
MediaCatchs system kan spotte omtaler, ansigter og logoer ved hjælp af kunstig intelligens – for eksempel i sport. Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix (red. Journalisten)
”Hvis nogen snakker om dig på TV 2 News, så ved du det 30 sekunder senere. Så får du en sms, notifikation eller e-mail, alt efter hvordan du har sat systemet op.”
Det fortæller Lars Damgaard Nielsen om MediaCatchs teknologi.
MediaCatch er en nystartet dansk medieanalyse-virksomhed med Lars Damgaard Nielsen som direktør. I skrivende stund kan systemet spotte omtaler, ansigter og logoer 24 timer i døgnet på:
· 14 danske tv-kanaler
· 15 radiostationer
· Danske YouTube-kanaler
· Danske netaviser
foran betalingsmurene
Det foregår ved hjælp af kunstig intelligens: automatisk genkendelse af tale, billede og tekst. Kunderne kan følge med live via et grafisk interface.
Hurtigt til udlandet
For godt et år siden lancerede MediaCatch produktet. Nu har firmaet store danske virksomheder, interesseorganisationer og politiske aktører som kunder. Herunder mindst ét politisk parti.
Og snart får stifterne travlt med at sælge produktet i udlandet.
”Vores setup er bygget til, at vi meget let kan smide mange flere lande ind. Og vores plan er, at vi skal til udlandet meget hurtigt,” siger Lars Damgaard Nielsen.
Aktuelt har MediaCatch ganske lidt konkurrence på verdensmarkedet: Der findes en del systemer, der kan overvåge tekstmedier, men udbuddet er mere magert, hvad angår automatiseret overvågning af lyd og video.
”Du kan ikke finde nogen, der for eksempel cruncher logoer på tv-kanaler 24 timer i døgnet,” siger direktøren.
Hvor godt virker det?
Men der findes masser af eksempler på eksempelvis dårlig talegenkendelse. Så hvor god er maskinen til at opfange omtaler, logoer og ansigter?
”Med ansigts- og logogenkendelse er træfsikkerheden ekstremt høj,” siger Lars Damgaard Nielsen.
Kan du sætte et procenttal på, hvor ofte systemet opfanger et ansigt eller et logo?
”Der ligger vi i den gode ende af 90’erne.”
Systemet kan af og til misse et ansigt – for eksempel i en hurtig panorering, fortæller Lars Damgaard Nielsen.
Inden for talegenkendelse fanger systemet også over 90 procent af omtalerne, siger han.
”Der er ikke falske positive. Men det kan godt ske, at der er noget, som ikke bliver fanget, men det er sjældent,” siger han.
Rødder i videnskaben
MediaCatchs teknologi udspringer af Mediernes Forsknings- og Innovationscenter på Syddansk Universitet (SDU). Og den første udgave blev bygget til at automatisere projekter inden for medieforskning.
Aktuelt satser MediaCatch især på ’sponsorship analytics’, hvor store virksomheder kan holde øje med logoers eksponering og værdien af sponsorater. Og på medieovervågning, hvor for eksempel et parti eller en virksomhed kan følge med i tilstedeværelsen i medierne.
MediaCatch har dog ikke forladt medieverdenen: Systemet er for tiden i gang med at scanne enorme mængder af videomateriale for TV 2 og DR for at afdække kildernes kønsfordeling.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.