JP vil ikke bringe Muhammed-annonce: ”Vold virker”

Nye Borgerlige vil indrykke en annonce med Muhammed-tegninger. Jyllands-Posten: ”Vi viser ikke tegninger af profeten Muhammed.” Tre andre aviser vil se annoncen først

Vold virker. Derfor vil Jyllands-Posten ikke bringe Muhammed-tegninger, hverken på de redaktionelle sider eller i annoncer. Sådan lyder det fra chefredaktør Jacob Nybroe.

Nye Borgerlige har torsdag varslet, at partiet vil indrykke annoncer med de Muhammed-tegninger, som den franske skolelærer Samuel Paty viste i sin undervisning. 16. oktober blev han overfaldet og halshugget af en islamisk ekstremist.

Men selv om Muhammed-krisen startede med, at Jyllands-Posten viste en stribe tegninger af profeten Muhammed, så kommer avisen ikke til at gøre det igen.

”Jeg kan ikke tage endegyldigt stilling til en annonce, som jeg ikke kender det specifikke indhold af. Men i udgangspunktet kommer Jyllands-Posten ikke til at trykke tegninger af profeten Muhammed,” fastslår chefredaktør Jacob Nybroe i en mail til Journalisten.

”Ikke fordi vi ikke har sympati for den solidaritetserklæring, som Nye Borgelige tilsyneladende vil sende til ofrene i Frankrig og som et manifest for ytringsfriheden. Man kan diskutere metodens visdom, men ikke dens ærinde. Men fordi sikkerhed for os desværre ikke er en teoretisk, moralsk eller politisk betragtning,” forklarer han.

JP: ”Censur påført os af trusler”

Jyllands-Posten har været mål for fire afværgede terrorangreb.

”Vi kan ikke, som et omnibus-mediehus midt i et åbent samfund, skjule os på hemmelige adresser, sådan som Charlie Hebdo har måttet gøre siden det forfærdelige attentat i januar 2015,” skriver Jacob Nybroe.

Han understreger, at Jyllands-Posten omtaler terror og islamister, viser billeder og også skarpe satiretegninger.

”Vi bruger alle dele af vores ret til at dække og kommentere gerninger, der vandaliserer vores demokratier. Kun et sted har vi en forsigtighed, der i realiteten er en censur påført os af trusler: Vi viser ikke tegninger af profeten Muhammed,” lyder det fra chefredaktøren.

”Jeg ville ønske, det var anderledes, at vi kunne ytre os frit, som vi gør det i alle andre forhold. Men vold virker,” skriver Jacob Nybroe og henviser til Jyllands-Postens leder fra 2015 med netop den titel.

Tre andre aviser vil se annoncen først

På søsteravisen Politiken kan chefredaktør Christian Jensen ikke svare på, om hans avis vil bringe Nye Borgerliges annonce med Muhammed-tegninger.

”Vi kan dårligt tage stilling til en annonce, vi ikke har set,” skriver Christian Jensen i en mail.

Samme toner lyder fra B.T.’s chefredaktør, Michael Dyrby.

”Jeg vil ikke forholde mig til noget, jeg endnu ikke har set. Foreløbig er det en udtalelse. Når og hvis der kommer et ønske om at indrykke annonce, vil vi tage stilling til det,” lyder det.

Hos Berlingske vil chefredaktør Tom Jensen også se annoncen, før han kan træffe beslutning.

”Jeg kan bestemt ikke udelukke, at vil vil bringe den,” siger Tom Jensen.

Kunne sikkerhedsovervejelser gøre, at I ikke vil bringe sådan en annonce med Muhammed-tegninger?

”Teoretisk set kan det selvfølgelig godt spille ind, men det bliver en hypotetisk diskussion. Jeg skal se annoncen, før jeg kan vurdere det,” siger Berlingskes chefredaktør.

Vermund: Samarbejde med Charlie Hebdo

Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, skriver på Facebook, at partiet ”i samarbejde med Charlie Hebdo” vil indrykke tegningerne i en støttekampagne for Samuel Paty.

”Jeg har bedt gode venner i Nye Borgerlige om at sætte en kampagne i gang, så danskerne kan få mulighed for at vise deres støtte til ofrene for islams vold, deltage i kampen for vores frihed og bidrage til, at politikerne vågner op til dåd,” skriver Pernille Vermund på Facebook.

Der er ikke tale om Jyllands-Postens tegninger fra 2005, men det franske satiremagasin Charlie Hebdos tegninger, som i 2015 fik islamister til at angribe magasinets redaktion og dræbe 13 medarbejdere.

Pernille Vermund varsler, at kampagnen lanceres en af de nærmeste dage.

0 Kommentarer

Læs også

Adam Holm lagde Muhammed på Facebook: ”Jeg håbede på et tegningernes domino”

14. JUNI 2017

Bladtegner-formand: Medier bør aldrig genoptrykke Muhammed-tegninger

29. APRIL 2015
DR undlod at bringe artikel om Muhammed-tegner på dr.dk: Bidrog ikke med ’afgørende’ nyt

DR Nyheder stoppede artikel om Muhammed-tegner

06. OKTOBER 2020

”Jeg lever et godt samliv med PET”

30. NOVEMBER 2018
data_usage
chevron_left
chevron_right