”Journalister kunne godt lære at drikke den te, der bliver serveret”

25-årige Binar Faeq Karim er fixer for journalister fra Vesten i Mosul. Han elsker jobbet, men råder journalister til at have lidt mindre travlt med at komme frem til frontlinjen. "Det kan hjælpe til at fremme historien. Tro mig," siger han

Hvor er du fra?

”Jeg er fra Sulaymaniyah (Irakisk Kurdistan), men bor i Erbil alene i en lejlighed.”

Hvad er din uddannelse?

”Har en bachelor i handel og management.”

Hvad drømmer du om?

”Jeg har altid gerne villet være politisk rådgiver.”

Hvorfor blev du fixer?

”Jeg startede i 2014. Da IS kom til Mosul, eksploderede fixer-jobbet. Efterspørgslen var enorm. Mit første job var for Newsweek, fordi journalisten så, hvor aktiv jeg var på Twitter. Jeg troede, jeg ville få 30 $ om dagen – men jeg fik 300 $.”

Hvad tjener du som fixer?

”Min løn afhænger af opgaven. Om det er ved frontlinjen eller ej. Jeg har fået mellem 100 og 700 $ for en dags arbejde. Sveriges Radio har også betalt et tredages førstehjælpskursus for mig. Men der er aldrig nogen, der har betalt min forsikring.” [quote:0]

Hvem har du arbejdet for?  

”Ekstra Bladet, TV 2, AP, New York Times, Sveriges Radio, La Croix, CBC Canada, LA Times, CBN News, Stern, Knack (Belgien) og Suomen Kuvalehti (Finland).”

Hvad skal en god fixer kunne?

”Man skal guide journalisten fra 0 til 100. Det er rådgivning, fra de ankommer i lufthavnen, anbefale hotel, arrangere møder med soldater og politikere, tage dem i marken, til en flygtningelejr, til frontlinjen og så videre. Men det er også at rådgive og forklare om kulturelle normer og landets historie. Det er et fantastisk job. Man mærker adrenalinen, møder nye mennesker, lærer noget nyt hver dag og bliver inddraget i vigtige samtaler, som andre aldrig kommer til at overvære …”


Binar Faeq Karim på arbejde. Foto: Privatfoto
 

Hvor ofte har du stået på bylinen?

”Der har jeg vist aldrig stået. Kun som tilføjelse nederst. Det var rart. Det viser, de respekterer mit arbejde. Men jeg er ok med ikke at stå der, for det er ikke mig, der skriver. Men jeg er en god del af historien.”

Hvordan er det at arbejde med journalister?

”Journalister har ofte utroligt travlt. De vil helst til frontlinjen, to minutter efter at de er landet i lufthavnen. Men journalister kunne godt lære at drikke den te, der bliver serveret. Det kan hjælpe til at fremme historien. Tro mig.”

 

0 Kommentarer