Fjerde journalist dræbt i Afghanistan – dansk indsamling hjælper efterladte

I går blev en afghansk journalist dræbt. Hun var den fjerde i år. Dansk dokumentarist har indsamlet 157.000 kroner til en af de dræbtes familie

Journalist og tv-vært Malala Maiwand sad i bilen på vej til arbejde, da hendes bil blev angrebet af væbnede mænd i Jalalabad i det østlige Afghanistan i går.

Både den kvindelige tv-vært og hendes chauffør, Mohammed Tahir, omkom i attentatet, som ingen endnu har påtaget sig ansvaret for, skriver BBC.

Malala Maiwand arbejdede for Enikass, som producerer tv og radio, men var også aktivist og forkæmper for afghanske kvinder og børn.

Både Nato og EU har tidligere på måneden fordømt de målrettede angreb, der har fundet sted i Afghanistan i år.

Afghanistan er nummer 122 af 180 lande på Reporters Without Borders’ Press Freedom Index, men i år har landet set en stigende tendens med målrettede angreb begået mod pressefolk.

I november blev den 32-årige afghanske radiojournalist Elyas Dayee dræbt med en bilbombe i Helmand-provinsen. Han arbejdede for RadioFreeEurope/Radio Liberty i Afghanistan.

Få dage inden drabet på Elyas Dayee blev en lokaljournalist, Yama Siawash, ifølge Al-Jazeera dræbt på samme måde tæt på sit hjem i Kabul.

I maj blev en bus med 15 ansatte fra tv-stationen Khurshid ramt af en vejsidebombe fra IS i Kabul. To af de ansatte på tv-stationen, Zamir Amiri og Shafiqullah Zabih, blev dræbt og mindst syv andre skadet under angrebet, skriver IFJ.

Indsamling
Den seneste uge har den danske journalist Nagieb Khaja, der selv har afghanske rødder, stået for en indsamling til Elyas Dayees familie. Han havde kendt Elyas Dayee i 11 år.

I går blev indsamlingen afsluttet og beløbet annonceret på sociale medier.

På få dage har Nagieb Khaja samlet 157.246 kroner ind til den afghanske journalists familie. Pengene vil gå til at sikre Elyas Dayees enke og datters fremtid.

”Afghanske journalister lever et farligt liv og har ofte ingen, der dækker deres ryg, når det går galt. Aliyas f.eks har været hovedleverandøren til historier om Helmand sammen med vestlige journalister til medier, som kun sikrede den vestlige medarbejder,” skriver Nagieb Khaja i opslaget. 

”Derfor er jeg glad for, at denne indsamling kan rette en smule op på noget af den strukturelt uretfærdige behandling, vores afghanske kolleger bliver udsat for.”

0 Kommentarer

Læs også

32-årig journalist dræbt i Afghanistan: ”Meningsløst og spild af liv”

32-årig journalist dræbt i Afghanistan: ”Meningsløst og spild af liv”

13. NOVEMBER 2020
I et kulørt studie i Kabul arbejder de kvindelige journalister med livet som indsats

I et kulørt studie i Kabul arbejder de kvindelige journalister med livet som indsats

04. DECEMBER 2019