Job-boom i provinsen: Her er knap 90 nye lokaljour­nalister ansat

Den største journalistiske oprustning siden gratisaviskrigen i 00’erne er demokratisk og journalistisk tiltrængt. Men om der er et marked til dem alle, er mere tvivlsomt, vurderer eksperter

I mange år har fyringsrunder, ansættelsesstop og oplagsnedgang præget fortællingen om de danske lokalmedier. Men nu blæser der mere opløftende vinde.

De seneste måneder har Jyllands-Posten, B.T., Jysk Fynske Medier og Nordjyske tilsammen ansat knap 90 lokaljournalister til nye digitale medieprojekter i særligt Jylland og på Fyn. Og det er opsigtsvækkende, siger mediekommentator Lasse Jensen.

”Det er spændende, at man puster liv i områder, der de seneste mange år er blevet totalt udtørret journalistisk. Den sidste store oprustning i samme omfang i det danske medielandskab var vel, da gratisaviserne og TV 2 News kom for 15 år siden,” siger han.

Professor i medieledelse på CBS Anker Brink Lund deler begejstringen på lokaljournalistikkens vegne. Men kommercielt er han ikke så sikker på, at oprustningen vil blive en succes.

”Jeg ser det som kulminationen på et langt forsøg på at finde en forretningsmodel, som kan redde bladhusene. Ugeaviserne er jo ikke den cash cow, som de var engang, og man kan ikke basere sin forretning på trykte regionalaviser. Men om der er et marked til dem alle, det kan man godt tvivle på,” siger han.

Lasse Jensen er enig:

”Jeg kan finde alle mulige journalistiske og demokratiske grunde til, at det er en skidegod idé. Men jeg har svært ved at finde de kommercielle,” siger han.

Begge eksperter vurderer dog, at det næppe er tilfældigt, at satsningerne på lokaljournalistikken kommer netop nu. Alle politiske udmeldinger tyder nemlig på, at der er flere penge på vej til de lokale og regionale medier i det kommende medieforlig.

”Og mediestøtten bliver vigtigere og vigtigere for de her bladhuse, så derfor ligger det lige til højrebenet at vise det politiske Danmark, at de gør sig fortjent til den støtte, de får,” siger Anker Brink Lund.

Selv om satsningerne på den korte bane fører til nyansættelser, vil han ikke udelukke, at de nye digitale medier på længere sigt vil kannibalisere på de regionale dagblade og føre til rationaliseringer og lukninger. Også Lasse Jensen kaster malurt i bægeret:

”De mange nye ansættelser er da fint. Men i forhold til hvor mange journalister lokaljournalistikken har mistet de seneste 20-30 år, så er det jo ingenting.”

 

<span class="rodt">Job-boom i provinsen: </span>Her er knap 90 nye lokaljour­nalister ansat 3

Jyllands-Posten
18-20 journalister er ansat til 4 nye digitale lokalmedier, der skal dække Vejle, Viborg, Horsens og Randers.

B.T.
32 journalister er ansat til 4 nye digitale medier, der skal dække København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Det Nordjyske Mediehus
8 journalister er ansat til det nye digitale erhvervsmedie Vigeur, der blev lanceret i september.

Jysk Fynske Medier
6 journalister er ansat til 5 nye digitale erhvervsmedier med fokus på Aarhus, Randers, Trekantområdet, Odense og Esbjerg.
7 journalister er ansat til 4 nye medier, der dækker de østjyske kommuner Skanderborg, Favrskov, Norddjurs og Syddjurs.
5 journalister er ansat til 5 nye ultra­lokale medier i Aarhus-bydelene Lystrup, Risskov, Viby-Stavtrup, Tranbjerg-Maarslet og
Skaade-Højbjerg-Holme.
8 journalister er det seneste halve år ansat under Hovedstadens Mediehus, der udgiver 10 lokale ugeaviser og nyhedssites.

0 Kommentarer