Alle vendte ham ryggen. Nu er den vilde mand tilbage

Henrik Qvortrup, manden bag danmarkshistoriens største medieskandale, er tilbage på toppen i medieverdenen efter at have være udstødt og udskammet. Journalisten tegner et portræt af Ekstra Bladets chefredaktør

I årevis havde Henrik Qvortrup en gylden karriere, som kun gik støt fremad. Men i 2014 fik han hovedrollen i danmarkshistoriens største medieskandale – og en plet på straffeattesten. Dernæst fulgte en årrække som udstødt af branchen, hvor Henrik Qvortrup med egne ord måtte krabbe sig tilbage.

Faktum er, at Henrik Qvortrup har en af de mest opsigtsvækkende og omdiskuterede karrierer i dansk presse. Nogle hylder ham for hans journalistiske tæft. Andre finder det utilgiveligt, at han – med den fortid – som journalist og kommentator skal fælde dom over andres handlinger.

Men uanset kritikken kan Henrik Qvortrup i dag konstatere, at han er blevet så afluset, at det er lykkedes ham at blive udnævnt til chefredaktør på Ekstra Bladet. Om det også betyder, at Se og Hør-sagen går i glemmebogen, er et andet spørgsmål.

Hans Engell, tidligere chefredaktør på Ekstra Bladet og nuværende politisk kommentator på avisen, siger, at Henrik Qvortrup er den rette mand for Ekstra Bladet.

”Q er jo nærmest født til Ekstra Bladet. Han kender Ekstra Bladet og mange af folkene på avisen. Så det er et godt og stærkt valg,” siger Hans Engell.

Men det er ikke mange år siden, at netop det ”gode og stærke” jobskifte ville have været helt utænkeligt.

Ville ikke give Qvortrup chefansvar

Da Henrik Qvortrup blev fældet af Se og Hør-skandalen i 2014, vendte store dele af branchen nemlig ryggen til ham. Ikke mindst på Rådhuspladsen.

For eksempel sagde den daværende chefredaktør Poul Madsen i ’Presselogen’ på TV 2, at han nok ikke ville tilbyde Henrik Qvortrup et job ”med chefansvar” på grund af Qvortrups rolle i Se og Hør-sagen.

Tidligere i dag sagde Poul Madsen til Mediawatch:

”Qvortrup er en vild mand. Ekstra Bladet får en leder, der måske er endnu vildere end mig.”

Et andet eksempel på modstand på grund af Se og Hør-skandalen var, at den øverste ledelse i JP/Politikens Hus i 2014 angiveligt satte en stopper for, at Politikens Forlag skulle udgive Henrik Qvortrups selvbiografi.

Koncerntoppen mente ikke, at det ville være ”etisk uforsvarligt”, sagde Henrik Qvortrup dengang til Jyllands-Posten.

I Politiken forsikrede direktør for Politikens Forlag Lene Juul, at hun selv havde taget beslutningen om at afblæse samarbejdet.

Bogen ’Q’ endte i stedet med at udkomme på Peoples Press. Og den afslørerede i øvrigt intet nyt om Se og Hør skandalen.

I bogen – som er udgivet før retssagen – skriver Henrik Qvortrup, at han ikke ser den store forskel på betalte tip tilvejebragt via ansatte ved hoffet, politiet, sundhedspersonale eller flyselskaber – og oplysningerne fra kreditkortkilden, der dannede grobund for det, mange har kaldt danmarkshistoriens største medieskandale.

Fra journalist til spindoktor

Henrik Qvortrup blev uddannet fra Journalisthøjskolen i Aarhus i 1991 og i mange år gik det kun fremad med hans karriere. Som nyuddannet begyndte han som politisk reporter på Jyllands-Posten i 1991. Efter tre år blev han leder af Berlingske Tidendes Christiansborg-redaktion og siden redaktionschef på Ekstra Bladet.

I 1998 skiftede han side og blev pressechef for Venstre og spindoktor for V-formand Anders Fogh Rasmussen. Men han vendte igen tilbage til medieverdenen. Først på B.T. og siden Se og Hør.

Fra 2002 til 2008 var han chefredaktør på Se og Hør, før han lavede endnu et overraskende skifte fra sladderkonge tilbage til den politiske journalistik – som politisk redaktør og siden politisk kommentator på TV 2.

Men i 2014 blev Henrik Qvortrup indhentet af sin tid på Se og Hør, da det kom frem, at han havde hyret den såkaldte tys-tys-kilde til at levere oplysninger om kendte og kongelige via deres kreditkortoplysninger.

I 2016 blev han idømt tre måneders ubetinget fængsel, et års betinget fængsel samt 200 timers samfundstjeneste.

Krabbe sig tilbage

Efter sagen blev en af hans faste vendinger, at ”han ikke ville lægge sig i fosterstilling”. Han ville gøre comeback ved at krabbe sig tilbage.

De kommende år fik han hyre langt væk fra de store publicistiske nyhedsmedier. Det gav penge i kassen at holde foredrag om Se og Hør skandalen, lave podcasten ’Borgen Unplugged’ med fætteren Thomas Qvortrup og medvirke i et realityprogram på TV3 sammen med blandt andre Anni Fønsby. Her skulle de dyste om at overleve længst tid i en jungle i Sydafrika.

Men det blev et vendepunkt, at han i 2016 blev bestyrer af mediemagasinet ’Q og Co.’ på Radio24syv. Nogle fandt det upassende og kontroversielt, at Henrik Qvortrup nu skulle have en stemme i debatten om medieetik.

Men ifølge kanalchef Mads Brügger var Henrik Qvortrup perfekt i rollen som vært på programmet, fordi han havde prøvet at stå uden for det gode selskab.

”I et lille land som Danmark og i en lille og lukket medieverden, så er der en tendens til, at folk sidder og kæler hinanden blidt på inderlårene, fordi ingen har råd til at være uvenner. Der er Henrik Qvortrup et sted, hvor han ikke har noget at miste,” sagde Mads Brügger dengang til Journalisten.

Frygtløs

Daværende direktør på Radio24syv Jørgen Ramskov betegner i dag Henrik Qvortrup som ”skarp og frygtløs”.

”Han er en af de skarpeste journalister og politiske iagttagere, jeg kender, og han er først og fremmest frygtløs. Og når man er det, kan man nogle gange miste balancen,” siger Jørgen Ramskov.

Han vil ikke undskylde for det, Henrik Qvortrup foretog sig på Se og Hør.

”Det var jo helt uacceptabelt, og han har jo også selv undskyldt, og det er godt, for han er en gevinst for dansk journalistik,” mener Jørgen Ramskov.

Et af Henrik Qvortrups specialer er en skarp næse for hykleri og magtfuldkommenhed. Han har specialiseret sig i at stille politikere og magthavere til regnskab og forlange, at de undskylder, ja helst lægger sig fladt ned.

Men Henrik Qvortrup selv er mere end bare en hård hund, siger Jørgen Ramskov.

”Mange kender ham kun fra den hårde side som journalisten, man slår sig på, hvis man har gjort noget forkert. Jeg vil beskrive ham som et varmt menneske, som det var en fornøjelse at have gående rundt på redaktionen,” siger Jørgen Ramskov.

De seneste tre år har Henrik Qvortrup boltret sig som politisk kommentator på Ekstra Bladet og B.T. og som vært på sin egen mediepodcast ’Q&CO’.

Undskyld eller ej

Den sidste knast var en erstatningssag anlagt af journalist og kommunikationsrådgiver Line Baun Danielsen, der var blandt de overvågede af Se og Hør. Line Baun Danielsen tabte erstatningssagen.

Men hun forlangte, at Henrik Qvortrup i det mindste påtog sig et personligt ansvar og undskyldte personligt for det, han havde gjort.

Det ønskede Henrik Qvortrup ikke.

Han henviste til et fem år gammelt opslag på Facebook, hvor han blandt andet skrev, at han var oprigtigt ked af, hvad hans beslutning havde bragt med sig.

”Og jeg undskylder over for de berørte,” skrev han i 2016.

Men det gamle Facebook-opslag var ikke nok for Line Baun Danielsen.

”Når jeg ønsker, at han siger undskyld, mener jeg i fuld offentlighed og ikke til en ’snæver’ kreds på Facebook,” forklarede hun til Journalisten.

Hans Engell tror ikke, at Se og Hør-fortiden kommer til at spille en rolle for Henrik Qvortrup som chefredaktør.

”Den sag er slut. Han har haft fodlænke på og udstået sin straf. Han har vist, at han kunne komme videre og skabe sig en god karriere på centrale poster.”

0 Kommentarer

Læs også

Qvortrup: »Jeg forsøger at krabbe mig tilbage«

03. MAJ 2016
<span class=Qvortrup: Jeg er kendt for mange ting, men ikke for at være bange for ret meget">

Qvortrup: Jeg er ikke bange for ret meget

19. MAJ 2021
EU-svindelkontor afviser B.T.-historie om Ole Ryborg

EU-antisvindelkontor afviser B.T.-historie om Ole Ryborg

18. MAJ 2021