Debat: Ekstra Bladet tør ikke, hvor andre tier …

Lukningen af Nationen er ren symptombehandling. Nationen var en ventil, skriver Lars Adam Rehof, grundlægger af Institut for Menneskerettigheder, og den tidligere landsformand for Europabevægelsen Erik Boel

Første gang vi klikkede ind på Ekstra Bladets debatforum Nationen, fik vi et chok. Tonen i kommentatorsporet var mere rå og uhøvisk end i en skurvogn på Stålvalseværket i Frederiksværk. Vi er langt fra den artige nærmest underdanige tone over for politikerne, som vi kender fra især DR.

Med omkring 10.000 kommentarer dagligt var Nationen det største debatforum på nogen dansk avis.

Som mange andre i det bedre borgerskab fik vi ofte croissanten og caffe latten galt i halsen, når vi læste Nationen. Men vi lærte at scrolle hurtigt ned, indimellem var der faktisk både humoristiske indslag og endda guldkorn.

Lukningen af Nationen er ren symptombehandling. Nationen var en ventil. De vredesudbrud, holdninger og følelser, der kom til udtryk i Nationen, forsvinder ikke. De vil blot blive lukket ud andre – mere obskure – steder på nettet. Medmindre regeringen, som vi kender det fra visse autoritære samfund, går direkte ind og regulerer nettet.

I stedet for at gå imod den politiske korrekthed løber Ekstra Bladet med. Der bliver stadig lavere til loftet i Danmark i disse år. Med en enerådende og magtfuldkommen regering, der helst ikke stiller op til kritiske interviews, hårde fængselsstraffe, hvis man går imod regeringens håndtering af corona, nedsabling af en 9. klasses elev, der vover at undsige regeringens politik, etc.

Selvfølgelig er det træls med en så ubehøvlet debattone, som vi kendte den fra Nationen. Den var ikke for sarte sjæle, og man blev let stødt på manchetterne. Det er næppe heller studenterhuen, der trykker hos deltagerne; vi er i ’bodega-segmentet’. Men uanset om man kan lide det eller ej, udgjorde deltagerne en, ofte noget overset, del af Danmark. Som ikke bare sætter sig ned og skriver en kronik til Politiken.

Nedlægningen af Nationen falder sammen med Poul Madsens afgang som Ekstra Bladets chefredaktør. Man kan ikke befri sig fra den tanke, at efter at avisen i mange år har været samfundets vagthund, er vovse nu luntet tilbage i hundehuset.

Hvis Ekstra Bladet vil bevare den mindste troværdighed, bør avisen i det mindste droppe den legendariske chefredaktør Victor Andreasens slogan: Ekstra Bladet tør hvor andre tier …

 

0 Kommentarer