
”Det udspringer nok af, at jeg har en dyb kærlighed til fodbold og sport generelt,” skriver David Kroner, sportsjournalist på TV 3 Sport. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Må man som sportsjournalist give udtryk for markante holdninger i det offentlige rum?
Det var der flere danske sportsjournalister, der gjorde, efter at regeringen tidligere på ugen præsenterede en genåbningsplan. Her kom det frem, at en ekspertgruppe i midten af april blandt andet skal komme med anbefalinger til, hvordan tilskuere kan vende tilbage på fodboldstadions i Superligaen og i den øvrige topsport.
En af dem, der reagerede, var David Kroner, der er journalist på TV 3 Sport.
”Det er bare ikke godt nok! Igen skal vi se på horder af mennesker, der vælter rundt i indkøbscentre efter stempelkander, hjørnesofaer og pølsehorn! Jeg er så træt af det,” skrev David Kroner på Twitter tirsdag.
I midten af april bliver der taget stilling til en genåbning af stadions. Det er bare ikke godt nok! Igen skal vi se på horder af mennesker, der vælter rundt i indkøbscentre efter stempelkander, hjørnesofaer og pølsehorn!
Jeg er så træt af det.— David Kroner (@KronAir) March 23, 2021
En gråzone som journalist
David Kroner vil ikke stille op til interview, men skriver over mail:
”Det er selvfølgelig en gråzone, jeg bevæger mig i og noget, jeg er meget bevidst om.”
Derfor er det yderst sjældent, at David Kroner udtrykker sine holdninger så klart offentligt, skriver han. Genåbningsplanen er en undtagelse, fordi der ifølge ham er en række ubesvarede spørgsmål, herunder billedet af fyldte indkøbscentre kontra tomme fodboldstadions.
”For mig handler det om integritet. Hver gang jeg giver udtryk for min egen holdning, bliver den sat på spil. Det er jeg udmærket klar over,” skriver David Kroner.
Han skriver, at holdninger har været en del af hans journalistiske profil i 15 år, fordi han har ”en dyb kærlighed til fodbold og sport generelt”.
”Det håber jeg, at mine seere og følgere kan mærke. Det er i hvert fald noget, jeg selv sætter pris på, når jeg er forbrugeren. Det til trods, så oplever jeg sjældent, at der bliver sat spørgsmålstegn ved min objektivitet,” skriver David Kroner.
Regeringen og Folketinget gør fuldstændig grin med fodbolden. Det er pinligt, at man ikke tager det arbejde seriøst, som Divisionsforeningen har arbejdet på i måneder. Man fristes til at tro, at hverken @Joymogensen eller de øvrige har læst og forstået, hvor meget klubberne gør. pic.twitter.com/MO14VYWOtQ
— Mads Glenn Wehlast (@MadsWehlast) March 23, 2021
Gøre grin med fodbolden
Divisionsforeningen, som repræsenterer fodboldklubberne i Superligaen, har tidligere præsenteret en protokol for, hvordan kampene kan afvikles med tilskuere på en sundhedsforsvarlig måde.
Mads Glenn Wehlast, som er sportsjournalist på Ekstra Bladet og dækker dansk og international fodbold, skrev på Twitter, at ”Regeringen og Folketinget gør fuldstændig grin med fodbolden”, når de ikke tager Divisionsforeningens arbejde seriøst.
”Det er pinligt, at man ikke tager det arbejde seriøst, som Divisionsforeningen har arbejdet på i måneder. Man fristes til at tro, at hverken Joy Mogensen eller de øvrige har læst og forstået, hvor meget klubberne gør,” skrev Mads Glenn Wehlast på Twitter tirsdag.
Mads Glenn Wehlast har dækket de tomme tilskuerpladser til fodboldkampene journalistisk for Ekstra Bladet, og han har interviewet Divisionsforeningen i forbindelse med en artikel med overskriften ’Håb om tilskuere snart i Superligaen’.
Mads Glenn Wehlast vil ikke stille op til interview, men det vil Allan Olsen, der er sportschef på Ekstra Bladet.
”Helt generelt vil vi gerne være skarpe i vores journalistik og holdninger. Men man skal jo være påpasselig, specielt i forhold til områder, man selv dækker,” siger Allan Olsen og tilføjer:
”Han går til kanten. Men jeg synes ikke, at det er tweetet, der skal afgøre, om hans journalistik om emnet er inden for skiven. Det skal journalistikken.”
Vær utroligt varsom
Søren-Mikael Hansen har været sportsredaktør på Politiken siden 2003. Han skelner ikke mellem at være sportsjournalist og journalist på andre stofområder og fortæller, at de på Politikens redaktionen jævnligt diskuterer lignende dilemmaer.
”Journalister er jo også mennesker og kan også have private holdninger, men man skal være utroligt varsom med at nærme sig det stofområde, man dækker. I hvert fald med at være meget kategorisk i sin stillingtagen,” siger Søren-Mikael Hansen og tilføjer:
”For det gør jo noget, hvis dem, der ytrer sig meget kraftigt til fordel for, at der skal komme tilskuere tilbage på stadions, laver journalistik om det efterfølgende. Så vil enhver kilde jo kunne få den opfattelse, at man som journalist er forudindtaget ift. et stofområde, man skriver om.”
Men du har også tidligere givet klart udtryk for, at herrelandsholdet ikke bør deltage ved VM-slutrunden i Qatar. Hvorfor må du så?
”Det er sådan en deling, man har på praktisk talt alle medier. Som redaktionschef på sportsområdet er jeg på Politiken også en del af lederkollegiet. Så det er en del af min jobbeskrivelse at udtrykke holdninger på Politikens vegne,” siger Søren-Mikael Hansen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.