
Sådan så det ud, da en journalist og en fotograf fra avisen Etilaatroz forleden blev gennembanket af Taleban. Foto: Etilaatroz/Reuters/Ritzau Scanpix
Den militante islamistiske bevægelse Talebans løfter om at sikre pressefriheden i Afghanistan var tom snak, lyder det fra flere medieorganisationer.
”Der er endnu ikke gået en måned, siden de tog magten, men vi ser allerede nu det rigtige Taleban. Overgrebene tog virkelig fart, efter at den nye regering blev officielt udpeget,” siger Journalister uden Grænsers svenske talsperson, Erik Halkjær, til det svenske fagblad Journalisten.se.
I midten af august fortalte talsmand Zabihullah Mujahid ellers til Journalister uden Grænser, at der ”ikke vil blive udført nogen trussel eller repressalier mod journalister” i Afghanistan under Talebans ledelse.
Allerede dengang var Journalister uden Grænser skeptisk over for udmeldingen, men de seneste dage er der kommet fysiske beviser på Talebans brutalitet over for den frie presse.
Blandt andre en journalist og en fotograf fra den afghanske avis Etilaatroz kunne forleden fortælle, at Taleban havde overdynget dem med stokke- og piskeslag.

Derudover har det amerikanske Poynter Institute for Media Studies opgjort, at mindst 14 afghanske journalister er blevet tilbageholdt efter Talebans magtovertagelse i landet.
”Hvis de virkelig mener løftet om pressefrihed alvorligt, skal de ansvarlige for de seneste dages overgreb stilles for retten, så man kan modvirke yderligere vold og chikane mod journalister,” siger Erik Halkjær fra Journalister uden Grænser.
Ser endnu mere dystert ud
Også det internationale journalistforbund, IFJ, følger situationen med bekymring. Her frygter generalsekretær Anthony Bellanger, at den frie journalistik kan forsvinde helt inden for ganske få uger.
”Jeg tror, at vi vil se et officielt medie opstå – et Taleban-medie – helt uden kvinder. Alle andre journalister kommer bare til at forsvinde. Det var ikke nemt før, og selv inden Taleban overtog magten, blev journalister dræbt – men nu ser det endnu mere dystert ud,” siger han til The Guardian.
Anthony Bellanger vurderer, at Taleban vil vente nogle uger, da der lige nu er for stor international opmærksomhed rettet mod Afghanistan.
IFJ arbejder desuden målrettet på at evakuere journalister, der føler sig truet i Afghanistans hovedstad, Kabul. Og så har organisationen ifølge Anthony Bellanger modtaget lige under 300.000 danske kroner i donationer, som nu skal sendes til journalister i Kabul.
”Nu opfordrer vi regeringer til at tilbyde humanitære visa til journalister, der er truet på livet og bliver nødt til at flygte,” tilføjer Anthony Bellanger over for avisen.
Han fremhæver dog også i interviewet med The Guardian, at det ikke er målet at evakuere alle journalister. Målet er at sikre, at journalister frit kan arbejde i Afghanistan, så Talebans handlinger ikke kommer til at foregå ”i mørket”.
Qatar, Nordmakedonien, Frankrig, Storbritannien, Canada, USA, Australien og Belgien har ifølge IFJ allerede været med til at evakuere journalister.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.