
Urolighederne 18. maj 1993 er blevet kaldt én af de mest omdiskuterede sager i dansk retshistorie. Hvem afgav for eksempel ordren til at skyde mod demonstranterne? Foto: Bent Midstrup/Ritzau Scanpix
18. maj 1993 skød politiet for første gang i fredstid mod en gruppe demonstranter under voldsomme uroligheder på Nørrebro. Mindst 113 skud blev affyret.
Men ifølge den aktuelle DR-serie ’Kriminalfotograferne’, var det en pressefotograf fanget mellem politi og autonome, der råbte, at politiet skulle trække pistolerne.
I tv-programmet siger fotograf Johnny Frederiksen, der var til stede ved urolighederne:
”Lige inden polititiet skyder, er der en, der råber: ”Så træk dog pistolerne”. Og det viser sig rent faktisk at være en fotograf, der har råbt det,” siger fotograf Johnny Frederiksen.
Han tilføjer, at det ikke er sikkert, at opfordringen fik betjentene til at trække pistolerne.
”Men jeg ved, at det var en fotograf, der råbte: ”Så træk dog pistolerne”,” forklarer Johnny Frederiksen.
18. maj-urolighederne blev undersøgt af flere omgange. 1993-2000 af Rigsadvokaten, Københavns Politi, Folketingets Ombudsmand og i en undersøgelseskommission. I første omgang blev politiet sat til at undersøge sig selv, og i 1994 var det fortsat uklart, om betjentene skød på ordre fra en overordnet.
4-5 vilde minutter
Det er her, pressefotograf Mogens Flindt pludselig kom i fokus.
Mogens Flindt arbejdede dengang freelance for B.T. og var med hele aftenen, da kampene mellem autonome og politi bølgede frem og tilbage i Nørrebros gader.
Til sidst stod de to grupper over for hinanden på Fælledvej. Politiet var løbet tør for tåregas og kunne ikke holde demonstranterne på afstand, husker han.
”Det var en situation på måske 4-5 minutter, hvor det hele bare kogte,” siger Mogens Flindt.
Han søgte sammen med Johnny Frederiksen dækning for de autonomes brosten bag en bil.
”Det var pissefarligt. Vi turde ikke rejse os for at tage billeder, fordi vi risikerede at blive ramt af brosten eller skyts fra slangebøsser. Betjentene havde kun deres skjolde til at beskytte sig, og de faldt som fluer,” husker han.
”Bag bilen siger jeg ret højrøstet: ”I må trække pistolerne”, og kort efter står betjentene med pistolerne trukket,” siger han.
Undersøgt af DJ
Da myndighederne bagefter skulle afdække, hvor orden til at skyde kom fra, blev søgelyset rettet mod Mogens Flindt. Han blev indkaldt som vidne i byretten i april 1994.
Havde betjentene mon trukket pistolerne, fordi de havde hørt fotografen sige, at de skulle gøre det?
”Jeg var i Københavns Byret flere gange og blev udspurgt til højre og venstre,” husker Mogens Flindt.
Sagen fik journalistforbundet til at lægge afstand til Mogens Flindt, siger han i dag. Forbundet kunne ikke have en fotograf som medlem, der måske havde opfordret politiet til at skyde mod civile demonstranter.
Sagen endte med, at retten fandt det usandsynligt, at politiet havde hørt Mogens Flindt.
”Der havde været så meget larm den aften, at retten ikke troede, det var muligt. Konklusionen var, at det ikke kunne være fotografen alligevel,” siger Mogens Flindt.
Derefter forstummede kritikken fra DJ også.
I undersøgelseskommissionens beretning, der udkom syv år senere i 2000, forklarede en vicepolitikommissær, at han havde givet ordren til at trække pistolerne.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.