
Den Gamle By i Aarhus lægger lokaler til det nye museum. Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Museet for Dansk Bladtegning rykker til Aarhus. Med en millionbevilling på finansloven kan museet med over 300.000 originaltegninger genåbne efter i en periode at have været pakket ned og arkiveret.
”Dansk bladtegning repræsenterer en fantastisk historie – også om dansk presse, som vi har været en del af helt fra starten,” siger Claus Seidel, som er en af hovedmændene bag arbejdet for bevillingen.
Museet for Dansk Bladtegning vil blive placeret i Den Gamle By i Aarhus, hvor Plakatmuseet allerede er. På finansloven er der afsat 5 mio. kroner per år de næste fire år til Den Gamle By, og nogle af disse midler skal bruges på at etablere og drive museet.
Udstiller 150 års bladtegninger
For knap 20 år siden blev Museet for Dansk Bladtegning grundlagt af Claus Seidel. Kort efter blev det optaget i Det Kongelige Bibliotek, hvor man kunne se udstillinger af 150 års bladtegninger.
Blandt andet sørgede man for at anskaffe sig de 12 Muhammed-tegninger, som er en del af museets samling, selvom det stadig er uafklaret, om de rejser med til Aarhus.
Claus Seidel har gennem årene arrangeret over 80 udstillinger på Det Kongelige Bibliotek. Dronning Margrethe og skiftende statsministre har været blandt åbningstalerne.
Blev skåret ned
Men i forbindelse med, at Det Kongelige Bibliotek skiftede ledelse og skulle spare, blev Museet for Dansk Bladtegning skåret ned. Biblioteket opbevarer stadig det enorme arkiv af tegninger og skitser, men siden 2017 har de været arkiveret.
Derfor gik Claus Seidel i samarbejde med et par kolleger i gang med at arbejde for, at museet kunne finde et nyt sted at være. Det er nu lykkedes.
”Der kommer flere hundrede tusinde gæster i Den Gamle By – når der ikke er corona. Vi ser det som en sejr, at tegningerne kan være til glæde for så mange danskere,” siger Claus Seidel.
Erik Petri, formand for Danske Bladtegnere, er også begejstret for, at museet nu åbner i Den Gamle By.
”Jeg synes, det er vildt fedt. Og jeg er glad for, at det lige netop er endt i Aarhus, fordi det både er en universitetsby og der, hvor Journalisthøjskolen ligger. Så er vi sikre på, at der vil være mange studerende, som kommer på museet og ser tingene,” siger han.
Rettelse klokken 12.09: Muhammed-tegningerne er en del af museets samling, men det er endnu uafklaret, om de rejser med til Århus – som Journalisten havde skrevet – eller bliver i Det Kongelige Biblioteks varetægt.
Desuden havde Journalisten skrevet, at de 12 originale tegninger er del af museets samling. Men to af de tolv er ikke de originale tegninger. Frans Füchsels tegning har han selv genskabt, og Kurt Westergaards tegning er en signeret kopi.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.