Denne tegning vil Berlingske ikke bringe: ”Helt horribel situation”

Bladtegner Bob Katzenelson ærgrer sig over, at Berlingske afviste hans satire over Den Lille Havfrue: ”Som publicist synes jeg, det er skuffende.” Chefredaktøren er fuldstændigt enig

”Nu er der to ting, bladtegnere ikke må tegne.”

Sådan lyder det fra Bob Katzenelson, der selv er bladtegner og næstformand i Danske Bladtegnere.

Anledningen er, at Berlingske er blevet dømt til at betale 285.000 kroner for blandt andet en satiretegning af Den Lille Havfrue. Det er billedhugger Edvard Eriksens arvinger, som har anlagt sagen, som de vandt ved Københavns Byret.

Skuffet over, at Berlingske afviste tegning

Sagen er principiel og problematisk for ytringsfriheden, mener Bob Katzenelson. Derfor besluttede han at bruge sin faste satireplads i Berlingske til at tegne om den. Men den tegning ville Berlingske ikke bringe. Og det ærgrer Bob Katzenelson.

”Som publicist synes jeg, det er skuffende. Hvis man ikke må gå til stregen, er det jo ikke satire. Jeg er ikke sur, jeg er skuffet. Det her er hjerteblod for mig,” siger han.

Tegningen, som Berlingske er blevet dømt for at bringe, viste Den Lille Havfrue – men med et zombieagtigt ansigt, et flosset Dannebrog og pigtråd i baggrunden. Over stenen, hun sad på, stod ”Ondskaben i Danmark”. Tegningen var på forsiden af 2. sektion og var illustration til et indlæg om dansk debatkultur.

Berlingske har anket sagen til landsretten.

”Det handler om frygt”

Bob Katzenelson er glad for, at Berlingske har anket, men han mener, avisen burde have bragt hans tegning.

”Det handler om frygt, ligesom aviserne har med Muhammed-tegningerne. Her taler vi ikke om terrortrusler, men økonomiske trusler. Jeg synes, man skal tage den kamp, og jeg kan ikke forstå, avisen ikke ville bringe min tegning,” siger han.

Han peger på, at Jyllands-Posten har bragt to satiretegninger om sagen, og Politiken har bragt én.

Men er det det værd, hvis din tegning ender med at koste Berlingske 285.000 kroner?

”Jeg kan slet ikke forestille mig, at den tegning er en krænkelse, som arvingerne kan tjene penge på. Den ligger så langt fra det oprindelige kunstværk,” siger Bob Katzenelson.

Berlingske: Helt horribel situation

Ansv. chefredaktør Tom Jensen erklærer sig ”fuldstændigt enig” med Bob Katzenelson.

”Jeg er enig med Bob i alt, hvad han siger. Det er en helt horribel situation, at vi var nødt til at sige nej til at bringe hans tegning. Der er intet som helst galt med den. Men det var vi nødt til af forsigtighedshensyn,” forklarer Tom Jensen.

Hvad betyder forsigtighedshensyn? 

”Vi har lige fået en dom, hvor vi skal betale 285.000 kroner for bl.a. at bringe en satiretegning, hvor der sidder en zombie – ikke en havfrue – på en sten. Et selvstændigt satirisk værk, som efter min mening var fuldstændigt inden for skiven. Men den dom har skabt en stærkt kritisabel retstilstand, som gør, at vi er nødt til at være ekstremt forsigtige med at bringe tegninger, der på nogen som helst måde kan henføres det mindste til Den Lille Havfrue,” siger chefredaktøren.

Det er netop for at tage et opgør med den retstilstand, at avisen har anket dommen. Men indtil det er sket, vil Berlingske ikke risikere endnu en kæmperegning.

Skulle I ikke tage kampen og bringe Bob Katzenelsons tegning, hvis det er så principielt vigtigt? 

”Den kamp tager vi i retssystemet. Det er derfor, vi har anket sagen. Men når retten fortolker så stramt i forhold til illustrationer, som på nogen måde kan henføres til havfruen, så ville vi risikere endnu en enorm erstatning, hvis vi bragte Bobs tegning. Derfor tager vi kampen ved at anke,” siger Tom Jensen.

Den Lille Havfrue er et symbol

Bob Katzenelson og Tom Jensen er helt enige om, at det ikke bør være en krænkelse at tegne Den Lille Havfrue.

”Den Lille Havfrue er et nationalt symbol. Når vi tegner hende, så handler det ikke om at kopiere et kunstværk, hun er et symbol på Danmark. Det er lidt som Frihedsgudinden som symbol på amerikanske værdier. Når man tegner Trump, der træder på hende, så ved alle, hvad det handler om,” siger Bob Katzenelson.

”Mange udenlandske turister bliver skuffede, når de ser Den Lille Havfrue. De forventer noget enormt, som Frihedsgudinden eller Kolossen fra Rhodos. Men netop den lidenhed er både vores svaghed og styrke i Danmark. Hele vores nationale identitet er pakket ind i havfruen som symbol. Det er urimeligt at tage patent på det symbol,” tilføjer han.

0 Kommentarer

Læs også

Berlingske skal betale Den Lille Havsfrues arvinger igen-igen

Berlingske skal betale Den Lille Havfrues arvinger igen-igen

23. NOVEMBER 2020

Politiken og Berlingske bremsede bladtegninger

25. APRIL 2012