David tog sagen i egen hånd, da Mors mistede sit dagblad. Nu betaler kunderne

I asken fra det lukkede Morsø Folkeblad opstod KunMors sidste år. I dag har netmediet over 1.000 betalende abonnenter og fremhæves som et håb for nyhedsørkener. ”Det kan rigeligt betale en fuldtidsansat,” fortæller stifteren

Kritisk, bekymrende og alarmerende. Sådan beskrev Anders C. Østerby fredag udviklingen i retning af flere såkaldte nyhedsørkener herhjemme.

Som fellow på SDU har han gravet sig ned i fænomenet og kortlagt, hvordan knap hvert fjerde lokale dagbladsredaktion og hver fjerde ugeavis herhjemme er forsvundet på bare 10 år.

Men heldigvis er der også lys i mørket. Eller oaser i ørkenen, om man vil.

Ét af dem er det lille abonnementsmedie KunMors, der har været i luften i knap et år, og som fremhæves i Anders C. Østerbys rapport som et eksempel på et værn mod nyhedsørkenerne. Mediet opstod, da Morsø Folkeblad i 2019 udkom for sidste gang og efterlod øen i Limfjorden med ca. 20.000 indbyggere uden en lokal dagbladsredaktion.

”Det kan selvfølgelig mærkes på dækningen, når man mister sin lokale avis. Derfor tænkte jeg, at der måtte være et marked at arbejde i. Og det fik jeg ret hurtigt bekræftet,” fortæller David Højmark, stifter, udgiver og ansvarshavende chefredaktør på KunMors.

Langt over budgettet

David Højmark, der selv var sportsjournalist på Morsø Folkeblad indtil lukningen, fortæller, at han skød i tågen, da han lagde budget for sit nye medie.

Ifølge det budgetterede skulle han til nytår 2020 have 350 abonnenter til at betale de 49 kroner om måneden, som abonnementet koster. Men allerede i september havde han 950, og i dag er antallet af betalende kunder i butikken over 1.000.

”Det er flere, end jeg havde regnet med, og det ligger langt over budgettet. Det kan rigeligt betale en fuldtidsansat, og jeg er også begyndt at udvide redaktionen,” fortæller David Højmark.

”Jeg vil gerne op og have to på fuld tid, så er jeg glad. Men jo flere jo bedre, og jeg har stadig en fornemmelse af, at der er flere abonnenter at hente.”

Intet er for småt

KunMors dækker alt fra politik og kultur til sport og politistof. Og selv om det er det eneste betalingsmedie på øen, har de den ikke helt for sig selv. Ud over Limfjord Update, som leverer gratis netnyheder om bl.a. Mors, dækker Nordjyske nemlig også Mors fra sin redaktion i Thisted.

Hvordan kan læserne mærke, at du faktisk er på Mors og ikke dækker fra distancen?

”Det kan de jo blandt andet ved, at jeg måske dækker nogle mindre ting, end hvis jeg skulle dække et større geografisk område. Jeg har den læresætning for mig selv, at der i princippet ikke er noget, der er for småt til, at jeg kan dække det. Det skal bare være lokalt – det er en ufravigelig præmis,” siger David Højmark.

Han tror på, at der flere steder i landet kan være marked for den slags meget lokale nye medier.

Så længe man kan adskille sig fra andre medier, kan man godt få folk til at betale for det,” konkluderer David Højmark på baggrund af sin egen erfaring.

0 Kommentarer

Læs også

En halv million til at granske de lokale mediers betydning for Danmark

Nyhedsørkener: Hver 4. lokale dagbladsredaktion er forsvundet på 10 år

22. JANUAR 2021
<span class=Søren er en af de få journalister på Djursland: ”Bliver jeg sidste mand, som lukker og slukker?”">

Søren er en af de få journalister på Djursland: ”Bliver jeg sidste mand, som lukker og slukker?”

04. JUNI 2020