Overblik: Her kæmpes der stadig for Radio24syv

Tre en halv måned efter at Radio24syv forsvandt fra æteren, er der stadig flere aktører, som arbejder for at få radiokanalen tilbage. Få overblikket her

Radio24syv er slukket, men debatten om den hedengangne radiokanal og efterårets radioudbud blæser derudad.

Aktionsgruppen ”De Radioaktive” er for eksempel i fuld gang med at forberede en demonstration på Christiansborg Slotsplads 1. april, altså samme dag, som Radio Loud – der vandt radioudbuddet foran Radio24syv – går i luften.

”Det har været mental næring med Radio24syv. Den havde kant og var skarp og gav én på satiren, som Kirsten Birgit ville have sagt. Der er bare sådan et hul nu. Folk render og hører gamle podcasts, for hvor skal man gå hen?” siger Signe Stenberg fra De Radioaktive, som ifølge hende har 182 medlemmer.

Gruppen har arrangeret to mindre demonstrationer i forbindelse med radioudbuddet i efteråret og er altså nu i gang med at forberede en tredje og ifølge Signe Stenberg større demonstration. På Facebook har foreløbigt 163 personer tilkendegivet, at de vil deltage.

Fond: Tør ikke give interviews

De Radioaktive er ikke alene om at kæmpe for den hedengangne radiokanal. I efteråret besluttede Borgerretsfonden at donere tre millioner kroner til, at Radio24syv kunne føre retssag mod Radio- og TV-nævnet for at få kulegravet udbudsprocessen og måske få radioudbuddet erklæret ugyldigt.

Ifølge en aktindsigt, som Journalisten har fået i korrespondancen mellem Civilstyrelsen og Borgerretsfonden, har fonden foreløbigt betalt 908.000 kroner i advokatomkostninger og derudover givet bindende tilsagn om op til 500.000 kroner yderligere.

Men i et fem sider langt brev skriver Civilstyrelsen, at den vurderer, at donationen er ”i strid med” fondens formål. Civilstyrelsen er tilsynsmyndighed for Borgerretsfonden.

”Civilstyrelsen finder ikke, at det forhold, at uddelingen sikrer, at sagen om DAB-udbuddet bliver afklaret og afdækket, eller det forhold, at en stor gruppe af borgere har vist interesse i sagen, kan føre til et andet resultat,” står der blandt andet i brevet.

Brevet fik Borgerretsfonden til øjeblikkeligt at standse al økonomisk støtte til Radio24syv-sagen og to andre sager, som fonden har støttet.

”Fondens bestyrelse skal indledningsvist oplyse, at bestyrelsen tager skrivelsen meget alvorligt og på det dybeste beklager, at hverken bestyrelse eller fondens repræsentanter har opfanget indikationer på denne sags potentielle udfald,” skrev fonden i et lynsvar til styrelsen.

Der er foreløbigt lukket for både penge og kommentarer fra fonden.

Det indgår nemlig i Civilstyrelsens brev til Borgerretsfonden, at fondens bestyrelsesmedlemmer kan gøres personligt økonomisk ansvarlige for uddelinger i strid med fondens formål.

”Vi tør ikke give interviews til pressen, før spørgsmålet om erstatningsansvar er udredt,” siger formand for Borgerretsfonden Hanne Marie Motzfeldt.

Det springende punkt er, om Borgerretsfonden må donere penge til såkaldt ”juridiske personer”, som for eksempel virksomheder og organisationer, eller om de ifølge deres vedtægter udelukkende må støtte fysiske personer. Civilstyrelsen vurderer det sidste, Borgerretsfonden er uenig.

Samråd på vej

Nu sætter også flere medieordførere spørgsmålstegn ved, om DAB-udbuddet gik efter bogen, skriver Berlingske.

Ifølge Radikales medieordfører, Jens Rohde, har han og partiets retsordfører, Kristian Hegaard, aftalt at indkalde kulturministeren og justitsministeren til et fælles samråd.

”Vi giver ministrene chancen for at lægge alt frem, og vi vil se al kommunikation, der har været i sagen. Der her handler ikke kun om Radio24syv. Det handler også om din og min retssikkerhed,” har Jens Rohde sagt til Berlingske.

Det sker, efter at avisen har afdækket, hvordan Radio- og TV-nævnet næsten sætning for sætning tilsluttede sig den indstilling til en afgørelse i udbudsrunden, som embedsmænd i Slots- og Kulturstyrelsen havde udarbejdet som en del af deres sekretariatsbetjening af nævnet.

”Det stopper ikke her”

Aktionsgruppen De Radioaktive følger sagens videre gang tæt.

De har travlt med at sy tomat-kostumer til demonstrationen den 1. april – kostumer, de vil bruge til de store runde sten, der fungerer som terrorsikring på Christiansborg Slotsplads, så de kommer til at fungere som en slet skjult reference til satireudtrykket ’skrivebordstomater’ fra ’Den Korte Radioavis’.

”Jeg tror nok, at min symaskine kommer i gang, inden de andre får krampe,” siger Signe Stenberg, som oplyser, at der skal syes 86 tomatkostumer, hvis alle sten skal nå at blive klædt ud.

Radioudbuddet er jo afgjort – så hvad er det, I håber at få ud af at lave en demonstration?

”Vi har et slogan om, at vi aldrig glemmer. Vi vil skabe opmærksomhed og minde om, hvad det er, vi mister. Jeg har for eksempel hørt mange sige, at de ikke interesserer sig synderligt for politik, men det er de begyndt på, efter at de har lyttet til Radio24syv.”

Signe Stenberg tilføjer, at hun sammen med andre fra gruppen også går med tanker om selv at samle penge ind til en retssag som den, Borgerretsfonden foreløbigt ikke kan støtte økonomisk.

”Med hjertet håber man jo at få Radio24syv tilbage,” siger hun og fortsætter:

”Det bliver ikke den sidste demonstration, det kan jeg godt afsløre. Det stopper ikke her.”

16 Kommentarer

Niels Riis Ebbesen
24. FEBRUAR 2020
@ Henrik Lind Jørgensen: For mig at se, så har “Landsbyradion” valgt at kopiere DR’s koncept, med bare at være der uden at vække for meget opsigt, og så glæder medarbejderne sig over, at checken fra fra kassen med licensmidlerne er en garanti for fast arbejde, og at der hver måned går løn ind på deres bankkonti.
Henrik Lind Jørgensen
24. FEBRUAR 2020
@Niels Riis Ebbesen: Du må naturligvis kalde radiostationer, hvad du vil. Men vær opmærksom på, at sproget smitter af på den, der bruger det. Jeg ved godt, det slet ikke er repræsentativt at lytte til dem, der ringer ind - og da slet ikke, når jeg ikke lytter til stationen 24/7 - men ganske mange af dem ringer fra Sjælland. Mon ikke Radio4 eller nogle uafhængige medieforskere kan oplyse mere om det på et tidspunkt. Det er ofte mest frugtbart at diskutere emner ud fra fakta i stedet for (udelukkende) følelser og fornemmelser.
Niels Riis Ebbesen
22. FEBRUAR 2020
@Niels Graverholt, handler det om, at du ikke bryder dig om, at det associerer Århus med at være en landsby...

Vil det være ok, hvis jeg kalder den for "provinsbyradioen"..?
Niels Graverholt
21. FEBRUAR 2020
@Niels Riis Ebbesen
Hvorfor bruger du hele tiden udtrykket "landsbyradio". Jeg synes faktisk, det virker lidt ubegavet.
Niels Riis Ebbesen
21. FEBRUAR 2020
@Hasse Bo, jeg har fuld forståelse for dine og andre jyders ønsker og behov for at få en “landsbyradio”, men jeg synes godt nok det var meget dumt, at politikerne slagter en velfungerende radiokanal, for at omdanne den til en “landsbyradio”.


Det ville ha’ været mere relevant, hvis der var blevet taget endnu en radiokanal fra DR til det formål, det kunne f.eks. ha’ være P2’s frekvens, som kunne ha’ været omdannet til “Landsbyradioen”.

Og vestdanmark har jo TV2 som ligger i Odense, så på det område er i jo rimelig godt dækket ind.

Flere