Robotter revolutionerer mediebranchen – ny bog tager den bekymrede medarbejder i hånden

Journalistens Andreas Marckmann Andreassen har kortlagt, hvordan robotjournalistik ændrer mediebranchen. Nu har han skrevet en bog, som skal guide dig ind i algoritmernes fremtid

Du skal blive bedre til det, du allerede er god til, hvis du skal være klar til fremtidens automatiserede mediebranche. Det er en af hovedpointerne i Andreas Marckmann Andreassens nye bog ’Sådan forandrer automatisering medierne’.

Bogen byder hverken på spådomme om fremtiden eller dommedagsprofetier, men er en guide til, hvordan mediebranchen forbereder sig på, at algoritmer i større omfang gør deres entré.

Den er blevet til på baggrund af hans fellowship på SDU og bygger på interviews med over 70 kilder fra ind- og udland. Han har blandt andet besøgt New York Times, Washington Post, Zetland og Politiken.

Og så dykker han ned i den meget jordnære frygt, han har mærket hos kolleger, der har været ”bekymret helt ind i knoglerne over, hvorvidt de risikerer at blive erstattet af maskiner”.

”Hele formålet med bogen er at gribe den bekymring, tage den alvorligt og vende den til noget konstruktivt,” siger Andreas Marckmann Andreassen, der er nyhedschef og digital redaktør på Journalisten.

Han er overbevist om, at den næste revolution bliver udløst af automatisering – algoritmer, kunstig intelligens eller robotter, om du vil.

Lige nu er vi ikke klar til den teknologiske omvæltning. Men hvis vi forbereder os og får strategier på plads, kan det være en mulighed og ikke en trussel mod arbejdspladser.

Etik for robotter på nettet

Et af de steder, hvor særligt journalistikken bliver udfordret af en fremtid med algoritmer, er på etikken.

Som Jay Rosen, der er medieforsker og underviser i journalistik ved New York University, simpelt udtaler i bogen:

”Automatisering kan styrke eller ødelægge journalistikken. Det afgørende bliver, om man formår at indbygge etiske principper i algoritmerne.”

Ifølge Andreas Marckmann Andreassen skal de presseetiske regler opdateres. I sin bog kommer han selv med et bud på ni etiske principper.

Principperne er velkendte, men opdateret til en teknologisk tidsalder.

Det ene princip er fairness. En algoritme er i sig selv hverken god eller ond. Den er bare. Men den er et produkt af sin skaber og viderefører de værdier, der er indbygget under dens tilblivelse.

”Det er vigtigt, at vi forstår de biases, der er indbygget i vores algoritmer. Ligesom du som journalist skal forstå de fordomme og værdier, du bygger dit verdensbillede på.”

Andreas Marckmann Andreassen

”Derfor er det vigtigt, at vi forstår de biases, der er indbygget i vores algoritmer. Ligesom du som journalist skal forstå de fordomme og værdier, du bygger dit verdensbillede på,” siger han.

Fornylig blev prototypen af GPT-3 – en tekstgenererende kunstig intelligens – mulig at afprøve for særligt udvalgte. Kort fortalt er GPT-3 blevet fodret med alt fra nyhedsartikler til Wikipedia-indlæg, og ud fra det kan den skabe hele eller delvise artikler.

I en rapport gjorde forskerne bag GPT-3 opmærksom på, at den kunstige intelligens videregav negative stereotyper. Eksempelvis vil den oftere kæde islam sammen med terrorisme eller seksualisere kvinder, fordi algoritmen tager sin kontekst fra internettet.

”Når vi begynder at placere reel beslutningskraft hos algoritmer, så skal vi edderbankeme være sikre på, at vi har taget højde for, om de forfordeler folk,” siger Andreas Marckmann Andreassen.

Kontroltab

Et andet etisk princip, han opstiller, er kontrol. Jo mere avanceret teknologien er, des mindre forstår vi. Og hvis vi ikke forstår, hvordan algoritmen kommer frem til sit resultat, kan vi så tage ansvar for det?

”De mennesker, der bruger algoritmerne, skal være bevidste om, hvilket led i den journalistiske værdikæde de flytter ud til en algoritme. Hvor meget kontrol har vi over, hvad der sker? Kan vi selv forstå det? Kan vi tage ansvar for det?” siger han.

Idet der flyttes beslutninger og processer fra mennesker til maskiner, åbnes der for et grundlæggende spørgsmål: Er maskinen værdig til sin opgave?

”Nogle gange kan det være, at maskinen skal flytte et komma, andre gange kan den afgøre, hvilke kilder et medie vælger eller fravælger. Det sidste er en stor etisk udfordring.”

Forestil dig et medies nyhedsforside. Dagens vigtigste nyheder kan være anbefalet til dig af en algoritme, eventuelt i samarbejde med en redaktør.

”Vi får et demokratisk problem, hvis dens anbefalingsalgoritme er skæv. Derfor er det helt vildt vigtigt, at vi taler etik, når vi taler automatisering.”

Robotrevolution

Dansk Journalistforbunds ’Fagenes Fremtid’-rapporter viste, at 64 procent af journalisterne frygter for fremtiden.

Og det er ifølge Andreas Marckmann Andreassen forståeligt nok, for at ruste sig til robotrevolutionen er at ruste sig til det uforudsigelige.

”Rigtig mange i mediebranchen er nysgerrige på, hvad der vil ske. Men de mangler redskaberne. De mangler at vide, hvor de skal starte, og hvad der skal ske,” siger han.

Én ting er vigtig for nyhedschefen at slå fast: Du behøver ikke at kunne kode. Det er godt, hvis du kan, men det vigtigste er, at du har en grundlæggende dataforståelse. Og det har mange ikke i dag.

”Ligesom alle skal vide, hvordan sociale medier virker, så kommer alle til at få brug for at have en grundlæggende forståelse for, hvordan algoritmer virker.”

Andreas Marckmann Andreassen

”Det gælder fotografer, layoutere, kommunikatører, journalister. For så kan du begribe, hvad automatisering kommer til at betyde for mediebranchen,” siger han og tilføjer:

”Ligesom alle skal vide, hvordan sociale medier virker, så kommer alle til at få brug for at have en grundlæggende forståelse for, hvordan algoritmer virker.”

Det samme gælder medie­cheferne.

”Mange er åbne for automatiseringen, men de færreste har en strategi på plads. Mit råd er, at de skal til at få en strategi for, hvad automatisering kommer til at betyde for deres medie,” siger han.

Medlemmer af Dansk Journalistforbund har modtaget bogen ’Sådan forandrer automatisering medierne’ sammen med nummer 9/2020  af Journalisten. Andreas Marckmann Andreassen er nyhedschef på Journalisten. Denne artikel er skrevet af Emil Foget, som er freelancejournalist.

Etiske robotter mellem dystoper og fantaster

0 Kommentarer

Læs også

Debat: Super-robotteren kommer! Og de vil skabe en næsten journalistfri fremtid 3

Debat: Super-robotterne kommer! Og de vil skabe en næsten journalistfri fremtid

14. FEBRUAR 2020
Peter Lind Nielsen

Hvem har ansvaret, når robotter skriver noget, der er forkert?

06. NOVEMBER 2019
Peter Orry

Jysk Fynske Medier: Faste stillinger erstattes af freelancere og robotter

30. OKTOBER 2019
Danmarks nye robotmedie vil udkomme i 409 byer

Danmarks nye robotmedie vil udkomme i 409 byer

18. AUGUST 2020