
”Formålet er at tilbyde de mindre byer i Danmark relevant og nærlokalt indhold,” forklarer direktøren i Vores Mediehus. Vores-Mediehus
”Står du klar med flyttekasser? Her er 10 ledige lejligheder i Hellerup”
”Find jobbet tæt på. Her er 10 ledige job i lokalområdet”
”Næste uges lokale tilbud på dagligvarer”
Sådan lyder tre overskrifter lige nu hos det nye lokalmedie Vores Hellerup. Artiklerne er skrevet af algoritmer. Det samme gælder artiklerne på Vores Allingåbro, Vores Assens og Vores Svaneke. I alt 409 byer har 1. juli fået et nyt lokalmedie.
De fleste artikler er såkaldt ”robotjournalistik” baseret på skabeloner og skrevet automatisk.
”Vi har ingen fastansatte journalister på nuværende tidspunkt, så vi samarbejder med freelancejournalister om at skrive vores skabeloner. Men intentionen er at skabe en arbejdsplads med vaskeægte redaktører, som redigerer og læser tingene igennem for at sikre en rød tråd i indholdet og kvaliteten,” forklarer Søren Martin Mørch, adm. direktør i Vores Mediehus, der driver de mange nye lokalmedier.
Fortid på Nordjyske
Han har en fortid på Nordjyske, hvor han var i 14 år – de seneste tre år som salgsdirektør. Han forlod mediehuset i november 2019, og i maj 2020 tiltrådte han i Vores Mediehus.
”Jeg ser det som en usleben diamant med et stort potentiale. Mit bidrag er at sætte struktur på det kommercielle og organisationen, når vi forhåbentlig bliver større,” siger han.
Vores Mediehus er stiftet af Kenneth Andersen, der fra 1999 til 2008 stod i spidsen for Bilbasen. Siden har han stiftet en stribe digitale virksomheder gennem det århusianske projekt Heymate. Det var også sådan, Vores Mediehus startede.
Søren Martin Mørch ser et stort potentiale for hyperlokale medier i de små byer. Mange er blevet forladt af de store mediehuse i sparerunderne. Som Journalisten også beskrev før sommerferien, er Djursland for eksempel gået fra langt over 20 skrivende journalister til en god håndfuld.
”Formålet er at tilbyde de mindre byer i Danmark relevant og nærlokalt indhold. Vores forretning bygger på, at vi ruller ud i så mange byer, at vi ikke behøver en særlig stor omsætning i hver by,” siger han.
Freelancejournalister laver skabelonen
Indholdet bliver blandt andet til med data fra en stribe samarbejder. Artiklerne om bolighandel og lejeboliger bygger på samarbejde med Boliga og Akutbolig, sportsartiklerne bygger på data fra Holdsport.dk, kulturstoffet er samarbejde med Kultunaut.
Ugens tilbud, som er det mest populære stof hos Vores Mediehus, høster firmaet fra online tilbudsaviser hos de kæder, der har butikker i byen.
Data formidles i en skabelon-artikel, hvor det tilpasses hver enkelt by.
”Vi har haft freelancejournalister til at skrive tekster, så de data bliver nærværende for hr. og fru Jensen. Vi lægger ikke skjul på, at det er robotjournalistik. Men det skal helst ikke føles sådan, når man læser det.”
Pengene kommer fra annoncer. Når først skabelonerne er skrevet, er omkostningerne til robotartiklerne beskedne.
Vores Mediehus er langtfra de første til at udgive automatiserede artikler i Danmark. Ritzau, Jysk Fynske Medier, Ekstra Bladet og mange andre er allerede i gang med artikler om bl.a. regnskaber, sport og bolighandel. Og Lasso X udgiver over 1.500 automatiserede artikler hver dag om regnskaber.
Hver dag vil Vores Mediehus udgive mellem tre og otte automatiserede artikler i hver by, de dækker. Lige nu er der fokus på 10 testbyer, og så rulles der løbende ud i alle 409 byer. Når Vores Mediehus rykker ind i en by, kontakter de lokale foreninger, ildsjæle og forretninger. De opretter også en Facebook-gruppe for byens borgere.
”Vi screener de grupper, der allerede er, og finder de lokale ildsjæle. Dem kontakter vi og foreslår et samarbejde. Vi har ikke fået et nej endnu,” siger Søren Martin Mørch.
Ingen kritisk journalistik
Søren Martin Mørch understreger, at Vores Mediehus ikke skal erstatte de lokale medier, det skal være et supplement.
”Vi er ikke et nyhedsmedie. Den kritiske journalistik kommer vi slet ikke til at berøre. Vi modtager læserbreve, men det er ikke vores primære rolle. Der vil være nogen, som vi afviser, fordi vi ikke er det rigtige medie til det,” siger direktøren.
Hvis det er algoritmer og frivillige, der laver det meste af indholdet, kan I så sikre en ordentlig kvalitet?
”Vi har fra start erkendt, at vi ikke har råd til at ansætte journalister endnu. Det regner vi med på et tidspunkt, men vi starter med at række ud til studerende, freelancere og lokale ildsjæle. Så snart vi rykker ind i en by, køber vi freelanceindhold målrettet den by,” siger Søren Martin Mørch.
Vores Mediehus har også områderedaktører, som er betalte freelancere. Men mediehuset har allerede mødt kritik i mediekredse. Det sker, når de for eksempel søger ulønnet arbejdskraft i studentergrupper på Facebook.
”Vi vidste godt, at vi ville møde lidt modvind. I forsvarer jeres erhverv, og det skal I også. Men vi vil ikke tage brødet ud af munden på jer. Vi vil gerne finde en forretningsmodel, så der kan være mere journalistik til de små byer. Når forretningsmodellen i mediebranchen er udfordret, er det dem, der bliver forladt,” siger Søren Martin Mørch.
Vi er på trin 2 af 10
I dag er artiklerne simple og skabelonerne få. Det arbejdes der på.
”Vi er på trin 2 af 10 med det, vi leverer nu. Vi gik i gang 1. juli, og det meste af tiden er gået med at få aftaler på plads med dataleverandører. Så skulle der tilknyttes journalister, og nu fokuserer vi på at kode og forbedre indholdet,” siger han.
Hvad er trin 10?
”Det er et nærlokalt produkt, som borgerne synes er mindst lige så godt som det, de er vant til.”
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.