Dårlig lyd og lidt for blød journalistik – men Radio4 skal nok finde sit publikum

Man kan godt høre, at Radio4 sender fra Aarhus. Men man kan også høre, at der er en del ting, der skal forbedres. For eksempel lyden, siger Suzanne Moll, der var med til at starte TV 2 Radio og Radio24syv

Lyden er det største problem, og journalistikken skal have mere kant. Men Radio4 skal nok finde et loyalt publikum.

Sådan lyder dommen over Radio4 fra Suzanne Moll, der var med til at starte TV 2 Radio og Radio24syv og i dag arbejder som international medierådgiver.

”Det gode ved Radio4 er, at den appellerer til et helt andet publikum end de lyttere, der følte sig serviceret af Radio24syv. Jeg tror at jo længere væk man er fra Rådhuspladsen, jo bedre føler man sig betjentpå,” siger Suzanne Moll.

I sidste uge gik Radio4 i luften og klarede dermed den første hurdle.

”Og det er jo i sig selv en kraftanstrengelse. Men man kan også høre, hvor svært det er at lave en ny radio. Det er lettere på papiret end i praksis, og det tror jeg også, de har fundet ud af. Når den første tummel har lagt sig, er der nogle ting, de skal rette, fordi det ikke fungerer,” forklarer Suzanne Moll.

Stationens største udfordring lige nu er lyden.

”Indpakningen i form af introer, jingler og breakere er meget anderledes end det, man normalt arbejder med. Det lyder næsten som TV 2 Nyhedernes jingle, da de startede i 1988: ”Bing Bong””, siger hun.

Et irritationsmoment 

Et andet kritikpunkt er lydniveauerne, som ”sejler op og ned”.

”Det er ingen skam at have en tekniker i begyndelsen. Det havde vi også på Radio24syv og TV 2 Radio. Hvis man lytter til Radio4 i en bil, svinger lydniveauerne alt for meget. Det bliver et irritationsmoment, der får folk til at skifte kanal. Det er smadder ærgerligt,” siger Suzanne Moll.

Direktør på Radio4 Anne-Marie Dohm siger, at Radio4 hellere end gerne vil skabe radio med god lyd, og stationen bruger faktisk lydteknikere.

”Lyden er vigtig, når der ikke er billeder på,” siger hun.

Radio4 er netop nu i gang med at evaluere blandt andet lyden i programmerne.

”Vi har bygget stationen op på kun 3½ måned, så vi har ikke haft mulighed for at lege i lang tid i studierne. Men jeg synes, at vi allerede nu lyder meget bedre, end da vi startede,” forklarer Anne-Marie Dohm.

Radio4’s jingler skiller sig ifølge Anne-Marie Dohm ud ved, at de er lavet af rigtige instrumenter, ikke synthesizere.

”Det er den rå lyd, som vi gerne ville have. Om man så kan lide den eller ej, er en smagssag,” siger hun.

Den geografiske placering kan høres

I det politiske forløb om placeringen af den nye FM-kanal var det et diskussionspunkt, om stationens geografiske placering i Vestdanmark ville præge indholdet. Radio4’s hovedsæde endte som bekendt i Aarhus, og det kan man godt høre, siger Suzanne Moll.

”De laver nogle andre nyhedshistorier, end hvis udgangspunktet var København. Den del af missionen er lykkedes.”

Det gælder for eksempel nyhedshistorien om brandfare på plejehjem.

”Den havde man måske ikke fundet i København,” mener Suzanne Moll.

Lyder for meget af P4

Suzanne Moll synes dog, at stationen generelt tager for få chancer, og værterne lyder for meget af P4.

”Og de er jo også fra P4 mange af dem. De skulle måske have fundet nogle flere nye stemmer.”

Anne-Marie Dohm siger, at Kasper Harboe for eksempel kommer fra P4. Men hun kan ikke genkende, at værterne generelt lyder for meget af P4.

”Værterne har andre roller end P4’s værter. Der er ingen musik, og vi laver ikke regionalt indhold, men landsdækkende radio. Vi er i det hele taget meget anderledes,” lyder det fra Anne-Marie Dohm.

Suzanne Moll synes, at morgenværten Stine Kromann Dragsted gør det godt. Det samme gælder Thomas Schumann fra ‘Genau’, der sætter fokus på Tyskland.

”Der er en god blanding af reportage og interview. Tyskland er vores største handelspartner, og det er spændende at lytte til, fordi vi ellers mest hører om USA.”

Ungdomsprogrammet ‘Den næste Generation’ med Jens Philip Yazdani er også godt.

”Man føler faktisk, at man sidder på et kollegieværelse og lytter med til unge, der fortæller om at have ondt i sjælen,” siger Suzanne Moll.

Morgenfladen skal løftes

Morgenfladen trænger ifølge Suzanne Moll til gengæld til et løft.

”De har sikkert været glade for, at de overhovedet havde hul igennem til nogle lyttere. Men jeg savner noget konfrontation og mere struktur med nogle tilbagevendende elementer i fladen. Lige nu er det for blødt,” siger hun.

Anne-Marie Dohm forklarer, at Radio4 har brugt meget tid på at finde en måde at lave undersøgende kritisk journalistik ”uden at skabe skrigeri i radioen”.

”Vi taler nok mere nedtonet, end man er vant til, men det er et bevidst valg,” siger hun.

Anne-Marie Dohm kan ikke genkende, at historierne i Radio4’s morgenflade er specielt bløde.

”Men vi vil gerne give folk mulighed for at argumentere for de beslutninger, de har truffet. Vi ønsker ikke at skabe en konfrontation for konfrontationens skyld for at vise, at man er sej og stærk, for det synes vi ikke tjener et formål,” forklarer Anne-Marie Dohm og tilføjer:

”Det er rigtigt, at vi skal finde vores ben, og nogle gange kommer man i begyndelsen til at overgøre de ting, man gerne vil, og det har jeg det fint med. Vi kommer til at øve os på at finde den rigtige måde i lang tid.”

Ifølge Suzanne Moll kommer Radio4 til at lyde helt anderledes, når kanalen finder sin form.

”Radio4 har både tid og finansiering, så de skal bare rette til og bevare begejstringen på de indre linjer. Jeg er sikker på, at mange lyttere vil opleve, at det er en radio, de kan høre sig selv i,” siger Suzanne Moll.

Det er især P4, som Radio 4 vil tage lyttere fra, siger hun.

”Jeg tror ikke, P1 skal være nervøs i samme grad, tværtimod vil lyttere, der føler sig hjemløse uden Radio24syv måske søge over på P1.”

Mediawatch skrev i går, at Radio4 det første døgn havde 345.000 lyttere ifølge Kantar Gallup.

Mandag var der 213.000 lyttere, og tirsdag faldt lyttertallet til 159.000.

26 Kommentarer

Henrik Nedergaard
30. DECEMBER 2019
Har lyttet til R4dio siden start. Skulle naturligvis lige finde ud af, hvilken ny kanal vi alle der fik, men jeg er meget positiv over starten, her snart 2 mdr. efter begyndelsen. Jeg lyttede også meget til 24syv, som var noget andet. Ligesom livet, så varer intet evigt og engang vil R4dio og andre kanaler vi i dag kender, sikkert også forsvinde. Sådan er det. Men jeg glæder mig over hvad jeg oplever nu, i denne tid i mit liv. Glæder mig til at leve samtidig med R4dio, for en tid.
Peter Vedel
15. DECEMBER 2019
En god idé til R4dio, som vil gøre lytterne glade:
Smid håndklædet i ringen. Og lad 24syv få FM4 tilbage!
Ulla Petersen
30. NOVEMBER 2019
Jeg ved ikke om det er tilladt at skrive lige ud, men sandheden er jo at ALLE emner kan blive interessante, hvis de behandles/formidles af begavede personligheder, og når Den dræbende kedelige R4DIO tvinger mig over på andre kanaler (selvom min radio af gammel vane starter på Radio247's frekvens), så er det jo, fordi værterne ganske enkelt er ubegavede - tomme hylstre uden noget på hjertet eller i hovedet.
Erik Bo Rasmussen
29. NOVEMBER 2019
Radio4 er ren Jørn Hjorting
Ingen kant.
Morgenfladen en katastrofe
Savner 24/7
Henriette Kirkegaard
19. NOVEMBER 2019
Kasper Harboe, "Resten kommer fra resten af verden". Altså hvis resten af verden er Jylland? Jeg har ind til videre ikke hørt andre dialekter end jysk. Intet galt med jysk, men det bliver en kende ensformigt og lyder ikke særligt landsdækkende i mine ører.

Flere