Radio4 rammer laveste lyttertal siden premieren

Efter 14 fulde uger i æteren er Radio4 for første gang under 300.000 ugentlige lyttere. Det bekymrer dog ikke direktør Anne-Marie Dohm: ”Vi ligger nærmest parallelt med 24syv i deres opstartsperiode”

Da den nye Radio4 gik i luften i november, lyttede næsten 480.000 mennesker med i den første uge. Men siden har kurven været for nedadgående, og i dag – tre måneder efter premieren – er lyttertallet på sit hidtil laveste niveau.

Det viser Kantars Radio-Meter-målinger for Radio4’s første 14 fulde uger i æteren. I sidste uge landede lyttertallene således for første gang i radioens levetid under 300.000 ugentlige lyttere.

Men ifølge Radio4’s direktør og ansvarshavende chefredaktør, Anne-Marie Dohm, skal man være varsom med at opgøre lyttertal med så kort horisont. Både når de er meget høje og lave.

”De her målinger er behæftet med en vis usikkerhed, og derfor skal man nok se det over en længere periode – og også sammenholde med den digitale lytning – for at kunne konkludere noget,” siger hun.

Udsving knyttet til usikkerhed

Kantar måler udelukkende flowradio-lytning og tæller altså ikke podcast- og streaminglyttere med. Tallene bygger på i alt 1.359 personer, der i sidste uge deltog i Radio-Meter-systemet.

”Så der skal ikke være mange i panelet, der tænder eller slukker for den elektroniske måler, før der er udsving,” siger Anne-Marie Dohm.

Men I er under 300.000 ugentlige lyttere for første gang, siden I gik i luften. Bekymrer det dig ikke, trods lidt usikkerhed om tallene?

”Nej, for det er kun fire uger siden, at lyttertallet lå på 427.000 lyttere, og for seks uger siden lå det på samme niveau som i dag. Så jeg ser det som udtryk for udsving, der knytter sig til usikkerhed,” siger hun.

Mediehype trak lyttere i starten  

Anne-Marie Dohm peger desuden på, at netop de første uger og måneders lyttertal næppe tegner et retvisende billede for Radio4’s første hele år.

”Man må nok påregne, at mediehype og kampagner har skabt en kæmpe nysgerrighed i starten, som så vil falde lidt og stige igen. Man så et tilsvarende mønster, da Radio24syv startede op. Vi ligger nærmest parallelt med 24syv i deres opstartsperiode,” siger hun.

Men burde jeres lyttertal på nuværende tidspunkt ikke ligge højere, end 24syvs gjorde i februar 2012, da I jo overtog deres FM-frekvens, mens de skulle starte mere fra scratch som taleradio? 

”Kanalerne starter ud med præcis den samme base af lyttere. Selv om der var lyttere på frekvensen, da Radio4 gik i luften, var det lyttere, som var glade for 24syv. Og de fik fra den ene dag til den anden en helt anden radio. Så vi skal også i gang med at opbygge lytningen til kanalen igen,” siger Anne-Marie Dohm.

Hun understreger, at sammenligningen til Radio24syvs tal fra opstartsfasen i 2011 og 2012 rummer en vis usikkerhed, da flowradio-lytningen er faldet siden 2011.

 

8 Kommentarer

Klaus Villiam
22. FEBRUAR 2020
Som bosiddende på sydfyn, altså langt væk fra København, savner også jeg Radio24/7. Jeg må konstatere, at heller ikke jeg er iblandt Radio4’s lyttersegment, selv om jeg er bosat i en landsby langt væk fra hovedstaden. Og så savner jeg desuden også en del af indholdet på de bortskaffede DR kanaler, som vi mistede fra årsskiftet. Til gengæld savner jeg på ingen måde de 21 mandater, som DF mistede ved valget 2019.
Niels Riis Ebbesen
17. FEBRUAR 2020
Der kan vist ikke herske nogen tvivl om, at “Landsbyradioen” og radio Laud er klare beviser på, at politikerne har villet acceptere hvad som helst, bare de kunne slippe af med Radio24syv, og det måtte gerne være nogle kanaler som ender op med at blive et flop, så de helt kan nedlægges.
Lisbeth Vedel
16. FEBRUAR 2020
Der er kun et at sige.... Hvordan forestiller man sig at kunne holde dampen oppe " med Loud folk der ikke har opfattet at lyttere vil udfordres ? Skal ikke underholdes men udfordres og have udvidet horisonter. Min radio forbliver lukket indtil det stopper. Den enes død er den andens brød..nok ikke lige her
Niels Poulsen
15. FEBRUAR 2020
Chefen for det hele siger bare årh visse-vasse, og mon ikke det bekymrer arbejderne med så beskedne ambitioner? Det ville dog have været rart, om Journalisten havde ulejliget sig med at få en vurdering fra en mere objektiv person end Dohm.
Niels Riis Ebbesen
13. FEBRUAR 2020
@Henrik Knudsen, det er vel helt normalt, at man undlader de områder som ikke er nødvendige, når man tegner en graf.


Det kunne i øvrigt ha’ været lige så rigtigt, hvis de 480.000 lyttere, som frekvensen havde da “Landsbyradioen” startede, var brugt som en slags nul-punkt, og at man så havde målt, hvor mange lyttere der tabt på de 14 uger.

Men uanset hvordan grafen bliver udformet, så viser den, at “Landsbyradioen” har været nede på en halvering af det antal lyttere, som den overtog fra Radio24syv.

Flere

Læs også

Lyttertal for taleradio er misvisende – podcast tæller ikke

31. OKTOBER 2012
1. november har Radio4 premiere. ”Vi har haft meget kort tidsfrist,

Om få dage går Radio4 i luften – tag med ind i kanalens opstart

29. OKTOBER 2019
Dårlig lyd og lidt for blød journalistik – men Radio 4 skal nok finde sit publikum

Dårlig lyd og lidt for blød journalistik – men Radio4 skal nok finde sit publikum

07. NOVEMBER 2019
Radio4 ville have analyse fra USA-freelancer – uden at betale for det

Radio4 ville have analyse fra USA-freelancer – men ville ikke betale

07. FEBRUAR 2020
Radio4 ville have analyse fra USA-freelancer – uden at betale for det

Radio4 ville have analyse fra USA-freelancer – men ville ikke betale

07. FEBRUAR 2020