Mindreårige har leveret 112-billeder til fototjeneste

Drenge under 18 år har leveret billeder af brande og trafikulykker til fototjenesten Byrd og på den måde fået deres billeder i Ekstra Bladet og TV 2 Lorry. Fototjenestens direktør siger, at det er så godt som umuligt at forhindre mindreårige i at tilmelde sig tjenesten (Rettet og rubrik nedtonet)

Fototjenesten Byrd har i flere tilfælde solgt solgt 112-billeder til Ekstra Bladet, B.T. og TV 2 Lorry taget af drenge på under 18 år.

Det gælder for eksempel en video taget af en mindreårig fra en togulykke, hvor en person døde. Den video endte på Ekstra Bladets hjemmeside. Og det gælder billeder taget af en mindreårig fra et alvorligt trafikuheld i Roskilde, hvor en 13-årig blev fløjet på Rigshospitalet. De billeder bragte TV 2 Lorry.

Og selv om det er imod Byrds brugerbetingelser, at unge under 18 år sender billeder ind, er det så godt som umuligt at forhindre, forklarer medstifter og direktør i Byrd Mikkel Reymann Stephensen.

Fototjenesten Byrd fungerer nemlig som en platform, hvor alle med en smartphone eller et kamera alene skal downloade en app og tilmelde sig tjenesten for at kunne levere billeder til Byrd. Og det har i alt 56.000 ’brugere’ gjort – tallet dækker over såvel professionelle fotografer som fotoentusiastiske amatører.

”Vi vælger ikke hver enkelt bruger af vores platform. Alle, som har en mobiltelefon, kan registrere sig som bruger på vores app,” forklarer Mikkel Reymann Stephensen.

Formelt er det et krav fra Byrd, at man skal være 18 år for at levere billeder til Byrd. Men det er let at snyde med sin alder.

”Du kan tilmelde dig og sige, at du er 87 år, selv om du kun er 17, og vi finder først ud af det, når vi laver en verificering af deres profil,” siger Mikkel Reymann Stephensen.

Det er ikke for børn

Det er en anonym mail til Journalisten om Byrd, der rejser en række kritikpunkter om fototjenesten. Men hos Byrd forklarer Mikkel Reymann Stephensen, at da de tidligere på måneden blev opmærksomme på de mindreårige fotografer, blev deres adgang til Byrd straks deaktiveret.

”Der er ikke noget ulovligt ved, at unge under 18 år sælger videoer eller billeder. Vi synes bare, at nogle af de billeder, der bliver uploadet på Byrd, skal unge under 18 år ikke beskæftige sig med,” forklarer Mikkel Reymann Stephensen.

Stigende antal 112-fotografer

Markedet for 112-fotografier er i voldsom vækst.

I februar 2020 kritiserede seks fotografer fototjenesten Presse-fotos.dk for at møde op med for mange fotografer ved ulykkessteder og for uprofessionel opførsel.

Ejer af Presse-fotos.dk Mathias Øgendahl understregede ved den lejlighed, at alle hans fotografer blev undervist i etik.

I begyndelsen af juni kritiserede Rigspolitiet et stigende antal 112-fotografer som et problem på skadesstederne, fordi politiet skal bruge ressourcer på at holde nærgående fotografer på afstand.

Og i sidste uge meddelte TV 2 Lorry, at man overvejer at droppe en aftale med Presse-fotos.dk, fordi fotograferne som udgangspunkt ikke får betaling for at levere.

Amatører får halv løn

Byrd blev oprettet i 2017 og leverer alt fra 112-fotos til generelle nyhedsfotos og landskabsbilleder.
Byrd betaler professionelle fotografer 447 kroner for en video, 335 kroner for en billedserie med op til fem billeder og 500 kroner i timen, hvis de er booket til bestemte opgaver. Ifølge hjemmesiden byrd.news får fotoamatører det halve for at levere til Byrd.

Mikkel Reymann Stephensen siger, at Byrd opdager snyd med alder, når nogle gør Byrd opmærksomme på det, eller når Byrd rutinemæssigt verificerer brugere, som modtager mindst 7.000 kroner i honorar.

”Over 95 procent af de penge, vi udbetaler til fotografer, er lavet af fotografer, som er verificerede, hvor vi fx har deres CVR-nummer eller en kopi af deres pressekort,” forklarer Mikkel Reymann Stephensen.

På Byrds kundeliste står blandt andre DR, TV 2, Ekstra Bladet, B.T. og Lokalavisen.dk.

Byrd sendte i går en pressemeddelelse ud til alle samarbejdspartnere, hvor Byrd forholder sig til kritikken. Her skriver Byrd, at brugere under 18 år er deaktiveret. Men Byrd kan ikke love, at det er sidste gang, det sker.

”Det kommer helt sikkert også til at ske igen,” står der.

Du kan læse Ekstra Bladet og TV 2 Lorrys reaktion på sagen her.

Kritikken af Byrd er rejst af en anonym mailkonto, der kalder sig ’Gravergruppen’. Journalisten.dk har skrevet til ’Gravergruppen’ for at spørge, hvem de er, og hvorfor de optræder anonymt, men har ikke modtaget svar.

Rettet klokken 15:35: Journalisten har nedtonet rubrikken i forhold til en tidligere version af artiklen

Rettet klokken 17:47 Det har tidligere fremgået, at Byrds cheffotograf Steven Knap i mailen fra den anonyme afsender bliver beskyldt for at have kørt rundt med mindreårige fotografer. Afsnittet er taget ud, fordi der ikke er belæg for at bringe påstanden. Journalisten beklager fejlen.

6 Kommentarer

Per Øxenholt
2. JULI 2020
Peter

Jeg kan så fortælle at med TV2 Nord har jeg underskrevet en erklæring på at billederne er taget etisk rigtig, det syntes jeg er helt Fair det kan alle andre medier også gøre.
Så har de deres ryg fri, så er det op til mig at indskærpe reglerne for mine fotografer.

Med hensyn til løn så har jeg flex jobber ansat og flere er selvstændige og skriver faktura med moms på. Så jeg mener alt er i den skønneste orden.

Og fotograf priserne ligger offentlig på på facebook side ligesom Byrd har offentlig gjort deres priser, alt der er ævl og bævl har da ført til at jeg gerne ligger mine priser frem for vi er stolte af at ligge i toppen af udbetalinger....

Så Peter du er velkommen til at udskifte Byrd med Øxenholt foto :-) jeg tror vi kunne lave en masse godt sammen..... kom frisk,
Peter Erfurt
2. JULI 2020
Nu sigter jeg egentlig ikke på nogen bestemt, Per Øxenholt, men henviser blot til hen tidligere artikel i Journalisten, hvor man ikke kunne få oplyst navnet på en fotograf i Nordjylland - på trods af flere forsøg.

I sådanne tilfælde må det jo være billedbureauet og mediet, der har offentliggjort billederne, der ville kunne drages til ansvar for eventuelle overtrædelser af gældende lovgivning, presseetiske regler og i andre forhold vedrørende offentliggjorte fotos.

I normale sammenhænge vil det være den enkelte freelance pressefotograf, der står til ansvar overfor såvel sin optræden ude i virkeligheden som sin overholdelse af reglerne omkring salg og videreformidling af pressefotos - herunder tilmelding til Pressenævnet og Datatilsynet, overholdelse af skatteregler omkring B-indkomster, honorarer og evt, CVR-oplysninger osv. osv. Ingen af disse ting kan et billedbureau eller en kunde tage ansvaret for - det påhviler den enkelte fotograf.

Men indlæggets hovedsigte er - hvis du nærlæser det - mest af alt en opfording til, at Journalistforbundet som faglig organisation tager en snak med sine medlemmer om at sikre, at deres leverandører arbejder ud fra samme faglige og presseetiske regler, som de selv gør - og som deres medier i praksis lægger navn og rygte til.

Endelig nævner artiklen, jeg kommenterer på, jo rent faktisk kun Presse-fotos.dk og Byrd, så hvor behovet for at understrege rent mel i posen kommer fra, forstår jeg ikke helt.
Per Øxenholt
1. JULI 2020
Peter du ringer bare hvis du vil Have navne, på mine fotografer, ydermere så fremgår det både af billede mappen og mailen som vi sender til medierne Hvem fotografen er. Her er intet fordækt. Og i det område du opererer i kender du jo så udemærket mine to fotografer, så held nu ikke mere vand ud af ørene....

Jeg tænker sørme også at både du og jeg tager samme pris ved Tv midt og Øj som vi begge leverer til i ny og Næ
Peter Erfurt
1. JULI 2020
Ja, redaktionerne må i DEN grad gribe i egen barm, når det gælder denne udvikling. Man kan sådan set ikke bebrejde 112-amatørfotograferne - de er jo i bund og grund blot en omgang glade opportunister, der griber chancen for lidt dramatik og håndører - men at professionelle journalister og redaktioner vil lægge navn og rygte til at man f.eks ikke ANER hvem der har taget de fotos eller video, som redaktionerne offentliggør, det strider imod enhver sund fornuft. Som det tidligere har været omtalt i dette medie, kan man ikke engang på anmodning få oplyst fotografernes navne fra bureauindehaverne, hvilket sætter tanker i gang på mange planer. At man fra visse mediers side kalder udviklingen for "crowdsourcing" er umiddelbart blot en undskyldning for ikke st firholde sig til problemerne. Jeg kan skrive ord, men de fleste ansatte journalister vil vel slå syv kors for dig, hvis jeg stjal deres arbejde som "crowdsourcer" til lommepengebetaling.
Thomas Jørgensen
1. JULI 2020
@Niels.
Den er svær at være uenig i. "Knips" fra et ulykkessted, en koncert, en tale , et politisk møde - eller alt andet hvor et enkelt foto, gerne flere, kunne illustrere og, hvis det er af en hvis kvalitet, bringe mere liv og forståelse til en enkel artikel, er fortid. Alle med en mobiltelefon er fotografer.

Flere

Læs også

TV 2 Lorry vil bryde samarbejde med kritiseret fototjeneste, hvis der ikke er styr på løn

TV 2 Lorry vil stoppe samarbejde med kritiseret fototjeneste, hvis der ikke er styr på løn

26. JUNI 2020
Fotografer er blevet mere nærgående. Anette har oplevet, hvordan det føles

Fotografer er blevet mere nærgående. Anette har oplevet, hvordan det føles

02. JUNI 2020
Hård kritik af fototjeneste for misvisende kreditering af billeder - sætter ejers navn på andres fotos

Hård kritik af fototjeneste for misvisende kreditering af billeder – sætter ejers navn på andres fotos

28. FEBRUAR 2020