112-fototjeneste sænker fotografernes honorar

112-fotografer, der leverer billeder til fototjenesten Presse-fotos.dk, skal acceptere en kontrakt med lavere betaling for billedserier bragt i blandt andet B.T. Presse-fotos.dk ønsker ikke at udtale sig

I juni 2020 advarede Dansk Journalistforbund mod at skrive under på en kontrakt fra fotobureauet Presse-fotos.dk. Ifølge kontrakten fik fotograferne ”som udgangspunkt” ikke betaling.

Blandt de få medier, der udløste betaling, var billeder i B.T., Ekstra Bladet eller TV 2, der blev honoreret med 300 kroner for et billede plus 100 kroner for de følgende billeder. Et billede i en lokalavis gav 150 kroner.

”Dette er efter DJ’s opfattelse helt uacceptable vilkår”, lød det dengang i en pressemeddelelse.

Men nu har Presse-fotos.dk lavet en tillægskontrakt, hvor vilkårene på flere punkter er endnu dårligere.

Det gælder for eksempel billedserier, som B.T. køber via Presse-fotos.dk. De 300 kroner for det første billede og 100 per styk for de næste billeder er nu sat ned til 300 kroner – uanset antallet af billeder.

Journalisten har spurgt B.T.’s chefredaktør, Michael Dyrby, om det er, fordi B.T. har sænket betalingen for billeder fra Presse-fotos.dk. Det ønsker han ikke at oplyse, fordi prisen er hemmelig.

Ejer af Presse-fotos.dk Mathias Øgendal har ikke nogen kommentarer.

”Aftalen mellem Presse-fotos.dk og fotografer samt Presse-fotos.dk og kunder er ikke forhold, jeg kan udtale mig om,” skriver han i en mail.

Mathias Øgendal ønsker ikke at stille op til interview eller svare på nogle af de øvrige spørgsmål, Journalisten har sendt til ham.

Konkurrerer med de professionelle

Johnny Frederiksen, pressefotograf og medlem af hovedbestyrelsen i DJ, tror ikke, at professionelle fotografer arbejder for Presse-fotos.dk.

”Men de kan hurtigt blive en konkurrent til de professionelle fotografer, fordi de sælger deres billeder til etablerede medier til den pris,” siger Johnny Frederiksen.

En anden ændring i kontrakten fra Presse-fotos.dk er noget mere indviklet.

For at modtage betaling for billeder til såkaldte abonnementskunder som TV 2 Lorry, Newsbreak og sn.dk, skal man levere fotos fra to forskellige fotoopgaver. Det kan for eksempel være to forskellige brande eller trafikulykker. En enkelt fotoopgave er ikke nok.

Og her kommer det særlige: De to billeder skal leveres inden for samme kalendermåned for at udløse et honorar på 100 kroner.

Ifølge tillægskontrakten tjener man altså ikke penge for et billede til abonnementskunder solgt den 28. juli og et billede solgt den 2. august, fordi det er to forskellige måneder i kalenderen.

Penge for Lorry-billeder

Johnny Frederiksen kalder kravet om, at to billeder til abonnementskunder skal falde inden for samme kalendermåned, for ”useriøst”:

”Jeg vil aldrig selv sige ja til at arbejde under de forhold,” siger Johnny Frederiksen.

Ejer af Presse-fotos.dk Mathias Øgendal ønsker ikke at forklare, hvorfor det nu er et krav, at to billeder skal sælges inden for samme kalendermåned.

Om Johnny Frederiksens kritik siger han:

”Jeg kender ikke Johnny Frederiksen.”

Der er dog også en forbedring i kontraktvilkårene. Nu udløser 112-billeder til fx TV 2 Lorry og Newsbreak nemlig et honorar – det gjorde de ikke tidligere.

Kravet er dog også her, at billeder fra to forskellige situationer skal sælges inden for samme kalendermåned. Og det giver ikke flere penge, at det samme billede eller video bliver bragt hos flere af abonnementskunderne.

EB har opsagt aftale

Ekstra Bladet er ikke nævnt i den nye kontrakt.

Hos Ekstra Bladet oplyser fotochef Jakob Boserup, at Ekstra Bladet er holdt op med at bringe aktuelle 112-billeder fra Presse-fotos.dk. Ekstra Bladet køber dog fortsat arkivbilleder fra fototjenesten.

Journalisten har tidligere skrevet om markedet for 112-fotografi, som er vokset de seneste år, og som giver problemer for politiet og trafikofre.

6 Kommentarer

Allan Andersen
28. AUGUST 2020
Nu kan man i den grad undre sig over medier som BT, TV2 Lorry og Sjællandske medier overhovedet vil medvirke til rendyrket social dumpning – for det er hvad Presse-fotos.dk udøver.

De selvsamme medier holder sig ikke tilbage fra at bringe artikler / TV indslag om hvor forfærdeligt det er at nogle personer bliver underbetalt på byggepladser, rengøringsbranchen osv osv

Når det så kommer til deres egen brandche, hvor de blivcer tilbudt materiale til en så lav pris, at det er åbenlyst for enhver at mindstelønnen/gældende listepriser på ingen måde kan blive overholdt…..så ryger skyklapperne på.

Man skal måske ikke sparke så meget til Presse-fotos.dk, selvom det jo er ejeren her som klart tjener pengene og derefter groft underbetaler sine ‘ansatte’ /freelancere / hobbyfotografer – kald det hvad du vil – men mere sparke til de medier som bliver ved med at købe så billigt materiale på trods af at det skriger ‘SOCIAL DUMPNING’

BT har bla. skrevet om følgende sager:
"Sønderjysk landbrug får bøde på 800.000 for underbetaling"
"Nyt team afslører 165 tilfælde af social dumping i København"
"Underbetalt medarbejder fortalte om lønnen - så blev hun fyret"
"Medie: Rasmus Seebachs millionejendom ombygges af underbetalte håndværkere"

Specielt den sidste er spændende, for her skoser man Rasmus Seebach for at benytte et firma som groft underbetaler medarbejderne - selvom Rasmus Seebach har en kontrakt som kræver at der betales overenskomstmæssig løn.....lyder det bekendt, BT & TV2 Lorry?

BT kan altså udmærket fortælle forarget om hvordan andre underbetaler – men når de selv kan drage økonomisk fordel af det – så lukker man øjnene.

Hos TV2 Lorry er man ikke meget bedre….

"Team har succes med indsats mod social dumping"
(Nyhedsudsendelse: 19:30 - 30. nov. 2018)

"Aktion mod social dumping: Loven bliver brudt i stor stil i Nordsjælland"
(Artikel, 04. sep 2018)

"Daginstitution afsløret i social dumping"
(Nyhedsudsendelse: 19:30 - 25. feb. 2020)
Benny Kühnell
28. AUGUST 2020
Kære Daniel Mathiasen.

Jeg syntes du skal fortsætte med at tilsvine mig for jo mere jo stærkere står jeg i sagen mod dig.
Går du ind og ser på Facebook, Digitalpressen.dk, vil du opdage at anklagerne har frafaldet den sag du har anmeldt mig for (20. November 2019).
Hvad du sikkert ikke ved er, at Nordsjællands Politi´s ledelse har sendt min anmeldelse til den uafhængige politimyndighed der nu efterforsker dig og de to andre.

Jeg vil derfor råde dig til fremover at holde inde med dine beskyldninger mod min person da det i sidste ende vil tjene dig bedst.

Du må have en grim smag i din mund.

Hav en god weekend.

Med venlig hilsen fra Benny Kühnell
Daniel Mathiasen
28. AUGUST 2020
Benny, erfaring er bestemt ikke noget du besidder, uanset om du vil det eller ej, du er netop blot en glad amatør, der ikke engang overholder de presseetiske regler. At tage billede af legemes dele fra en selvmorder, der ovenikøbet kun var 20 år gammel, er direkte usmageligt. At du så bagefter ikke selv kan se det, er jo helt sygt, og du vælger derfor så også at forsøge at gøre både brandfolk og politifolk til grin på din facebook. Og forsøger derefter at anmelde os for chikane, nårrrh ja, den tabte du jo, ganske velberettiget ....

Erfaring, hahahaha du er sgu lidt sjov.
Benny Kühnell
28. AUGUST 2020
Hvad er en professionel fotograf?
Er det en der har taget uddannelsen?
Er det en der sælger fotos/video?
Selv har jeg ingen uddannelse i foto/video men har dog solgt mange fotos og produceret mange videoer der osse er blevet solgt.
Har taget hele udviklingen med fra Agfa kassen 6 X 9 og til og med den digitale del.
Jeg mener at når ens produkt kan sælges og man har så meget erfarring som mig er man professionel uddannelse eller ej.
Allan Andersen
28. AUGUST 2020
Nu kan man i den grad undre sig over medier som BT, TV2 Lorry og Sjællandske medier overhovedet vil medvirke til rendyrket social dumpning - for det er hvad Presse-fotos.dk udøver.

De selvsamme medier holder sig ikke tilbage fra at bringe artikler / TV indslag om hvor forfærdeligt det er at nogle personer bliver underbetalt på byggepladser, rengøringsbranchen osv osv

Når det så kommer til deres egen brandche, hvor de blivcer tilbudt materiale til en så lav pris, at det er åbenlyst for enhver at mindstelønnen/gældende listepriser på ingen måde kan blive overholdt.....så ryger skyklapperne på.

Man skal måske ikke sparke så meget til Presse-fotos.dk, selvom det jo er ejeren her som klart tjener pengene og derefter groft underbetaler sine 'ansatte' /freelancere / hobbyfotografer - kald det hvad du vil - men mere sparke til de medier som bliver ved med at købe så billigt materiale på trods af at det skriger 'SOCIAL DUMPNING'

BT har bla. skrevet om følgende sager:
https://www.bt.dk/samfund/medie-rasmus-seebachs-millionejendom-ombygges-af-underbetalte-haandvaerkere

https://www.bt.dk/samfund/underbetalt-medarbejder-fortalte-om-loennen-saa-blev-hun-fyret

https://www.bt.dk/erhverv/nyt-team-afsloerer-165-tilfaelde-af-social-dumping-i-koebenhavn

https://www.bt.dk/krimi/soenderjysk-landbrug-faar-boede-paa-800.000-for-underbetaling

BT kan altså udmærket fortælle forarget om hvordan andre underbetaler - men når de selv kan drage økonomisk fordel af det - så lukker man øjnene.

Hos TV2 Lorry er man ikke meget bedre....

https://www.tv2lorry.dk/nyheder/25-02-2020/1930/daginstitution-afsloret-i-social-dumping

https://www.tv2lorry.dk/lorryland/aktion-mod-social-dumping-loven-bliver-brudt-i-stor-stil-i-nordsjaelland

https://www.tv2lorry.dk/nyheder/30-11-2018/1930/team-har-succes-med-indsats-mod-social-dumping?autoplay=1

...og det blot for at nævne nogen af de sager som har været oppe omkring social dumpning hos de to medier, som altså selv benytter sig af et firma som bruger social dumpning.

Man kan kun undre sig.....

Flere

Læs også

Presse-fotos.dk tilbyder ”som udgangspunkt” ingen betaling til fotografer

Presse-fotos.dk tilbyder ”som udgangspunkt” ingen betaling til fotografer

25. JUNI 2020
Mindreårige tager 112-billeder for fototjeneste: ”Det kommer til at ske igen”

Mindreårige har leveret 112-billeder til fototjeneste

30. JUNI 2020
Hård kritik af fototjeneste for misvisende kreditering af billeder - sætter ejers navn på andres fotos

Hård kritik af fototjeneste for misvisende kreditering af billeder – sætter ejers navn på andres fotos

28. FEBRUAR 2020