
”Goddag. Jeg er ikke et menneske, jeg er cyber AI-vært,” siger Kim Joo-ha (tv), og vender sig mod sin menneskelige medvært Min Kyeong-young. Foto: MBN
To værter står ved siden af hinanden. Han er iført klassisk værtshabit, hvid skjorte, dybblå blazer med matchende slips og et par runde briller. Hun står i en bordeaux blazer med sort trøje under.
Ved første øjekast ser de ud til at stå i studiet sammen. Men kun manden er et levende menneske. Kvinden er en avanceret kodestribe.
”Goddag. Jeg er ikke et menneske, jeg er cyber AI-vært Kim Joo-ha,” siger hun i et smidigt og tilsyneladende menneskeligt sprog.
Efter hendes korte introduktion vender medværten Min Kyeong-young sig mod hende og taler til hende, mens hun stirrer direkte ind i kameraet med et stift ansigtsudtryk.
Den kunstige intelligens har tydeligvis ikke lært at lave værts-ping-pong endnu.
Min Kyeong-young fortæller Journalisten, at han for nylig mødte den rigtige Kim Joo-ha.
”Og selv om jeg sammenligner, mens jeg er så tæt, som jeg er nu, kan jeg næsten ikke se forskel,” siger han.
Kim Joo-ha er til daglig en af de mest populære værter på den sydkoreanske tv-station MBN. Den livagtige digitale kopi af hende optræder i udsendelser omkring fire gange dagligt.
”Den bruges ikke normalt på tv, men hvis vi snakker om kunstig intelligens eller big data, så bruger vi den på tv-fladen,” siger Min Kyeong-young til Journalisten.
Min Kyeong-young er big data-journalist på MBN og er nok den på stationen, der bruger hende mest.
”Den rigtige menneskelige vært skal bruge flere timer i det rigtige studie, men en AI behøver ingen tid. Vi fodrer hende bare med manuskriptet, og så er hun klar på et minut,” siger han.
Uundgåelig forandring
Bag teknologien står den sydkoreanske virksomhed MoneyBrain, som ser et stort marked åbne sig for videoer skabt på kunstig intelligens, forklarer Eric Jang, direktør og grundlægger.
”Det ultimative mål for vores virksomhed er at skabe en kunstig intelligens, der virkelig lyder som et menneske, taler som et menneske og kommunikerer som et menneske,” siger Eric Jang.
”Det ultimative mål for vores virksomhed er at skabe en kunstig intelligens, der virkelig lyder som et menneske, taler som et menneske og kommunikerer som et menneske.”
Eric Jang, direktør og grundlægger, MoneyBrain
Det kan for eksempel være youtubere, influencere, modeller eller skuespillere. Men det kan også være værterne på et nyhedsmedie, forudser Eric Jang.
”Forandring forårsaget af kunstig intelligens er uundgåelig,” siger han.
MoneyBrain er også interesseret i at komme ind på det europæiske marked. Og sproget skal AI-værten nok lære.
”Hvad vil du have, hun skal sige?” spørger business development manager Tommy Suh henvendt til Journalistens udsendte.
Han taster en simpel sætning i en tekstboks under videofeedet. Efter kort tid er en video med den digitale Kim Joo-ha klar.
”Hej, mit navn er Kim Joo-ha,” siger hun – på dansk.
Programmet er fortsat kun kodet til koreanske skrifttegn, men hvis man skriver dansk med koreanske bogstaver, virker det sådan nogenlunde.
Kim Joo-ha har lidt svært ved at fuldende den sidste del af sætningen: ”Og jeg er en AI-vært,” men det er dog forståeligt, hvis man spidser ører.
Ikke kun for journalister
Kim Joo-ha er ikke bare hvem som helst. Hun er en af de mest kendte tv-værter i Sydkorea og et navn og et ansigt, som mange koreanere genkender med det samme.
I øjeblikket er det ved et nærmere eftersyn ret tydeligt, at den digitale Kim Joo-ha ikke er et rigtigt menneske. Hun kigger aldrig på sin medvært, hun er stiv i hele sin kropsførelse, og så er billedkvaliteten lavere end hos manden, der står en meter fra hende.
Men den synlige forskel mellem ægte og uægte vil forsvinde, forklarer Edward Choi, der er adjunkt med speciale i kunstig intelligens ved Kaist, det tekniske universitet i Seoul.
”På den korte bane, et til to år, kan folk stadig godt se, når det er en fake video,” forklarer han i en mail.
Men om få år vil det være umuligt at skelne mellem ægte og kunstige nyhedsværter, forudser Edward Choi.
”Mit bud er mindre end fem år til at narre de fleste seere,” siger han.
På tv-stationen MBN kan de godt se potentialet i deres investering.
”Det er ikke officielt, men vi har et blueprint om, at den kunstige intelligens vil være vært for hele programmet. Hvis AI’en kan styre hele programmet, kan det spare i budgettet, du ved,” siger journalist Min Kyeong-young.
Han tror ikke, at journalister kan erstattes af kunstig intelligens.
”For vi skriver nyhederne, vi udvælger stof, vi mødes med folk, det kan kunstig intelligens ikke. De kan ikke lave ’dybe’ nyheder,” siger Min Kyeong-young.
Udvikler modtræk til fakes
Direktør i MoneyBrain Eric Jang ved godt, at hans teknologi potentielt kan medføre problemer, hvis den bliver misbrugt, lidt ligesom deepfakes.
”Vi er også i gang med at udvikle teknologier, der kan afgøre, om det er et computer-genereret eller et ægte menneske. Vi arbejder med et screening-program, som kan fortælle brugeren, hvad der er computer-genereret, og hvad der ikke er,” siger han.
Hvordan den teknologi skal skelne mellem virkelige og kunstige personer, står ikke klart. Men det er et problem, myndighederne er opmærksomme på. Det er for eksempel muligt, at AI-videoer skal deklareres med et lille mærkat nede i hjørnet, forklarer Eric Jang.
”Hvis ikke videoen har det, kan ophavsmanden blive straffet,” siger Eric Jang.
”Jeg håber, at den AI, vi laver, kan blive til gavn for menneskeheden.”
Eric Jang, direktør og grundlægger, MoneyBrain
Der er i øjeblikket ikke sådan en lov i Sydkorea, og hvorvidt den er på trapperne, er svært at sige. Og det stopper nok heller ikke folk, der ønske at underminere troværdigheden til nyhedsmedierne.
Men Eric Jang er sikker på, at det ikke er et stort problem.
”Der er nogle bivirkninger, der kan dukke op rundt omkring i samfundet, men det er lidt en kamp mellem et sværd og et skjold, og der er mange mennesker, der arbejder på skjoldet. Så jeg håber, at den AI, vi laver, kan blive til gavn for menneskeheden,” siger han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.