
Demonstration i Pakistan mod danske avisers genoptryk af Muhammed-tegningerne i 2008 efter attentatforsøget på tegneren Kurt Westergaard. Bladtegnernes formand kalder det "et terrorangreb mod alle verdens muslimer at bringe tegningerne igen". Ilyas J.Dean/Scanpix
DR og andre danske medier bør aldrig genoptrykke de oprindelige Muhammed-tegninger fra 2005. Sådan lyder opfordringen fra bladtegnernes formand, Lars Refn.
Han kan ikke forestille sig en situation, hvor det vil være journalistisk relevant at genoptrykke de tegninger, som skal forestille profeten.
»Jeg har svært ved at forestille mig nogen situation, hvor det vil være relevant. Nu har jeg har lige fået en henvendelse fra et universitet i Tyskland, som vil analysere på tegningerne helt fra bunden. Der kan det godt være relevant. Men sådan noget kan man jo ikke bringe på tv,« siger Lars Refn til Journalisten.
Så du mener, at medierne er for overfladiske til at kunne genoptrykke Muhammed-tegningerne på en relevant måde?
»Nej, jeg skal være den sidste til at beskylde medierne for at være overfladiske. Men de tegninger er ikke længere uskyldige illustrationer, de er blevet større end sig selv,« siger Lars Refn.
De tegninger er ikke længere uskyldige illustrationer, de er blevet større end sig selv.
Lars Refn
Hans udtalelser kommer i kølvandet på sidste uges aftale mellem DR og Danske Bladtegnere. Tidligere var DR omfattet af en aftale med Copydan, som gjorde det muligt for dem at vise tegningerne uden at skulle spørge den enkelte tegner om lov. Men det skal DR for fremtiden i lighed med andre medier.
»Vi er utilfredse med enhver brug af de tegninger, hvor vi ikke har indflydelse på konteksten, fordi de tegninger har ændret karakter. De har fået en voldsom symbolværdi, og nu har det karakter af et terrorangreb mod alle muslimer i hele verden at bringe dem,« siger Lars Refn.
Så hvis der kommer et nyt terrorangreb et sted i verden med baggrund i de tegninger, så mener du ikke, at det vil være relevant at genoptrykke dem som dokumentation?
»Nej, det vil ikke være relevant. Det er ikke længere bare at vise nogle uskyldige tegninger, det er at trække et benhårdt våben ud af skuffen mod alle verdens muslimer.«
Adam Holm: "Et søm i det åbne samfunds ligkiste"
Den udlægning er DR-værten Adam Holm helt uenig i. Han fik i januar en påtale fra DR's nyhedsdirektør, Ulrik Haagerup, fordi han viste en bogside med de 12 oprindelige Muhammed-tegninger fra Jyllands-Posten uden at have fået lov af DR's ledelse.
Han kalder den aktuelle udmelding fra bladtegnernes formand for en "kulturel kapitulation".
»De tegninger skal ikke vises i tide og utide. Men der, hvor det drejer sig om at dokumentere relevant religionskritik, må det være på sin plads. Det andet er en kulturel kapitulation, for det betyder jo, at vi de facto er bundet af et islamistisk diktat om, hvilke satiretegninger vi må vise,« siger Adam Holm til Journalisten.
Adam Holm viste de oprindelige Muhammed-tegninger fra JP under et interview med Flemming Rose efter terrorangrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris, hvor 13 personer blev dræbt af to islamistiske gerningsmænd, som ville hævne bladets mange Muhammed-tegninger. Det var netop Flemming Rose, daværende kulturredaktør på JP, som i sin tid bestilte tegningerne.
»Alle uanset religion skal kunne tåle, at deres tro eller meninger bliver underlagt kritik eller satire. Jeg mener, at hver gang vi taler om de tegninger, så er det egentlig relevant at bringe dem som dokumentation, så alle er med på, hvad det er, vi taler om,« siger Adam Holm.
»I enhver anden sammenhæng ville vi jo bringe tegningerne. Men her sætter man parentes om 300.000 medborgere og siger, at deres religion kan vi ikke bringe satiretegninger om. Det er et søm i det åbne samfunds ligkiste,« siger Adam Holm.
Refn gruer for mediernes jubilæumsdækning
Bladtegnernes formand, Lars Refn, forstår imidlertid ikke Adam Holms kritik.
»Jeg forstår ikke, hvad Adam Holm mener. Vi har alene sidestillet DR med andre medier. Tegninger har fået en voldsom symbolværdi. Mange af dem er i virkeligheden kun forståelige, når de bliver brugt i den rette kontekst, som er Kåre Bluitgens angivelige problem med at finde en illustrator til sin bog om Muhammed. Men tegningerne er i stedet blevet et våben til at slå alle muslimer oven i hovedet med. Og jeg gruer for, hvordan medierne vil dække 10-års jubilæet for tegningerne,« siger Lars Refn.
Han mener, at det var misbrug af tegningerne, da Adam Holm i januar viste dem i 'Deadline'.
Hvorfor er det ikke relevant i dine øjne, at DR i kølvandet på terrorangrebet i Paris viser de Muhammed-tegninger fra Jyllands-Posten, som oprindeligt satte sindene kog?
»Fordi det på en helt skæv måde sætter sindene i kog igen. Og som ikke har noget med den konkrete debat at gøre. Han kan jo sagtens diskutere de tegninger med Flemming Rose uden at vise dem. Alle ved, hvordan de tegninger ser ud, og alle kan finde dem på nettet, hvis de vil. Det bliver et angreb på uskyldige mennesker i stedet,« siger Lars Refn.
Han mener derimod, at det i anledning af 10-års jubilæet måske kan være relevant for medierne at vise nogle af de oprindelige JP-tegninger, som ikke forestiller Muhammed, men i stedet gør grin med Jyllands-Posten eller forfatteren Kåre Bluitgen.
6