32-årig journalist dræbt i Afghanistan: ”Meningsløst og spild af liv”

Nagieb Khajas gode ven og journalist Elyas Dayee blev torsdag dræbt i Afghanistan: ”Jeg er helt løbet tør for ord, selv om jeg stadig taler,” lyder reaktionen fra Khaja

”Han var et enormt dejligt, begavet og humoristisk menneske. På trods af de omstændigheder, der var, kunne han lave sjov med det. Jeg synes, det er beundringsværdigt, at han kunne have den attitude på trods af det, han lavede, og der, hvor han boede. Det er virkelig et tab for menneskeheden.”

Sådan siger Nagieb Khaja, freelancejournalist, som ofte rapporterer fra Mellemøsten og Asien, efter at hans gode ven, den 32-årige afghanske radiojournalist Elyas Dayee torsdag morgen blev dræbt i Helmand-provinsen. Det skete ved, at en magnetbombe monteret på hans bil detonerede.

Ifølge AlJazeera er det andet drab på en journalist på under en uge i Afghanistan.

Var med til hans bryllup

Nagieb Khaja har kendt Elyas Dayee i 11 år, både som journalist og ven. Han var blandt andet med til Elyas Dayees bryllup. Nagieb Khaja så nyheden om drabet på Twitter og ringede til en ven og journalist i Afghanistan, som bekræftede den.

”Det forekom mig uvirkeligt. Jeg havde lidt svært ved det, for jeg blev ikke berørt, da jeg læste det, jeg var chokeret. Da jeg så ringede og hørte min vens stemme, begyndte jeg at græde,” fortæller Nagieb Khaja.

Han er ikke i tvivl om, at Elyas Dayee blev dræbt for at bedrive kritisk journalistik.

”Han var ekstremt modig. Han stillede kritiske spørgsmål og stillede folk til regnskab, både til regeringen og Taliban. Vi taler om alle indflydelsesrige mennesker i Afghanistan,” siger Nagieb Khaja.

Han fortæller også, at Elyas Dayee var blevet truet, før han torsdag blev dræbt.

”Han kørte rundt med en pistol i sit handskerum, fordi han var blevet truet på livet,” siger Nagieb Khaja.

”Det er så meningsløst”

Han har tidligere kendt to andre journalister, som også er blevet dræbt på lignende måder. Men det er første gang, angrebene rammer en nær ven.

”Jeg er helt løbet tør for ord, selv om jeg stadig taler. Jeg synes, det er så meningsløst og spild af menneskeliv, at en mand, som prøver at gøre Afghanistan til et bedre sted for alle mennesker, skal betale med sit liv,” siger Nagieb Khaja.

Han fortæller, at Elyas Dayee efterlader sig en kone og en datter, som endnu ikke er fyldt to år.

Selv har Nagieb Khaja skruet ned for rejsefrekvensen, fordi han ikke ønsker, at hans børn skal ende i samme situation.

”Men jeg er også lidt en luksusjournalist, fordi jeg kan rejse derned og så rejse hjem igen. Elyas boede side om side med de her mennesker, som har meget magt og er skrupelløse. Han kritiserede dem og lavede vigtig journalistik. Selvfølgelig er det også farligt for mig, men det kan slet ikke sammenlignes med den fare, som Elyas og andre, som bor i Afghanistan, er i.”

Ifølge organisationen ’Reporters Without Borders’ er 34 journalister blevet dræbt i år indtil nu. Til sammenligning blev 49 journalister ifølge organisationen dræbt i 2019.

0 Kommentarer

Læs også

Mellemøsten-freelancer om TV 2: ”Jeg følte, der blev trådt på min værdighed”

12. DECEMBER 2018