Blev kaldt hystade, smatso og rejekælling: ”Jeg lavede det interview, der skulle laves den dag”

Mette Bluhme Rieck, der er vært på ’Aftenshowet’, endte i en massiv shitstorm efter et interview med Jes Dorph-Petersen og efterlyser nu en langt mere nuanceret debat om MeToo

Mette Bluhme er i tvivl. Ikke om kvaliteten af sit interview med Jes Dorph-Petersen, som hun lavede i starten af januar som vært på DR1’s ’Aftenshowet’.

Hun er derimod i tvivl om, om hun vil stille op og fortælle om det, der fulgte i kølvandet på interviewet.

”Jeg har haft ondt i maven, bare fordi jeg vidste, at du skulle ringe, og vi skulle tale om det,” fortæller hun.

Jes Dorph-Petersen, der netop var blevet fyret som vært på TV 2 på grund af anklager om seksuelle krænkelser, havde dårligt forladt studiet efter det 35 minutter lange interview, før kommentarer fra seere begyndte at vælte ind på Facebook.

Mette Bluhme blev beskyldt for at se dømmende på Jes Dorph, fik skudt i skoene, at hun er en dårlig journalist og er uprofessionel. DR blev opfordret til at fyre hende og erstatte hende med Jes Dorph-Petersen.

”Jeg har på en måde været under angreb, og kroppen glemmer altså ikke lige de kamphormoner, der bliver banket ud.”

Mette Bluhme Rieck

Hun blev kaldt smatso, hysterisk rejekælling, hystade, pigebarn. Hun blev gjort til en slags skurk, der står for alt det, nogle mener om MeToo – at det er hævntørstige kvinders heksejagt på mænd.

”Jeg er ellers ikke sådan til at vælte, men jeg har ligget i fosterstilling i lange perioder efter interviewet.”

”Jeg har på en måde været under angreb, og kroppen glemmer altså ikke lige de kamphormoner, der bliver banket ud. Heller ikke selv om hjernen godt ved, at jeg bare passede mit arbejde og faktisk gjorde det rigtig godt,” fortæller Mette Bluhme Rieck.

Udfordrede Jes Dorphs udlægning af sagen

Nyheden om Jes Dorph-Petersens fyring kom frem aftenen inden interviewet. Politiken udgav en artikel, der havde været undervejs siden slutningen af november. I den kom Jes Dorph-Petersen med sin udlægning af sagen, der førte til hans tvungne farvel til skærmen.

Jes Dorph-Petersen var blevet beskyldt for seksuelle krænkelser af to tidligere kvindelige praktikanter i den advokatundersøgelse, TV 2 søsatte i efteråret.

Den ene sag er fra 2001, den anden fra 2003. Sagen fra 2001 har karakter af beskyldninger om voldtægt. Jes Dorph-Petersen selv kaldte kvindens udlægning for løgn, selv om der var flere ting, han ikke kunne huske fra den aften.

Sagerne var i Jes Dorph-Petersens optik for gamle, han var blevet uretmæssigt dømt, vidnernes forklaring har ikke vægtet nok, og hele forløbet under advokat­undersøgelsen har været under al kritik.

Det var det, interviewet i ’Aftenshowet’ den 6. januar handlede om. Hverken TV 2 eller de to tidligere anonyme praktikanter var med under interviewet.

”Jeg så det som min rolle som journalist at udfordre præmissen,” forklarer Mette Bluhme.

”Hvis 20 år er for lang tid, hvor langt kan man så gå tilbage? Hvis kvinderne lyver, hvorfor skulle de så stille sig frem efter alle de år? Hvis vidnet ikke var til stede, hvordan kan han så vide, at der ikke er sket noget?”

”Det var svært for Jes at sidde og svare på. Det var svært for mig at sidde og spørge om. Og der har været noget af det, der har været svært for nogle at sidde og se på. Men det gør det jo ikke mindre relevant eller vigtigt.”

Mette Bluhme Rieck

Værtens kritiske tilgang til den folkekære TV 2-vært var det, der udløste de voldsomme kommentarspor på Facebook. Men det er forkert at gøre hende som vært til skurken, mener Mette Bluhme:

”Jeg lavede det interview, der skulle laves den dag,” siger Mette Bluhme og forklarer:

”Det er en god ting at blive udfordret i sin sag. Det skærper interviewpersonens argumentation. Man bliver klogere af at høre spørgsmål, man ikke er enig i, selv om det er svært at høre på. Det var svært for Jes at sidde og svare på. Det var svært for mig at sidde og spørge om. Og der har været noget af det, der har været svært for nogle at sidde og se på. Men det gør det jo ikke mindre relevant eller vigtigt.”

Sendt i knæ

’Aftenshowet’ lagde inden interviewet en teaser for det på Facebook. Under og efter interviewet fik det hurtigt op imod 7.000 kommentarer. I flere andre opslag haglede de skarpe vendinger ned mod Mette Bluhme og de to tidligere TV 2-praktikanter.

”Uanset hvad man synes om det interview eller hvilket som helst andet interview eller vidnesbyrd, hører det ingen steder hjemme med de ord, som jeg eller de anonyme kvinder er blevet kaldt. Det sendte mig helt i knæ.”

Allerede inden interviewet var værten klar over, at der ville komme reaktioner. At hun ville blive slagtet, hvis det var for blødt, eller hvis det var for hårdt. Efter sparring med venner og kolleger i branchen besluttede hun, at det vigtigste var, at der ikke var en finger at sætte på hendes journalistiske faglighed.

”Jeg mødte på arbejde og gjorde det, jeg skulle, og det skal ikke være et oplæg til debat om, hvorvidt jeg bare vil knaldes, eller om det er, fordi ingen gider knalde mig. Eller hvorvidt kvinder generelt skal fjernes fra skærmen, om vi overhovedet må være studieværter – og om vi overhovedet må være journalister.”

Pia Kjærsgaard meldte sig også med kritik af Mette Bluhme og interviewet. Det samme gjorde Jes Dorph-Petersen, og flere medier bragte historien om de massive og voldsomme reaktioner.

<span class="rodt">Blev kaldt hystade, smatso og rejekælling:</span> ”Jeg lavede det interview, der skulle laves den dag” 1

↑ Mette Bluhme står fuldstændig inde for interviewet med Jes Dorph-Petersen, men hun er rystet over, hvor hård retorikken er, fortæller hun. Foto: Jacob Nielsen.

 

Mette Bluhme fortæller, at hun har været til flere psykologsamtaler og haft det decideret fysisk dårligt i tiden efter interviewet. Selv tror hun, at reaktionerne handler om mere end bare hendes interview.

”Det er ikke som udgangspunkt et had til mig, men til hele MeToo-sagen, som jeg så bliver symbolet på i den her konkrete sag, fordi mit navn tilfældigvis stod på vagtplanen den dag, og jeg så tillod mig at gøre mit arbejde,” siger hun.

Opråb for en bedre debat

Det har taget Mette Bluhme to uger at beslutte, om hun ville stille op til (dette) interview om den shitstorm, hun er endt i.

”Jeg står 100 procent inde for det interview, og derfor har jeg gjort op med mig selv, at jeg er meget interesseret i, at vi får startet en debat om tonen i den her type sager,” siger hun.

Mette Bluhme har før stået for skud for kritik fra seere. Senest var det efter et interview med statsminister Mette Frederiksen om minkskandalen.

Reaktionerne var dog bare et lille skvulp sammenlignet med den bølge, der ramte hende efter interviewet med Jes Dorph-Petersen.

”Jeg har virkelig tænkt meget over, hvor vi ender, hvis det er dét her, der møder de kvinder, der står frem som ofre for krænkelser. For så er der jo lynhurtigt ingen, der tør stille sig frem. Jeg er simpelthen rystet over, hvor hård retorikken er – også i medierne – og hvor ude af kontrol den her debat om MeToo tydeligvis er.”

”De, der er bange for MeToo, fordi de ikke forstår det og sidder og kommenterer på Facebook, bliver fejlagtigt ved med at tro, at det handler om mændene mod kvinderne. Intet kunne jo i virkeligheden være mere forkert.”

Mette Bluhme Rieck

Mette Bluhme blev dog også mødt af opbakning fra kolleger, fra branchen generelt og fra DR’s side. TV 2-værterne Cecilie Beck og Ditte Haue har forsvaret interviewet, og Mette Bluhmes indbakke har været fyldt med rosende ord. Også fra mange mænd.

Hun synes, det er ærgerligt, at det ofte er kvinder, der skal forsvare andre kvinder i MeToo-debatten. Hun kunne godt tænke sig, at mændene kom mere på banen.

”De, der er bange for MeToo, fordi de ikke forstår det og sidder og kommenterer på Facebook, bliver fejlagtigt ved med at tro, at det handler om mændene mod kvinderne. Intet kunne jo i virkeligheden være mere forkert.”

”Vi skal have noget fokus på, hvordan vi taler om det her, så flere tør blande sig. Til gavn for alle parter.”

Mette Bluhme frygter samtidig, at den voldsomme debat kan få konsekvenser for journalistikken.

”Hvis du spørger mig, om jeg på trods af det hele ville lave interviewet igen, er svaret ja. Uden at blinke.”

Mette Bluhme Rieck

”Der er masser af fremragende kritisk journalistik derude. Vi skal sikre, at det ligger tilgængeligt i alle formater. Det er enormt ærgerligt og skadeligt, hvis tonen i debatten bliver så hård og personlig, at journalister i de brede formater til sidst ikke tør stille de kritiske spørgsmål, fordi de frygter reaktionerne. Det vil være et enormt tab for hele demokratiet.”

”Hvis du spørger mig, om jeg på trods af det hele ville lave interviewet igen, er svaret ja. Uden at blinke.”

<span class="rodt">Blev kaldt hystade, smatso og rejekælling:</span> ”Jeg lavede det interview, der skulle laves den dag” 2
Foto: Jacob Nielsen.

 

0 Kommentarer

Læs også

Mediers historier om rasende Aftenshowet-seere møder kritik

Berlingske fortryder artikel om Facebook-brugere, der raser over Aftenshowet-vært

08. JANUAR 2021
TV2 hyrede i september et eksternt advokatfirma, som nuværende og tidligere TV2-ansatte skal indberette sager om sexisme og krænkende adfærd til.

Jes Dorph-Petersen færdig som vært på TV 2 efter sexisme-undersøgelse

05. JANUAR 2021