Puk Damsgård fra Afghanistan: ”Instagram censurerer verdenshistorien”

DR’s mellemøstkorrespondent Puk Damsgård har fået fjernet to billeder af fejrende talebankrigere på Instagram, fordi de ifølge Instagram er i strid med retningslinjerne. Her er billederne

DR’s mellemøstkorrespondent Puk Damsgård befinder sig Mazar-e Sharif i Afghanistan, hvorfra hun tirsdag lagde to billeder op på sin instagramprofil til sine mere end 40.000 følgere.

Under et døgn efter blev billederne pillet ned af det sociale medie med henvisning til, at de er i strid med retningslinjerne.

Billederne, som er taget af fotograf Lars Skree, var på Puk Damsgaards profil akkompagneret af teksten ”Taliban celebrating their victory” og viser talebankrigere, som er samlet i den blå moske i Mazar for at fejre generobringen af magten i landet.

I et opfølgende opslag fra mellemøstkorrespondenten sætter hun spørgsmålstegn ved beslutningen og skriver: ”Jeg overskrider åbenbart retningslinjerne ved at udføre mit arbejde”.

Puk Damsgård og fotograf Lars Skree var som det eneste internationale medie til stede i moskéen, og derfor er det ifølge Puk Damsgård også stærkt bekymrende, at Instagram bortcensurerer indholdet:

”Journalistisk indhold nyder særlig beskyttelse, og det hører ingen steder hjemme, at Instagram censurerer journalistiske billeder lagt op fra profiler, der tydeligvis tilhører journalister og fotografer. De censurerer verdenshistorien, og hvad værre er: Billeder og stemmer, de ikke er enige med,” skriver hun i en mail til Journalisten.

”Og må jeg minde om,  at Taleban ikke er en terrororganisation, men en bevægelse, USA har indgået en aftale med og for blot få dage siden samarbejdede med for at få amerikanske statsborgere ud af Kabul,” tilføjer hun.

Puk Damsgård: Instagram censurerer verdenshistorien: Her er billederne du ikke må se 1 Instagram vurderede også, at dette billede var i uoverensstemmelse med det sociale medies retningslinjer. Foto: Lars Skree

Billederne findes stadig på Instagram

Facebook, som ejer Instagram, har tidligere slået fast, at det sociale medie har bandlyst indhold, som fremmer Talebans mærkesager. Det fik talsmanden for den militante bevægelse, Zabihullah Mujahid, til at kritisere Facebook for at begrænse Talebans ytringsfrihed.

Det har heller ikke været helt let for journalisten bag denne artikel at komme i kontakt med Puk Damsgård via Instagram. Hver gang det blev forsøgt at formulere en besked på Instagram til mellemøstkorrespondenten, hvori ordet ”Taleban” optrådte, forsvandt beskeden tilsyneladende umiddelbart efter afsendelse og nåede ikke frem til modtageren.

Selv om opslaget med de to billeder åbenbart er strid med Instagrams retningslinjer, kan de stadig findes på selv samme sociale medie. Fotografen bag, Lars Skree, har nemlig selv lagt en længere serie af billeder op på sin egen profil, hvor de to bortcensurerede billeder indgår sammen med andre fotos fra Talebans fejring i moskéen i Mazar.

Kaster man et blik ned over kommentarfeltet på Puk Damsgårds opslag på Instagram, hvor hun sætter spørgsmålstegn ved Instagrams beslutning, vil man se, at andre internationale journalister og fotografer har haft samme oplevelser. Blandt andet freelancefotografen Jim Huylebroek, som fotograferer i Afghanistan for New York Times, beskriver, at han har oplevet præcis samme problem.

 

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Puk Damsgård (@pukdamsgaard)

Journalisten arbejder på at få en kommentar fra Facebook.

0 Kommentarer

Læs også

”Mere end almindeligt ærgerlig”: Ingen hjælp til journalister i Afghanistan-aftale

”Mere end almindeligt ærgerlig”: Ingen hjælp til journalister i Afghanistan

12. AUGUST 2021
Nagieb Khaja: Regeringen og danske medier må tage ansvar for journalist-kollegaer i Afghanistan

Nagieb Khaja: Danmark må tilbyde asyl til journalist-kollegaer i Afghanistan

05. AUGUST 2021