
Medierne må gerne bringe billeder af Den Lille Havfrue i forbindelse med nyhedshistorier. Foto: Benoit Tessier/Reuters/Ritzau Scanpix
Berlingske Tidende skal betale 285.000 kroner i erstatning for blandt andet at have krænket Den Lille Havfrue. Det har Københavns Byret afgjort, skriver Ritzau.
Tegningen forestiller ifølge dommen en havfruefigur, der har ’et zombielignende ansigt med røde øjne, hun holder et flosset Dannebrog, der er pigtråd bag stenen, og et tekstbanner hen over stenen med relativt stor skrifttype ”Ondskaben i Danmark”’.
Foruden tegningen har Berlingske bragt et fotografi på ulovlig vis.
Fotoet blev bragt på side 8 i Berlingskes 3. sektion af avisen i april under overskriften: ’Bange for coronasmitte? Så stemmer du nok på Dansk Folkeparti’.
Både tegningen og fotografiet efterlader Berlingskes læsere ’med en tilsigtet oplevelse af identitet og lighed med Den Lille Havfrue’. Da hverken tegningen eller fotografiet er nye værker, krænker de sagsøgerne, afgør retten.
Ansvarshavende chefredaktør Tom Jensen siger til Mediawatch, at avisen vil anke afgørelsen.
”Jeg mener, det er en meget forkert dom. Derfor kommer vi til at anke den. Jeg mener, det er en ret principiel sag,” siger han.
Talrige sager om ophavsret
Billedhuggeren Edvard Eriksens arvinger er kendt for at være meget grundige med at følge, hvilken sammenhæng Den Lille Havfrue bliver brugt i.
Talrige medier har gennem årene modtaget opkrævninger for krænkelse af ophavsretten.
Og det er da heller ikke første gang, at Berlingske skal betale.
I 2005 bragte Berlingske en artikel om et muligt boom i dansk turisme.
Illustrationen til artiklen var en collage, som blandt andet indeholdt et billede af netop Den Lille Havfrue.
Må kun bruges i nyhedssammenhæng
Få dage efter fik Berlingske en regning på 10.000 kroner fra Edvard Eriksens arvinger.
Juridisk konsulent i COPY-DAN Helle Lund Christiansen forklarede i 2007, hvilke paragraffer arvingerne henviser til.
”Man må ikke uden videre bruge et billede af Den Lille Havfrue eller andre kunstværker i det offentlige rum erhvervsmæssigt, hvis kunstværket er hovedmotivet. Kun hvis billedet indgår i en nyhedssammenhæng – hvis hun for eksempel har fået savet hovedet af eller er overhældt med maling – kan billedet bruges uden at betale afgift,” sagde Helle Lund Christiansen.
”Specielle regler”
På Wikipedias opslag om Den Lille Havfrue er havfruen selv klippet ud af billedet, så man kun ser stenen, hun sidder på.
Når kunder hos Scanpix downloader billeder, kommer der en boks, der gør opmærksom på, at der er ”specielle regler” for brug af billeder af netop Den Lille Havfrue.
(Opdateret klokken 14:39 med oplysning om, at Berlingske anker dommen)
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.