
”Nationen var kørt af sporet. Der skulle en umenneskelig indsats til for at få det til at fungere,” siger digital rådgiver Nadia Nikolajeva. Foto: Morten Germund
Ekstra Bladets chefredaktion besluttede søndag at lukke ned for Nationens kommentarspor.
”Det handler både om sexisme, racisme, chikane og meget andet, og det har udviklet sig til fuldstændigt vanvittige og uberettigede kommentarer uden nogen som helst substans eller relevans. Det er totalt uacceptabelt,” sagde konstitueret chefredaktør Pernille Holbøll til Ekstra Bladet.
Beslutningen betyder, at læserne ikke længere kan kommentere direkte under artiklerne på ekstrabladet.dk. Det medførte kritik fra Lars Adam Rehof, grundlægger af Institut for Menneskerettigheder, og den tidligere landsformand for Europabevægelsen Erik Boel.
”Lukningen af Nationen er ren symptombehandling. Nationen var en ventil,” skrev de i et debatindlæg på Journalisten.dk.
Nationen krævede en umenneskelig indsats
Men Nadia Nikolajeva bakker op om Ekstra Bladets beslutning. Hun er digital rådgiver og stifter af netværket Ansvar for Feedet, hvor medier og journalister arbejder sammen om at skabe gode rammer for online-debat.
”Nationen var kørt af sporet. Der skulle en umenneskelig indsats til for at få det til at fungere. Der er de gode råd om online-debat ret ligegyldige, fordi det er et anonymt sted,” siger Nadia Nikolajeva, der også ser udfordringer.
”Debatten kommer realistisk set til at foregå på Facebook i stedet for. Problemet med det er, at Facebook er et sted, hvor medier har meget lidt kontrol over debatten,” siger Nadia Nikolajeva, der heller ikke tror på, at tonen i debatten bliver bedre af den grund.
Nadia Nikolajeva fremhæver Zetland som et godt eksempel på et medie, hvor medlemmerne får lov til at bidrage på kommentarsporet på en konstruktiv måde. Men derudover er der langt imellem de gode eksempler.
”Vi har klart nogle udfordringer ift. helt almindelige danskere, der har helt almindelige holdninger og gerne vil dele dem på en nem og sikker måde, uden at de bliver svinet til eller savet midt over. Der er stadig en udfordring, som skal løses af medierne,” siger Nadia Nikolajeva.
De er jo ikke dårligere mennesker
Anders Kjærulff er journalist og tidligere projektleder på Nationen fra 2008-2012. Han kalder det ”trist”, at Ekstra Bladet ikke har investeret flere penge og ressourcer i at moderere debatten, men i stedet har valgt at lukke ned for kommentarsporet.
”Nationen var jo ikke et anonymt debatforum. Det er noget vrøvl. Du skal registrere dig med telefonnummer og e-mail for at kunne deltage.”
”Det vil sige, man kan identificere folk, og man kan vælge at holde dem ansvarlige, hvis de skriver noget racistisk eller sexistisk. Eller man kan som minimum kyle dem ud. Det har man altid kunnet.”
Anders Kjærulff forventer også, at debatten bliver flyttet over på Facebook. Et medie, hvor godkendelsesprocessen er dårligere, og derfor tvivler han også på, at debatten ”bliver et hak bedre”.
”Mange af de her mennesker, som er røvhuller, sexister og grove i munden, er måske folk, der er dårligere uddannet end os andre. Derfor er de jo ikke dårlige mennesker. De kan bare ikke formulere sig på samme måde, som vi kan,” siger Anders Kjærulff og fortsætter:
”Det er et massivt problem, at journalisterne står et andet sted end deres læsere.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.