
Instagram vurderede blandt andet, at dette billede var i uoverensstemmelse med det sociale medies retningslinjer. Foto: Lars Skree
”Det er smukke og meget, meget vigtige billeder.”
Sådan siger Dansk Journalistforbunds formand, Tine Johansen, om de to billeder, Instagram har fjernet fra mellemøstkorrespondent Puk Damsgårds instagramprofil. Billederne, som viser talebankrigere i den blå moské i byen Mazar-e Sharif, blev fjernet med begrundelsen om, at de strider imod mediets retningslinjer.
Ifølge Puk Damsgård er det ”censur af verdenshistorien”, og den opfattelse møder opbakning fra Tine Johansen:
”Puk Damgård og Lars Skree er vores øjne i Afghanistan. Derfor synes jeg, det er en meget farlig vej, vi bevæger os ned ad, når mennesker, som er sendt ud i publicistisk øjemed, bliver censureret på den måde.”
Billederne, som er taget af Lars Skree, var i det nu fjernede opslag ledsaget af billedteksten ”Taliban celebrating their victory”, og nåede at være tilgængelige på mellemøstkorrespondentens profil i mindre end et døgn. I en mail fra Mazar-e Sharif, hvor Puk Damsgård befinder sig i øjeblikket, skriver hun blandt andet:
”Journalistisk indhold nyder særlig beskyttelse, og det hører ingen steder hjemme, at Instagram censurerer journalistiske billeder lagt op fra profiler, der tydeligvis tilhører journalister og fotografer.”
Enorme fodfejl i håndteringen
Facebook, som ejer Instagram, har tidligere varslet, at det sociale medie ville slå hårdt ned på indhold, som fremmer Talebans dagsorden, og har sammen med flere andre sociale medier luget ud i Taleban-medlemmernes profiler. Men de sociale medier kommer til at begå graverende fejl, når de løber opslag igennem med tættekam, siger Tine Johansen:
”Det her er et rigtig godt eksempel på det dilemma, der lige nu udspiller sig på de sociale medier. Vi er blevet så afhængige af deres platforme, at vi er prisgivet, når de laver om på retningslinjerne. Det her er et tydeligt eksempel på, hvor de fejler. Vi kender alle sammen Puk Damsgård som en dygtig korrespondent, som laver vigtig journalistik, og derfor er det helt forkert at fjerne hendes indhold,” siger Tine Johansen og fortsætter:
”Vi har også oplevet medlemmer, der får lukket deres profiler fra den ene dag til den anden uden forklaring. Det er fuldkommen kafkask, hvad der foregår på nogle af de platforme.”
Hos International Media Support (IMS) finder Asien-rådgiver Emilie Lehmann-Jacobsen også situationen stærkt alvorlig. Ifølge hende har tech-giganterne svært ved at se nuancerne i opslag som det, Puk Damsgård har fået fjernet:
”De sociale medier prøver at finde en balancegang mellem at ikke at censurere for meget, og samtidig undgå at være talerør for misinformation og hadtale.”
”Men i den her situation har de trådt fuldstændigt ved siden af. Det er soleklart, at de ikke er i stand til at moderere ordentligt,” siger hun.
Frygter for de uafhængige journalister
Puk Damsgård har i et efterfølgende opslag på Instagram sat spørgsmålstegn ved, hvorfor de to billeder af sejrende Taleban-krigere er i strid med retningslinjerne. Løber man kommentarfeltet igennem på opslaget, kan man også læse om andre internationale journalister, som har haft lignende oplevelser.
Blandt andet freelancefotografen Jim Huylebroek, som fotograferer i Afghanistan for New York Times, fortæller, hvordan hans egne opslag også er pillet af Instagram.
Hos Dansk Journalistforbund er man også bekymret for, om selvstændige journalister eller mindre medier bliver ramt af Instagram-censur, når de forsøger at publicere indhold på platformen, fortæller Tine Johansen:
”Det her er meget alvorligt. Vi frygter helt klart for de mindre aktører i Afghanistan. Nu har Puk Damsgård en stor profil med mange følgere, men der er formentlig mange andre, der er i fare for at blive fjernet.”
Den bekymring deler Emilie Lehmann-Jacobsen fra International Media Support. Ifølge organisationen er flere journalister i landet begyndt at moderere indholdet af deres opslag, efter at Taleban-bevægelsen har sat sig på magten:
”Facebook og Instagram er store internationale virksomheder. Det er ikke publicistiske virksomheder bygget på presseetiske principper,” siger hun.
Opdateret kl. 16.52:
Facebook er kort efter atiklens publicering vendt tilbage og oplyser, at opslaget på Puk Damgårds profil blev fjernet ved en fejl. I en mail oplyser det sociale medie, at man beklager, og at opslaget nu er tilbage på korrespondentens profil.
Facebook oplyser i samme omgang, at det ”tillader indhold, der har til formål at berette om, fordømme eller neutralt diskutere Taleban og deres aktiviteter, så længe intentionen er gjort klar”.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.