Nye kursusudbydere: Svært at bryde DMJX’ monopol

Pressens Uddannelsesfond har brudt DMJX' monopol på efteruddannelse, men flere af de nye aktører skranter allerede. »Jeg tror, vi alle sammen har undervurderet opgaven,« lyder det. Flere mener, at DMJX har en stor fordel i markedsføringen - men DMJX afviser  

Flere nye kursusudbydere kæmper med at klare sig i den nye struktur for efteruddannelse til mediearbejdere, der blev lanceret af Pressens Uddannelsesfond i november sidste år.

Hensigten med den nye struktur er at bryde DMJX’ historiske monopol på efteruddannelseskurser for at øge kvaliteten og alsidigheden. Men flere af de nye udbydere kæmper med at trække kursisterne til:

»Jeg skal være glad, hvis jeg afholder 50 procent af de kurser, jeg har oprettet. Jeg har allerede aflyst to. Jeg tror, at der vil være meget få udbydere tilbage om et år eller to. Og så kan man spørge, om vi fik det monopolbrud, vi ville have,« siger Janne Aagaard, direktør for mediekursus.dk, som med 11 kurser er blandt de største af de nye aktører, der har taget kampen op med DMJX.

Svær markedsføring

Pressens Uddannelsesfond (PU) lancerede i november 2014 en ny portal, Mediernes Efteruddannelse, der samler kursustilbud til mediearbejdere fra i alt 20 udbydere. Kurserne er godkendt af PU, der yder medievirksomhederne støtte i form af en rabat.

Initiativet er skabt som et forsøg på at bryde det monopol, DMJX traditionelt har haft på videre- og efteruddannelse af mediearbejderne, hvor kun DMJX havde adgang til PU-støtten.  

I alt 148 kurser er udbudt for første halvår af 2015. En del er endnu åbne for tilmeldinger.

Syddansk Universitet er den største af de nye udbydere. Men indtil nu har kun 10 kurser ud af 35 modtaget tilmeldinger nok til, at de med sikkerhed bliver oprettet.

»Jeg så gerne, at flere kurser så ud til at blive til noget, men jeg er ikke overrasket over, at det er vanskeligt. Generelt er det et svært marked, og konkurrencen er hård. Det er en af vores store udfordringer, at folk skal lære os at kende og vide, hvem vi er,« siger Ralf Andersson, lektor på Center for Journalistik ved SDU.

Undervurderet opgaven

Også Janne Aagaard peger på, at markedsføringen er akilleshælen, når det gælder om at overleve som ny udbyder.

»Det er mit indtryk, at mange medarbejdere i virksomhederne endnu ikke har forstået, at der er kommet et monopolbrud. Jeg har været for optimistisk i forhold til at vurdere, hvor meget salg jeg kunne få hjem dette første halve år,« siger hun, men understreger, at det svigtende salg også kan skyldes, at hun har vurderet markedets behov forkert.

Både Ralf Andersson og Janne Aagaard peger på, at DMJX også i år har omdelt deres kursuskatalog til alle medlemmer sammen med Journalisten og på den front er hestehoveder foran i forbindelse med markedsføring.

Indtil i år har DMJX modtaget midler fra PU. Fra i år skal DMJX afholde udgifterne til for eksempel udvikling af kurser og markedsføring selv og er altså stillet lige med andre kursusudbydere.

Men forspringet vil tage lang tid at hente, vurderer Ralf Andersson:

»Det er en udfordring, at vi skal ind på lystavlen hos folk, men har meget begrænsede ressourcer til markedsføring. Det er et nyt område, vi vil forsøge at arbejde os ind i, men det vil tage tid.«

Spørgsmålet er, om de mindre kursusudbydere har kræfterne til at hænge på så længe, siger Janne Aagaard:

»Jeg tror, vi alle sammen har undervurderet opgaven. Jeg har i hvert fald. Jeg giver den en skalle året ud og ser, om det kan lykkes, men min vurdering er, at det kommer til at tage betydeligt længere tid end forventet, måske flere år, før journalister og kommunikationsfolk er klar over, at der er monopolbrud og flere udbydere derude.«

DMJX: Vi aflyser altid kurser

Chef for kurser og videreuddannelse på DMJX, Tina Christel Kristensen, vil ikke gisne om, hvor stor en del af DMJX’ kurser, der ender med at blive oprettet i første halvår af 2015.

Men hun oplyser, at 25 procent af DMJX' udbudte kurser endte med at blive aflyst i 2014.

»Uanset om vi har haft monopol, så har vi aflyst mange kurser tidligere. Du lægger typisk flere kurser ud, end der har gang på jord, så det scenarie har altid været en realitet for os,« siger Tina Christel Kristensen.

Hun afviser, at DMJX har ressourcer til rådighed til markedsføring, som truer det brud på monopol, der var hensigten med Mediernes Efteruddannelse:

»Det er sjovt, at folk har den fordom, at vi har store ressourcer til rådighed. I år har vi omdelt vores katalog med Journalisten, fordi vi havde muligheden, men slaget om kursisterne skal stå helt anderledes i årene, der kommer, og vi er lige så ydmyge over for den opgave som alle andre,« siger hun og peger på, at indsatsen ikke mindst skal føres ad kanaler, som de forskellige aktører har lige adgang til:

»Det gælder om at ramme potentielle kursister, hvor de er. Det handler om netværk og loyalitetsskabende aktiviteter, og det foregår blandt andet via sociale medier.«

Mediernes Efteruddannelse: Start i det små

Heller ikke Susanne Blomqvist, daglig leder af Mediernes Efteruddannelse, frygter, at monopolbruddet er i fare. Over 30 udbydere er i gang med at byde ind i forhold til efterårets kurser i den udbudsrunde, der lukker første marts:

»Jeg synes, bruddet på monopol virker fint lige nu,« siger hun og maner til besindighed: Fordi mange kurser mangler kursister i en sæson, betyder det ikke, at tendensen fortsætter:

»Det kan være meget svært at forudsige, hvad der bliver til noget, og hvad der ikke gør. Det kan svinge fra halvår til halvår. Det havde været dejligt at ramme den rigtige balance i første hug, men det var der nok ikke nogen, der havde regnet med,« siger hun. 

Hendes råd til nye udbydere er, at de bør være varsomme med at slå et større brød op, end de kan bage:

»Start i det små og se, hvad I kan. Et kursus kan jo også være en del af en forretning, man allerede kører. Jeg er meget glad for, at så mange er her og byder ind, men jeg opfordrer til forsigtighed. På den måde bliver investeringen ikke så stor,« siger hun.

 

 

6 Kommentarer

Karina Bjerregaard
19. FEBRUAR 2015
De sidste 3 år har Visuelt
De sidste 3 år har Visuelt Forums bestyrelse i samarbejde m. medlemmerne (via mail og facebook) laver lister over vores efteruddannelsesønsker.
Dem sender jeg her for at inspirere til nogle nye kurser, som vore medlemmer efterspørger.
;-) Karina
formand, Visuelt Forum

Den prioriterede efteruddannelse 2014
1. WordPress for grafikere
2. Masterclass, InDesign - de hjørner af programmet vi ikke kender
3. Bridge
4. Masterclass, Photoshop - de hjørner af programmet vi ikke kender
5. Masterclass, Illustrator - de hjørner af programmet vi ikke kender
6. HTML5 for grafikere
7. Noget om workflow og digitale hjælpemidler, projektstyring, små gratisprogrammer som hjælper grafikeren/freelanceren, webinarer, samarbejdsværktøjer fx. Evernote (skærmdeling)
8. DPS (Digital Publishing Suite)/ Mag+ (DPS er Adobes udvidelse til programmet InDesign så du fx kan lave online magasiner til iPads/ tablets. Mag+ er bare anden leverandør som laver lignende til ID
9. Visuelle aspekter/grafisk udtryk af Big Data
10. ePub 3
11. Opsætning i PowerPoint og Word. Hvordan laver man fx skabeloner
12. Fotografering for ikke fotografer - lær dit digitale kamera at kende og tips til arbejder med det

Den prioriterede efteruddannelse 2013
1. Apps v. fx. Martin Bregnhøi
2. Grundlæggende web med f.eks. WordPress, HTML5, CSS3, JQuery, Apps, CMS, SEO mm for grafikere.
3. Infografik til nettet/grafisk fremstilling af Big Data, v. fx. Kaas og Mulvad
4. Interaktivt (undervisnings-)materiale til net og tablet
5. Sådan laver du et nyhedsbrev
6. Projektledelse af egne projekter
7. Spildesign

Den prioriterede efteruddannelse 2012
1. E-bogsområdet for grafikere
Workflow for parallel produktion af p(apir)-bog og e-bog.
iPad
E-bogsproduktion med InDesign som redskab.
E-bogen i html5-format.
E-bogs- og magasindesign
Forslag til underviser: Bo Sørensen, IT-Kompetence

Storytelling for e-bogsproducenter v. fx. Michael Valeur, Frederik Storm (Euroman), spildesigner. Dette kursus kunne indgå i »E-bogsområdet for grafikere«, men kunne også åbnes op for andre deltagere for at nå en bredere målgruppe.

En del af kurset kunne indeholde et oplæg v. Mark Porter (UK, redesign af Guardian, »the future of editorial design on multiple platforms, such as tablets and smartphones«), som kunne åbnes for en større gruppe, fx Visuelt Forums medlemmer og de studerende på Mediehøjskolen.

2. Projektstyring i kreative virksomheder
Forslag til underviser: udstillingsdesigner Christina Fromberg, udstillingsdesigner Peter Claudell, en fra Filmskolen,

3. WordPress målrettet visuelle. Hovedvægt på design, css og tilpasning:
Forslag til underviser: Bolette Obbekær, Bedre Web
SEO. Forslag til underviser: Casper Frederiksen, IT-Kompetence

4. En-dages kursus i farvestyring til tryk og web.
Forslag til underviser: En fra Fotoskolen i Viborg, en fra Medit Academy (grafiskworkflow.dk)

5. Salg, pitch og fundraising for kreative.
Tanken er at udvide Salg og pitch m. fundraising, da de er mange af de samme fagligheder, der skal i spil.
Forslag til underviser: Majken Ingvordsen (sowhatcopenhagen.dk). Tine Kej, Mediehøjskolen

6. Kreativ præsentationsteknik, programmet Prezi.
Forslag til underviser: Bolette Obbekær (Bedre Web)

7. Nyhedsgrafik og databaser.
Forslag til underviser: GrafikGert, Juan Thomassie (USA Today online), Archie Tse (New York Times, som har vedtunderskud til overskud og ta’r penge for deres online avis), Luis Chumpitaz

8. After Effects.
Forslag til underviser: udstillingsdesigner Christina Fromberg, en fra Filmskolen, en fra Animationsskolen i Viborg
Susanne Blomqvist
19. FEBRUAR 2015
@Peter Madsen: jeg føler mig
@Peter Madsen: jeg føler mig lige kaldet til at forklare, at PU ikke "bare" kan give los og godkende en masse udbydere/kurser. Vi er sat i verden for at tage vare på vores medlemmers penge, og derfor skal vi sikre, at størrelsen af udbuddet også matcher de støttekroner, der er tilgængelige. Det er i al sin enkelthed grunden til vores "rettidige omhu" - eller bureaukrati om du vil.
Jens Otto Kjær Hansen
19. FEBRUAR 2015
En enkelt supplerende
En enkelt supplerende kommentar omkring Danmarks Medie- og Journalisthøjskolens markedsføring: Før vi på opfordring fra Danske Medier og Journalistforbundet i 2007 overtog Den Journalistiske Efteruddannelse - og dermed det monopol, vi siden er blevet bebrejdet at have - udbød og markedsførte vi med betydelig styrke efteruddannelse - diplomkurser, åben uddannelse, osv. Kataloget rummer derfor også en del andet end de PU-støttede kurser, og vi vi vil også fremadrettet, nu hvor er der er flere om at udbyde PU-støttede kurser, markedsføre vores kursusaktiviteter på de måder og i det omfang det giver mening i forhold til aktiviteternes omfang og målgrupper .
Peter Madsen
19. FEBRUAR 2015
Super interessant artikel,
Super interessant artikel, tak for den.

Det er lidt skræmmende at læse, at DMJX ikke mener, at de har store ressourcer til rådighed, når man ser hvor meget betalt markedsføring de kører, og hvor mange ressourcer de bruger på deres katalog og nyt website. Udover skattefinansierede lokaler m.m. Ydmygheden er i hvert fald ikke til at få øje på.

Jeg tror i øvrigt, at hvis Pressens Uddannelsesfond virkelig vil det her, bør de gentænke hele processen omkring godkendelse af kurser og tilmelding. Jeg hører fra flere, at det er et meget bureaukratisk set-up, hvor de kunne har valgt "bare" at godkende udbydere, og give tilskud til deres kurser. Det vil nok også sikre bredden i kursusudbydere fremover.
Bodil Rohde
18. FEBRUAR 2015
Kære Tommy Kaas

Kære Tommy Kaas

Det er et godt svar og argument.

Men jeg tror ikke, at du har ret, når du skriver, at det ikke drejer sig om, hvad I gerne vil lave kurser i, men om, hvad der er brug for og efterspørgsel på.

Kaas & Mulvad har jo netop, - så vidt jeg kan bedømme, - lavet kurser i det, I gerne ville, og brugt jeres egen viden og journalistiske drive.

Det er langt mere tiltrækkende end markedsmæssige vurderinger af, hvad de rigtige varer på hylderne er.

Venlig hilsen
Bodil Rohde

Flere