Nagieb Khaja: Danmark må tilbyde asyl til journalist-kollegaer i Afghanistan

Afghanske journalister, der har arbejdet sammen med danske medier, er i fare under Talebans offensiv, og regeringen må hjælpe dem, mener Nagieb Khaja

Den danske regering må tage ansvar og tilbyde asyl til de afghanske journalister, der har hjulpet det danske demokrati efter den 20 år lange vestlige tilstedeværelse i Afghanistan.

Det er budskabet fra dokumentarist og journalist Nagieb Khaja, der har produceret flere dokumentarer og historier fra Afghanistan de seneste 17 år.

”De har været de danske mediers forlængede arm i forhold til at være den fjerde statsmagt. De har hjulpet os med at lave et stykke arbejde i Danmarks tjeneste,” siger han.

Har hjulpet det danske demokrati

Opråbet fra Nagieb Khaja kommer, mens Taleban for alvor er i offensiven i Afghanistan. Det har endnu engang fået debatten om asyl til de afghanske tolke, der har hjulpet danske styrker i landet, til at blusse op igen.

”Jeg ved godt, at det er en gråzone med journalister, fordi de ikke har været ansat af staten. Men hvorfor skulle vi være mindre forpligtede til at hjælpe dem, som har været med til at opretholde et vigtigt element i vores demokrati?,” siger Nagieb Khaja.

Det er et par uger siden, at en lang række amerikanske medier med en spændvidde fra Fox News til New York Times gik sammen om en fælles appel til regeringen i USA om at hjælpe de afghanske journalister i sikkerhed. I går sendte britiske medier en tilsvarende appel til premierminister Boris Johnson.

“Der er et akut behov for at reagere hurtigt, eftersom truslen mod deres liv allerede er akut og i forværring,” skriver medierne i et åbent brev.

“Hvis de bliver ladt i stikken, vil de afghanske journalister og mediefolk, der har spillet så væsentlig rolle i at informere den britiske befolkning ved at arbejde for britiske medier, risikere retsforfølgelse, fysisk skader, fængsling, tortur eller død.”

Vil samle danske medier til udtalelse

Og danske medier burde være deres ansvar bevidst og gøre det samme, mener Nagieb Khaja, der vil tage kontakt til de redaktører, han kender for at forsøge at samle opbakning til en udtalelse.

”Jeg synes, at vi som danske medier skal opfordre regeringen til at give asyl til de afghanske journalister, som har hjulpet danske medier. Alle dem, vi kan dokumentere har haft et vedvarende samarbejde med danske journalister, burde få ret til at få asyl,” siger han.

Ifølge Nagieb Khaja vil der være tale om et meget lille antal mennesker, da de fleste danske journalister har benyttet sig af de samme stringere og freelancere i landet.

”Det er ikke mange mennesker. Det er typisk de samme stringere, der bliver brugt. Man vil ikke arbejde med nogle helt nye, fordi der er risiko for kidnapninger, og man vil gerne vide, hvordan de arbejder. Jeg bliver tit ringet op af danske journalister, og jeg anbefaler altid de samme,” siger Nagieb Khaja.

I fare under Taleban

Talebans offensiv i Afghanistan kommer efter USA og allierede styrkers tilbagetrækning i landet.

Siden januar 2021 er 360.000 mennesker blevet drevet på flugt af uroligheder, og hvor Taleban i slutningen af juli havde kontrol over 160 af Afghanistans i alt 407 distrikter, kontrollerer bevægelsen nu 223 distrikter.

Afghanistan har i løbet af årene rykket sig i positiv retning, hvad angår pressefrihed. Men den udvikling kan journalister ikke nyde godt af, når Taleban får magt.

”Taleban er totalitære. Og en totalitær stat har magten i alle forskellige steder i samfundet. Det er en centraliseret, totalitær stat, som forgodtbefindende kan straffe journalister for at have spredt ’propanda for besættelsesmagten’, som Taleban kalder det,” siger Nagieb Khaja.

Kan nå at reagere

Et eksempel på, hvor galt det kan gå for journalister er Elyas Dayee, som Nagieb Khaja havde arbejdet sammen med og kendt i årevis.

Han blev dræbt i Helmandsprovisen af en bilbombe, som Taleban formodes at stå bag.

Men den danske regering kan nå at reagere, før det kommer så vidt for andre af de afghanske journalister, som har hjulpet danske medier.

”Lige nu er vi en situation, hvor skaden kan ske. De skal have muligheden for at kunne flygte. De kan ikke føle sig sikre, og lige nu er muligheden for at komme ud, at de skal tage den fuldstændig sindssyge flygtningerute, hvor de risikerer at blive skudt af alt fra iranske, tyrkiske og græske grænsebetjente. De har ingen steder at vende sig hen,” siger Nagieb Khaja.

0 Kommentarer

Læs også

Endnu en journalist dræbt i Afghanistan

Fjerde journalist dræbt i Afghanistan – dansk indsamling hjælper efterladte

10. DECEMBER 2020

»Dækningen af Afghanistan-krigen har været en falliterklæring for os«

30. JANUAR 2013