Ingen Se- og Hør-indrømmelser fra sladderkongen

Anmeldelse. Henrik Qvortrups selvbiografi rummer en stribe anekdoter om tidligere kolleger. For eksempel spillede han bullshit-bingo til møderne i Aller, og TV 2-chef var som ung chauffør for Anders Fogh Rasmussen. Til gengæld er der intet nyt om Se og Hør-skandalen

”Min tid på Se og Hør er tydeligvis noget, det vil tage mig mange år at sone – hvis det da nogensinde kan lade sig gøre,” skriver Henrik Qvortrup i selvbiografien 'Q'. Først om fire år – i 2018  forventer den tidligere chefredaktør på Se og Hør, at der falder dom i sagen om Se og Hørs systematiske brug af kreditkortoplysninger.

Indtil da befinder Henrik Qvortrup sig i et professionelt limbo, hvor han bruger sin tid på at lave egne projekter. Et af dem er selvbiografien 'Q' på forlaget People’s Press.

Lad det bare været sagt med det samme: Den tidligere sladderkonge slynger ikke om sig med saftige afsløringer om Se og Hør-skandalen. Reelt er det intet nyt om skandalen.

Faktisk ser Henrik Qvortrup ikke den store forskel på betalte tip tilvejebragt via ansatte ved hoffet, politiet, sundhedspersonale eller flyselskaber – og oplysningerne fra kreditkortkilden, der dannede grobund for det, mange har kaldt danmarkshistoriens største medieskandale. Set i det lys må furoren om sagen virkelig undre ham.

Det eneste, han fortryder i den sag, er hans egen manglende krisestyring. Han skulle havde svaret med et ”ingen kommentarer”, da BT's redaktionschef Simon Andersen første gang konfronterede ham med anklagerne. Et par dage efter måtte Qvortrup korrigere sin forklaring: Han havde mødt kreditkortkilden.

Hvad bogen ikke rummer af nyt om Se og Hør-skandalen, bliver til dels opvejet af en række store og små anekdoter fra en usædvanlig karriere på nogle af Danmarks største mediearbejdspladser.

Politisk redaktør var chauffør for Fogh

For eksempel var møderne i Aller Medias topledelse så forudsigelige, at Henrik Qvortrup og chefredaktør på Vi Unge Katrine Memborg spillede bullshit-bingo om, hvilke ord direktøren Pål Thore Krosby brugte i sine langtrukne oplæg. Der står også, at TV 2's nuværende politiske redaktør, Anders Langballe, som ung VU’er fungerede som chauffør for Anders Fogh Rasmussen.

Qvortrup skriver, at Se og Hørs artikel om sort arbejde hos Naser Khader var en god historie – men indrømmer, at Se og Hør var det forkerte medie. Han fortæller også, at journalister fra Børsens Nyhedsmagasin i 1999 ville skrive om Anders Fogh Rasmussens påståede homoseksualitet. Men en stiktosset Venstre-formand satte en stopper for det ved at give de to journalister en kæmpe skideballe.

Q's no-nonsense

'Q' giver et fint indblik i Henrik Qvortrups usentimentale no-nonsense tilgang til journalistik, der gav ham en høj profil i tre forskellige verdener – den politiske journalistik, ugebladsverdenen og som politisk rådgiver. Alle tre steder skabte han fornyelse.

Om det var til det bedre, kan man diskutere. Men fælles for Qvortrups linje i politisk journalistik og Se og Hør var, at ingen var fredet. Hverken kongelige, komikere eller tidligere arbejdsgivere. Det viste han i 2004, hvor den tidligere V-spindoktor satte Anders Fogh Rasmussen og hans polske ven Marek på forsiden af Se og Hør: ”Fogh om sin hemmelige ven: VI HYGGER OS PÅ GULVET”.

'Q' udkommer i dag på People’s Press.

6 Kommentarer

Christian Vangsø Bentsen
5. NOVEMBER 2014
Bodil, Qvortrup fik da
Bodil, Qvortrup fik da lejlighed til at gentage sit forsvar:

1. Han afviklede ét møde med kilden
2. Han indgik ikke en aftale om faste leverancer á 10.000 kr.
3. At han var ansat på Se & Hør i fire måneder efter det initiale møde med kilden.

Dernæst fik han lejlighed til at stille sit retoriske spørgsmål: Hvad er forskellen på om en IT-ansat bryder sin tavshedspligt og en hvilken som helst anden kilde der bryder sin tavshedspligt?

Qvortrups eget svar er givetvis at det afgørende element er spørgsmålet om hvorvidt en vilkårlig historie har offentlighedens interesse.

En af de historier vi ved IT-kilden stod bag leverancer til var historien om Prins Joachims bryllupsrejse. Den historie kørte mens Qvortrup var chefredaktør og påstanden, uanset eventuel nyfigenhed, er at Prinsens whereabouts faktisk, set ud fra en publicistisk vinkel, havde og har offentlighedens interesse.

MEN... Det sigende om din, Heinemanns og myriader af andre troppers forargelse er ikke jeres ny-moralistiske standpunkt men derimod forestillingen om at den gennemsnitlige tv-seer er så snot-dum at vedkommende ikke selv kan læse skriften på væggen.

Det forargelige ved dit indlæg er jo, at du ikke mener Qvortrup skal have taletid til at give sin version af den sag der har kostet ham sit job og livsførelse.

Underforstået: TV-seere og avislæsere er snot-dumme så hvis Qvortrup får gratis taletid så vil de stakkels almindelige mennesker jo blive bedraget af Qvortrups sludder og den slags bør stoiske journalister naturligvis forhindre. MEDIERNE burde blot, i notitsform, have informeret om Qvortrups genmæle.

Så er den på plads!

Bodil Rohde
4. NOVEMBER 2014
Kære Tom Heineman

Kære Tom Heineman

Jo altså - en mægtig reklame for bogen.

Og - undskyld udtrykket - en voldsom redaktionel falden på røven overfor en ny omgang spin, som vore egne mediekritiske medier burde have kunnet gennemskuet og skruet ned til tre linjer i en fart.

Venlig hilsen
Bodil Rohde
Tom Heinemann
4. NOVEMBER 2014
Gratis taletid? Til hvad?
Gratis taletid? Til hvad? INGENTING
Christian Vangsø Bentsen
4. NOVEMBER 2014
@ Heinemann

@ Heinemann

Nej Tom. Du er ikke den eneste der er ved at få kvalme. Mange en journalist væmmes ved forestillingen om at de som hænges ud ind i mellem får gratis taletid. Af uklare årsager har moralisterne det bedst når der trampes i takt.
Henrik Larsen
4. NOVEMBER 2014
Er jeg den eneste, der er ved
Er jeg den eneste, der er ved at få kvalme2?
Hvorfor går man ikke ligeså hårdt til Q, eksponent for måske den største medieskandale i årtier, som han uden tvivl selv ville have gjort i lignende interview.
I aften Aftenshowet, næsten ikke til at gætte, at det ender med smil og "tak fordi, du kom og fortalte din version".

Flere

data_usage
chevron_left
chevron_right