Lyttertal for taleradio er misvisende – podcast tæller ikke

Det er relativt få og mest de gamle, der lytter til taleradio - hvis man skal tro de officielle lyttertal fra Gallup. Men fx podcast tæller ikke med. Det vækker kritik fra både DR og Radio24syv: »Taleradio er jo nærmest skabt til at udkomme på podcast.« (Opdateret 14.13)

Det er relativt få og mest de gamle, der lytter til taleradio – hvis man skal tro de officielle lyttertal fra Gallup. Men fx podcast tæller ikke med. Det vækker kritik fra både DR og Radio24syv: »Taleradio er jo nærmest skabt til at udkomme på podcast.« (Opdateret 14.13)

Der er en relativt begrænset skare i Danmark, der lytter til taleradio – uanset om det er Radio24syv eller P1. Det er også en relativt bedaget gruppe. Gennemsnitsalderen ligger omkring de 60 år for begge kanaler.

Sådan ser det i hvert fald ud i de officielle lyttertal fra Gallup.

Men de tal er formentlig misvisende, lyder det nu fra både Radio24syv og konkurrenterne hos DR. Hvis du ikke hører radio "live", så tæller du nemlig ikke med. Det betyder, at on-demand-lytning på nettet og podcast er pillet ud af regnestykket.

Radio24syv: Taleradio er skabt til podcast 

Hos Radio24syv har de en ambition om at nå 500.000 lyttere, og ifølge de officielle lyttertal mangler kanalen hele 200.000 lyttere for at runde det mål. Men det er ikke til at sige, hvor mange ekstra lyttere, der hører programmerne forskudt, mener digital chef Patrick Bay Damsted.

Kanalens egne tal viser, at de for nylig har rundet tre millioner tidsforskudte udsendelser. Antallet af lyttere per måned, der selv henter programmerne, er stigende. Patrick Bay Damsted giver et eksempel:

»Et program som Fodbold FM har næsten ingen livelyttere søndag aften mellem klokken 21 og 23, men mandag morgen starter downloads af programmet og der flyttes typisk 6000 gange 2 timers fodboldradio i løbet af mandagen,« siger Patrick Bay Damsted til journalisten.dk.

Han mener, det er dybt problematisk, at lige netop taleradio absolut skal høres live.

»Taleradio er jo nærmest skabt til at udkomme på podcast. Men hvis noget er forskudt mere end 7 minutter, så tæller det ikke i dansk radio. Det kan i princippet have meget stor indflydelse på, hvordan vi laver radioen. Det er jo den omvendte verden: Målemetoden kan definere, hvordan mediet bliver,« siger Patrick Bay Damsted.

DR er enige: Det er et problem

Konkurrenterne hos DR er enige i, at det er et problem, at on-demand-lytterne ikke tæller med i lyttertallene.

»Det er helt bestemt et problem, og det kunne være rigtig interessant at have sammenlignelige tal på det her,« siger medieforsker i DR Dennis Christensen.

Men han understreger samtidig, at det er lidt sværere for DR at være skarpe i mælet. De er nemlig selv med til at lave reglerne.

»Vi sidder med ved bordet og har været med til at indgå aftalen med Gallup om, at det er sådan her, vi gør. Vi har et medansvar, så vi kan ikke brokke os på samme måde som Radio24syv, der ikke er partnere i lyttermålingerne. Men når det er sagt, så er vi altså mindst lige så trætte af det som Radio24syv.«

Den seneste kontrakt om lyttertal blev indgået i 2007. Dengang var Dennis Christensen også med til at skrive under. Men han understreger, at han og DR i flere år har kæmpet for at få bedre lyttertal, der tager højde for "spøgelserne" på nettet.

Desværre er det meget svært at lave ordentligt.

»Vi arbejder meget hårdt på at få officielle målinger af den digitale lytning til at tælle med. Men der er mange grimme ting under motorhjelmen, når man prøver at lave den slags målinger. Det er rigtig svært,« siger Dennis Christensen.

DR: Vi aner ikke hvem der henter vores podcast 

Han peger på, at on-demand-lytterne kan være markant yngre end det gennemsnit omkring 60 år, som lytter til de to taleradioer P1 og Radio24syv på FM-båndet i dag. Men det kan også være de samme. 

»I dag aner vi ikke, hvem der henter vores podcasts. Vi aner heller ikke, hvor mange der faktisk lytter til dem. Jeg tror personligt, at de lyttere, der hører taleradio digitalt, er yngre end dem, der hører det på FM. Det kunne også være enormt spændende at vide, hvad tallene siger om Radio24syv og P1. I dag er vores tal ikke til at sammenligne.«

»Men det handler også om: Tæller vi biler eller passagerer? Jeg kan downloade en podcast og høre den med fem venner. Men jeg kan også downloade den og aldrig høre den. Hvordan skal vi tælle?« 

Er der noget, der tyder på, at I faktisk har yngre lyttere på nettet?

»Ja. Når vi spørger vores lyttere, hvem der downloader podcast og hører on-demand radio, så er der en overvægt af yngre mænd. Vi kan også se, at de programmer, der bliver hentet mest – som De Sorte Spejdere og Mads og Monopolet – har en yngre målgruppe.«

DR: For dyrt med nye lyttertal i 2007

Nu sidder DR jo netop med ved bordet og har indflydelse på, hvordan man tæller lyttere i Danmark. Hvad har I konkret gjort ved det her problem?

»Vi har gjort meget. Men da vi skulle lave den nuværende kontrakt i 2007, skulle vi beslutte, om vi ville betale mere for at få målt de digitale lyttere. Vi gik samtidig over til digital måling af lyttere, og det var markant fordyrende. Derfor var digitale lyttere ikke lige det, der stod først på tegnebrættet dengang. Men der er ingen tvivl om, at jeg nok har været mere end almindeligt irriterende over for Gallup med spørgsmål om lige præcis det her spørgsmål siden.«

Dennis Christensen mener også, det er afgørende at have tal, der faktisk kan sammenlignes for forskellige kanaler.

»Det mest spændende er selvfølgelig at sammenligne tallene. Når Radio24syv i dag siger, at digital lytning er en kæmpe succes, så tror jeg på dem. Men det er jo ikke til at undersøge det, for det er kun dem selv, der kender tallene og den måde, de måler på. Det samme gælder for vores tal, det er også en "black box". Derfor kan vi heller ikke deltage i et ræs om, hvem der har flest on-demand-lyttere. Men det kunne da være interessant at vide. Vi vil også meget gerne vide, om nogle af de lyttere, vi har mistet, efter P1 ikke har egen FM-frekvens længere, er vendt tilbage on-demand.«

Hos TNS Gallup er de enige i, at det kunne være godt at få talt fx podcast med i lyttertallene. 

»Det er noget af det, vi arbejder på at få løst,« fortæller underdirektør i TNS Gallup Frank Klausen. Det er ham, der har ansvaret for lyttermålingerne.

»Det er rigtigt nok, at for eksempel podcast samler vi ikke op i øjeblikket. Det ville da være rart. Vi er selvfølgelig interesserede i, at den måling vi laver er så dækkende som muligt, og vi har klart fælles interesse med radiostationerne her. Udfordringen er teknikken. Hvis man skal have en alternativ teknik til podcast, så bliver det omkostningstungt at måle,« siger Frank Klausen.

Opdateret klokken 14.13: Kommentarer fra Gallup tilføjet. 

4 Kommentarer

Mette Markes Jepsen
2. APRIL 2019
Altid podcast - mest radio 24
Altid podcast - mest radio 24/7 - men også P1...
Mogens Havnsøe Petersen
22. JUNI 2014
Jeg lytter bortset fra om
Jeg lytter bortset fra om morgenen udelukkende til P1 og 24/7-udsendelser som podcast. Det gør jeg til gengæld næsten konstant. Jeg abonnerer på omkring 20 forskellige programmer. Virkeligheden har overhalet den gamle måde at opgøre lyttertal på.
Jesper Bech
2. NOVEMBER 2012
Re: Lyttertal for taleradio er misvisende - podcast tæller ikke

Jeg har faktisk ofte tænkt på, om jeg mon tæller med i lyttertallene. Man hører netop altid, at de få taleradio-lyttere, der trods alt er, nærmest står med den ene fod i graven. Jeg selv er beskedne 28 år, men lytter alligevel en del taleradio - næsten udelukkende per podcast. Hører blandt andet Mads & monopolet, Detektor og Europa i Flammer fast hver eneste uge. Podcast er en fantastisk opfindelse, for jeg har altså andet at lave søndag aften end at høre Europa i Flammer. Men til gengæld er det perfekt i bilen på vej til arbejde.

 Det kunne være meget interessant at kende det sande billede - ikke mindst fordi stationerne forhåbentlig så ville kunne målrette nogle af programmerne til deres yngre lytterskare, hvis de var klar over, at de havde sådan en. 

Dorte Toft
31. OKTOBER 2012
Re: Lyttertal for taleradio er misvisende - podcast tæller ikke
Hvilken konservatisme. Jeg lytter mest til taleradio via podcast.