
Alle med en mobiltelefon kan registrere sig som Byrd-fotografer. Arkivfoto: Martin Sylvest Andersen/Ritzau Scanpix
Fototjenesten Byrd har i flere tilfælde solgt solgt 112-billeder til Ekstra Bladet, B.T. og TV 2 Lorry taget af drenge på under 18 år.
Det gælder for eksempel en video taget af en mindreårig fra en togulykke, hvor en person døde. Den video endte på Ekstra Bladets hjemmeside. Og det gælder billeder taget af en mindreårig fra et alvorligt trafikuheld i Roskilde, hvor en 13-årig blev fløjet på Rigshospitalet. De billeder bragte TV 2 Lorry.
Og selv om det er imod Byrds brugerbetingelser, at unge under 18 år sender billeder ind, er det så godt som umuligt at forhindre, forklarer medstifter og direktør i Byrd Mikkel Reymann Stephensen.
Fototjenesten Byrd fungerer nemlig som en platform, hvor alle med en smartphone eller et kamera alene skal downloade en app og tilmelde sig tjenesten for at kunne levere billeder til Byrd. Og det har i alt 56.000 ’brugere’ gjort – tallet dækker over såvel professionelle fotografer som fotoentusiastiske amatører.
”Vi vælger ikke hver enkelt bruger af vores platform. Alle, som har en mobiltelefon, kan registrere sig som bruger på vores app,” forklarer Mikkel Reymann Stephensen.
Formelt er det et krav fra Byrd, at man skal være 18 år for at levere billeder til Byrd. Men det er let at snyde med sin alder.
”Du kan tilmelde dig og sige, at du er 87 år, selv om du kun er 17, og vi finder først ud af det, når vi laver en verificering af deres profil,” siger Mikkel Reymann Stephensen.
Det er ikke for børn
Det er en anonym mail til Journalisten om Byrd, der rejser en række kritikpunkter om fototjenesten. Men hos Byrd forklarer Mikkel Reymann Stephensen, at da de tidligere på måneden blev opmærksomme på de mindreårige fotografer, blev deres adgang til Byrd straks deaktiveret.
”Der er ikke noget ulovligt ved, at unge under 18 år sælger videoer eller billeder. Vi synes bare, at nogle af de billeder, der bliver uploadet på Byrd, skal unge under 18 år ikke beskæftige sig med,” forklarer Mikkel Reymann Stephensen.
Stigende antal 112-fotografer
Markedet for 112-fotografier er i voldsom vækst.
I februar 2020 kritiserede seks fotografer fototjenesten Presse-fotos.dk for at møde op med for mange fotografer ved ulykkessteder og for uprofessionel opførsel.
Ejer af Presse-fotos.dk Mathias Øgendahl understregede ved den lejlighed, at alle hans fotografer blev undervist i etik.
I begyndelsen af juni kritiserede Rigspolitiet et stigende antal 112-fotografer som et problem på skadesstederne, fordi politiet skal bruge ressourcer på at holde nærgående fotografer på afstand.
Og i sidste uge meddelte TV 2 Lorry, at man overvejer at droppe en aftale med Presse-fotos.dk, fordi fotograferne som udgangspunkt ikke får betaling for at levere.
Amatører får halv løn
Byrd blev oprettet i 2017 og leverer alt fra 112-fotos til generelle nyhedsfotos og landskabsbilleder.
Byrd betaler professionelle fotografer 447 kroner for en video, 335 kroner for en billedserie med op til fem billeder og 500 kroner i timen, hvis de er booket til bestemte opgaver. Ifølge hjemmesiden byrd.news får fotoamatører det halve for at levere til Byrd.
Mikkel Reymann Stephensen siger, at Byrd opdager snyd med alder, når nogle gør Byrd opmærksomme på det, eller når Byrd rutinemæssigt verificerer brugere, som modtager mindst 7.000 kroner i honorar.
”Over 95 procent af de penge, vi udbetaler til fotografer, er lavet af fotografer, som er verificerede, hvor vi fx har deres CVR-nummer eller en kopi af deres pressekort,” forklarer Mikkel Reymann Stephensen.
På Byrds kundeliste står blandt andre DR, TV 2, Ekstra Bladet, B.T. og Lokalavisen.dk.
Byrd sendte i går en pressemeddelelse ud til alle samarbejdspartnere, hvor Byrd forholder sig til kritikken. Her skriver Byrd, at brugere under 18 år er deaktiveret. Men Byrd kan ikke love, at det er sidste gang, det sker.
”Det kommer helt sikkert også til at ske igen,” står der.
Du kan læse Ekstra Bladet og TV 2 Lorrys reaktion på sagen her.
Kritikken af Byrd er rejst af en anonym mailkonto, der kalder sig ’Gravergruppen’. Journalisten.dk har skrevet til ’Gravergruppen’ for at spørge, hvem de er, og hvorfor de optræder anonymt, men har ikke modtaget svar.
Rettet klokken 15:35: Journalisten har nedtonet rubrikken i forhold til en tidligere version af artiklen
Rettet klokken 17:47 Det har tidligere fremgået, at Byrds cheffotograf Steven Knap i mailen fra den anonyme afsender bliver beskyldt for at have kørt rundt med mindreårige fotografer. Afsnittet er taget ud, fordi der ikke er belæg for at bringe påstanden. Journalisten beklager fejlen.
6