journalistikkens parallel til Pandoras æske”.
Han mindede om, at journalistens rolle er at observere og rapportere, ikke at blive en aktiv deltager, og at JTBC åbenlyst fik en fordel af som de første at kunne rapportere om anholdelsen som en eksklusiv nyhed.
Mange debattører i den liberale – i koreansk kontekst venstreorienterede – sammenhæng, hvor Parks artikel blev publiceret, erklærede sig meget uenige. Mange er meget vrede på Park, og hans essay fik ikke færre end 12.000 kommentarer.
Dels mener de, at JTBC er så vigtig en oppositionsstemme i øjeblikket, at man skal lade være med at kritisere stationen, selv om den journalistik, der blev udøvet den dag i Aalborg, måske ikke var den ypperste af slagsen. Dels mener de, at det var i offentlighedens interesse at få den unge Chung anholdt, og at det i den situation er en hvilken som helst journalists opgave at bidrage til, at hun bliver anholdt.
Lee Ga-hyuk dækker stadig sagen fra Seoul, mens den danske anklagemyndighed vurderer papirerne fra Sydkorea.
”Det er store ord at bruge, men vi følte faktisk, at vi var på en mission,” forklarer han om dagene i Nordjylland.[quote:1]
”Vi følte, at vi repræsenterede alle sydkoreanere, og at vi var deres øjne og ører, mens de sad nysgerrigt derhjemme og ventede på nyt fra os.”
Lee Ga-hyuk rapporterer fra arresten i Aalborg. Foto: Privat
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.