Organisation efter bombardement: ”Angreb på medier er en krigsforbrydelse”

Reporters Without Borders vil have Den Internationale Straffedomstol til at tage stilling til, om Israel har begået en krigsforbrydelse ved at bombe en bygning med flere mediers kontorer. Opdateret 11.06

Nyhedsbureauet AP, Al Jazeera og flere andre medier har mistet deres kontorer i Gaza, efter at en bygning med både boliger og kontorer i lørdags blev ramt af et israelsk luftangreb.

Medarbejderne blev varslet en time inden angrebet, hvor de blev bedt om at evakuere sig fra bygningen i Gaza-striben, før den blev jævnet med jorden i angrebet.

Men varsel eller ej, så er det uacceptabelt, at mediehuse bliver til mål under en konflikt, lyder det fra pressefrihedsorganisationen Reporters Without Borders (RSF).

”Bevidste angreb på medier udgør en krigsforbrydelse. Ved bevidst at ødelægge medier påfører den israelske hær ikke kun materielle skader på nyhedsarbejde. De forhindrer også mere bredt mediedækning af en konflikt, der direkte påvirker civilbefolkningen,” siger Christophe Deloire, generalsekretær i RSF, i en udtalelse.

”Vi opfordrer Den Internationale Straffedomstol til at afgøre, hvorvidt disse luftangreb udgør en krigsforbrydelse,” tilføjer han.

AP vil have uafhængig undersøgelse

Luftangrebet på bygningen med AP og Al Jazeeras kontorer fandt sted lørdag, og målet var ifølge Israels hær at ramme den palæstinensiske militante gruppe Hamas, der skulle have både efterretningskontorer og våbenudvikling i bygningen. Israel har efterfølgende lovet at dele sine efterretninger og beviser på Hamas’ tilstedeværelse i bygningen.

Alligevel har AP’s øverste redaktør, Sally Buzbee, opfordret til en uafhængig undersøgelse af angrebet.

”Vi er i en konfliktsituation. Vi tager ikke side i den konflikt. Vi har hørt, at Israel siger, at der er beviser, men vi ved endnu ikke, hvad de beviser er,” siger hun til AP og tilføjer:

”Vi mener, at det på nuværende tidspunkt er passende, at der kommer et uafhængigt blik på, hvad der skete – en uafhængig undersøgelse.”

AFP i Gaza tilbyder journalister pladser efter Israels bombardement af kontorer Bygningen, hvor både Al Jazeera og nyhedsbureauet AP havde kontorer i Gaza, blev lørdag jævnet med jorden i et israelsk luftangreb. Foto: Mahmud Hams/AFP/Ritzau Scanpix

Adskillige medier angrebet 

Al Jazeera og AP’s kontorer er ikke de første kontorer for medier, der er blevet angrebet under den nuværende opblussen af konflikten mellem Israel og Hamas.

Det første israelske angreb på et mediehus ramte ifølge RSF for fire dage siden, efter at Hamas havde affyret en række raketter mod Israel. Israel svarede igen på angrebet og ramte og ødelagde Al-Jahwara-tårnet, der er en 10 etager høj bygning, hvor 14 medier holdt til. Blandt dem er Palestine Daily News og den arabiske tv-station Al-Araby.

Dagen efter blev endnu et højhus ramt, da Israel ramte en bygning med 14 etager, hvor syv mediehuse holdt til, herunder tv- og radiostationen Al-Aqsa. Ifølge den israelske hær skyldtes det angreb, at Hamas skulle have skjulte våbenbutikker i civile bygninger.

Ifølge AP-redaktør Sally Buzbee er journalisterne rystede efter angrebet i lørdags, men har det ellers godt og arbejder fortsat. Hun er dog bekymret for angrebenes indflydelse på journalistikken.

”Det her påvirker verdens ret til at vide, hvad der sker på begge sider i konflikten,” siger hun til AP.

Den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, har ifølge AP talt i telefon med AP’s administrerende direktør, Gary Pruitt. Han har ifølge AP udtrykt sin uforbeholdne støtte til uafhængige journalister og mediehuse.

Det internationale journalistforbund IFJ opfordrer i et opråb FN’s Sikkerhedsråd, der mødes mandag, til at sætte en stopper for angrebene mod journalister.

”Israel overtræder sine internationale forpligtelser. FN’s Sikkerhedsråds resolution 1738 kræver specifikt, at stater beskytter journalister og deres støttepersonale, der arbejder i konfliktområder. Denne skandaløse målretning af journalister skal stoppe,” siger IFJ’s generalsekretær, Anthony Bellanger, i en udtalelse.

Artiklen er opdateret 11.06 med IFJ’s opråb.

0 Kommentarer