
Journalist Maya Tekeli stod bag instagramprofilen detlillemememageri24syv, som nu er blevet lukket. Karl Broholm
Mellem jul og nytår skete der noget mærkeligt. Eller måske var det i virkeligheden ikke så mærkeligt. I hvert fald blev Instagram-profilen detlillemememageri24syv slettet.
Journalisten bag siger selv, at det bare var et spørgsmål om tid, for deres indhold er før blevet anmeldt og fjernet.
”We had it coming, og det vidste vi også godt. Det har været en stor gonzoundersøgelse det her, og jeg skal da være den første til at indrømme, at der blev prøvet grænser af,” siger Maya Tekeli.
Hun var vært på radioprogrammet ’Det Lille Mememageri’ på Radio24syv, og hun stod bag profilen detlillemememageri24syv. I programmet undersøgte hun sammen med en række gæster memekulturen og retningslinjer på sociale medier, og hun fortæller, at hun gennem hele projektet har haft en undren om, hvordan retningslinjerne på det sociale medie egentlig fungerede, og hvordan de blev administreret. Memes, som udgjorde indholdet på instagramprofilen, er et grafisk element, som er en sammenstilling af et billede og en tekst, så det får et nyt udtryk, for eksempel af satire – som disse fra valgkampen.
— Mikael Bertelsen (@BertelsenMikael) May 13, 2019
Da Radio24syv-programmet lukkede i efteråret, fortsatte memeprofilen på Instagram og Twitter.
Vage retningslinjer på Instagram
Profilen detlillemememageri24syv har tidligere oplevet at få fjernet indhold fra Instagram. Maya Tekeli mener, det er svært at finde ud af, hvornår man som indholdsskaber krydser grænsen på Instagram.
”Det er problematisk, at et sted, hvor en stor del af den offentlige debat foregår, altså sociale medier, bliver modereret af private virksomheder. Det er et sted, hvor man er nødt til at tilpasse sig for ikke at blive censureret, og hvor man må yde selvcensur for at holde sig inden for nogle linjer, der kommer fra en international virksomhed, som tjener penge på en,” siger hun.
Det kan ramme både politikere, der kommunikerer direkte til vælgerne gennem deres egne profiler, traditionelle medier på sociale medier, og influencere, der skaber karrierer udelukkende på sociale medier.
”Jeg synes, det er rigtig vigtigt at tænke på, at man ikke er herre over sit eget talerør på sociale medier, og der ligger et demokratisk problem i det,” siger Maya Tekeli.
I opererer på en privatejet platform med et sæt retningslinjer. Er det ikke fair nok, at I skal overholde deres retningslinjer for at få lov til at være der, ligesom alle andre skal?
”Selvfølgelig skal alle overholde de retningslinjer, der er, men problemet er, at de retningslinjer er enormt vage. Man ved ikke, hvornår man overskrider den ene eller den anden grænse,” siger hun.
Hun fortæller, at hun har forsøgt at komme i kontakt med Instagram dagligt, siden kontoen blev slettet den 25. december, men uden held.
Hvis du ikke bryder dig om reglerne, kan I så ikke bare finde et andet sted at være?
”Jo, men vi vil for det første gerne være der, hvor folk er, for vi vil gerne nå ud til den målgruppe, der er på Instagram. Jeg synes, det er vigtigt at yde kritik af en platform på selve platformen. Derudover er problemerne jo først blevet tydelige for os gennem den undersøgelse, som det har været at lave programmet og have profilen,” siger hun.
Kritiserede magthaverne
Detlillemememageri24yv lavede memes om alt fra dansk politik til ungdomskultur og kritiserede ofte magthaverne.
I november lancerede Socialdemokratiet en kampagne for mere overvågning.
Vi insisterer på, at man som borger i Danmark skal kunne føle sig tryg – uanset hvem man er, og hvor man bor.
Posted by Socialdemokratiet on Thursday, October 10, 2019
Mememageriet satte Socialdemokratiets tekst ind på et billede af Hitler og skiftede ”Danmark” ud med ”Tyskland”. Det blev fjernet.
Mette Frederiksen og Stalin
I har overtrådt retningslinjer mange gange, I har jo brudt ophavsretten adskillige gange – var det ikke bare et spørgsmål om tid, før nok anmeldte jer, til at I blev lukket?
”Når man bryder retningslinjerne ved at lave kontroversielt indhold, som vi har gjort, så ved man jo godt, hvad konsekvenserne kan være. Men konsekvenserne gør jo ikke, at missionen er mindre værd – tværtimod synes jeg, det er et godt plottwist, at profilen blev lukket ned,” siger hun.
Da profilen lagde et billede op, hvor de sammenlignede statsminister Mette Frederiksen med Stalin, blev det også taget ned, fortæller hun.
Men Maya Tekeli, er det ikke også dybt upassende at sammenligne landets statsminister med Stalin?
”Hvis pointen er, og det har det været for os, at hun bevæger sig tættere og tættere på en magtfuldkommenhed, så er det at sætte det på spidsen for at udtrykke en pointe så tydeligt som overhovedet muligt. Det er det, memes gør, de sætter ting på spidsen,” siger hun.
Instagram: Gentagne brud på regler betyder, at profiler bliver slettet
Martin Ruby er Head of Public Policy for Benelux og Norden hos Facebook, som ejer Instagram. Han fortæller, at kontoen er blevet slettet, fordi den gentagne gange har overtrådt retningslinjerne. Han fortæller, at der er et antal gange, man kan bryde retningslinjerne, før ens profil bliver slettet, men at Instagram ikke oplyser, hvor mange gange det drejer sig om.
Hvorfor kan man ikke få at vide, hvorfor ens profil er blevet slettet?
”Man får det jo at vide, hver gang man bryder vores regler.”
Men hvorfor kan du ikke få at vide, hvad der udløser, at en profil forsvinder til sidst?
”Det vil jo ofte være, fordi man har overtrådt retningslinjerne nogle gange. Men grunden til, at vi ikke går ind i detaljer i hver enkelt sag, er ofte, at vi ikke ønsker, at folk skal kunne snyde systemet. Der vil altid være nogen, der tester os ved at forsøge at omgå reglerne på kreative måder.”
Journalisten bag profilen detlillemememageri24syv fortæller, at det endnu ikke er lykkes at komme i kontakt med Instagram angående sletningen – hvorfor er det ikke muligt?
”Du får altid en besked, når vi tager indholdet ned, og du kan appellere beslutningen. Men vi har ikke en hotline, som du kan ringe til og få nuancerne. Det er en gratis, self-serve platform. Til gengæld har vi lagt vores regler for indhold frit frem, for at det netop er tydeligt, hvor vi sætter grænserne.”

Mener selv, retningslinjerne er ret grundige
Når så stor en del af vores offentlige samtale foregår på platforme som Instagram, er det så ikke et demokratisk problem, at I sletter profiler uden varsel, dialog eller forklaring?
”Alle får besked, hvis de får taget indhold ned, og oftest skal der meget til, før profiler lukkes. Vi stiller platformen til rådighed, hvor enhver kan sige og gøre, hvad de vil. Men det er klart, at vi har nogle fællesskabsregler, hvor du kan se ret detaljeret, hvad man må gøre og ikke må gøre.”
Kan du se, at det kan være et problem, at man ikke kan indgå i en dialog med jer om, hvorfor indhold er stødende?
”Ja, jeg forstår frustrationen, men det kan være svært at tage debatten med hver eneste bruger, for vi har over en milliard brugere på Instagram.”
Hun siger, at selvfølgelig skal de overholde retningslinjerne, men at jeres retningslinjer er enormt vage og svære at gennemskue – hvad tænker du om den kritik?
”Det synes jeg ikke er korrekt, men det kan man jo altid diskutere. Engang var retningslinjerne meget korte. Der fik vi kritik for, at de ikke var klare nok. Nu har vi gjort dem rimeligt grundige, 35-40 sider.”
Måske et debatmøde i fremtiden?
Martin Ruby mener, det er vigtigt, Instagram sætter en grænse for, hvad der kan publiceres hos dem.
”Vores platform skal ikke være katapult for alt mærkeligt og klamt indhold i verden. Det ønsker vi simpelthen ikke, og derfor har vi sat regler op for, hvad vi tillader.”
Hvor går man hen, hvis man som bruger gerne vil have en dialog med jer hos Instagram om jeres retningslinjer?
”Vi stiller op til voldsomt mange ting nu til dags, vi stiller op til alverdens debatarrangementer, konferencer og møder. Vi tager gerne snakken om, hvorfor vi har de regler, vi har.”
Så hvis denne her journalist gerne vil i kontakt med jer, så skal hun tage til debatarrangementer og møder, hvor I er?
”Det er hun da velkommen til at gøre, hun kan også invitere til et eller andet, det må hun da gerne.”
Så hvis hun inviterede jer til et debatarrangement om jeres retningslinjer, ville I så komme?
”Det kan sagtens være.”
4 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Hvor ligger forskellen i forhold til tidligere tiders og de nuværende debatsider i aviser?
De største problemer med SoMe er at der retroaktivt indførers nye regler, så ting der er flere år gamle pludselig slettes og kan resultere i at en profil bliver slettet, samt brugen af "shadowbans" som endog kan være geografisk bestemt. Reglerne ramte i første omgang primært højreorienterede og især den yderste venstrefløj pressede på for at de blev indført, men efter at der er lavet algoritmer til at klare arbejdet, rammes venstrefløjen nu også, da algoritmerne ikke kan vurdere ud fra kontekst.
Det er et langt større demokratisk problem, når en søgemaskine som Google manipulerer med søgeresultaterne ud fra politiske motiver, da den er markedsdominerende med ca. 75% af alle søgninger på desktop, 88% på tablet og 90% på mobile.[1]
Politiske og mediekritiske vloggere bliver også pt. tvunget væk fra YouTube, ved "demoniterization" eller sletning af indhold hvis de benytter forkerte ord, på trods af at MSM kanaler frit kan debattere emnerne og benytte de bandlyste ord.
De vloggere jeg følger på YouTube brokker sig ikke så meget over at det bliver gjort, da de erkender at YouTube er i sin fulde ret til at bestemme over hvilket indhold de ønsker, men de brokker sig over den manglende ærlighed om hvad der gøres og manglende vejledning om hvad de skal gøre for at rette ind.
YouTubes ageren har i midlertid givet vind i sejlene for andre platforme som f.eks. SubscribeStar.com, BitChute.com og Minds.com.
NB. I følge Tim Pool anser YouTube Netflix som sin største konkurrent, hvilket til dels forklarer deres store algoritmeændring sidste år, så store medieselskabers indhold nu kommer øverst i søgningerne, mens uafhængige indholdsskabere bliver lavere rangeret. Samtidig vil de gerne skille sig af med de indholdsskabere som ikke genererer megen indtægt, da det jo koster penge at opbevare deres indhold. Dette på trods af at det er de små indholdsskabere som har sikret YouTubes success.
[1] https://www.netmarketshare.com/search-engine-market-share.aspx?
Jeg blev træt af Facebook, flyttede ud og har nu 20 gange så mange læsere som førhen
https://vertikal.dk/artikler/saadan-forlod-jeg-facebook-og-fik-10-gange-saa-mange-laesere