Spindoktor skal stå for fem dages kursus i terrorjournalistik

Jakob Sheikh, særlig rådgiver for justitsministeren, skal stå for et fem dages kursus for journalister om terrordækning. ”Vi er meget, meget langt fra at kunne se et problem,” lyder det fra Kaas & Mulvad, der udbyder kurset. Medieforsker: ”Jeg ville nok overveje, om det ikke er en anden, der skal stå for det kursus næste gang” (præciseret kl. 14.00: Beskrivelsen af Jakobs Sheiks rolle ændret)

Justitsminister Søren Pape Poulsens spindoktor, Jakob Sheikh, skal stå for et fem dages kursus for journalister om terror-journalistik til maj.

Det er Kaas & Mulvad, der udbyder kurset, som er støttet af Pressens Uddannelsesfond. Men det er Jakob Sheikh, der har udvalgt de akademikere og redaktører, som deltagerne skal møde i Paris og Bruxelles. Jakob Sheikh skal også være ansvarlig for afholdelsen af kurset, men skal ikke selv undervise.

”Jakob Sheikh tager kursusdeltagerne med til de vigtige steder og redaktioner i dækningen af terror i Europa,” står der på Kaas & Mulvads hjemmeside.

Jakob Sheik er tidligere Politiken-journalist og kendt for sin intensive dækning af terror-spørgsmål. Og planlægningen af kurset fandt sted, mens Jakob Sheikh var journalist på Politiken. Men nu er han altså særlig rådgiver. Han tiltrådte stillingen i februar.

Medieforsker: Find en anden til jobbet næste gang

Journalisten spørger Arjen van Dalen, forsker i politisk journalistik på Syddansk Universitet: Er der en interessekonflikt?

”Jeg tænker bare, at det er en lidt uheldig situation, der er opstået, hvor kurset var planlagt i forvejen, og så skiftede han job,” siger han.

”Men jeg ville nok overveje, om det ikke er en anden, der skal stå for det kursus næste gang,” tilføjer Arjen van Dalen.

Altså, hvis han stadig er spindoktor til den tid?

”Ja.”

”Hvis han var spindoktor, da han planlagde kurset, så ville jeg nok ikke synes, det var en god idé, hvis det var her på SDU. Bare det, at der kan være mistanke om en interessekonflikt – det skal man altid undgå,” mener Arjen van Dalen.

Burde Kaas & Mulvad have aflyst sådan et kursus, nu hvor han skifter job?

”Nej, det tænker jeg ikke, i den situation, som er opstået nu. Men jeg vil nok ikke anbefale at udbyde faget på samme måde i 2018,” siger Arjen van Dalen.

Sheikh: ”Hypotetisk” at tale om fremtidige kurser

Journalisten spørger Jakob Sheikh, om han selv ser en interessekonflikt.

”Hvis der var noget, der kolliderede med mit nye arbejde – hvis jeg eksempelvis selv skulle undervise, eller hvis jeg selv skulle svare på, hvordan medier skal dække bestemte emner – så ville jeg ikke stille op. Det er en rigtig vigtig pointe: Det er et kursus med nogle folk, som jeg tog fat i lang tid inden," siger Jakob Sheikh.

Vil du arrangere sådan et kursus en anden gang, hvis du stadig er særlig rådgiver til den tid?

”Det må afhænge af den konkrete sag. Det bliver meget hypotetisk. Hvis det sker, så er du velkommen til at vende tilbage og få et svar,” siger Jakob Sheikh.

Fra din tid på Politiken er du kendt som en meget kritisk journalist. Ville du selv – dengang – deltage i et kursus om journalistik, som blev afholdt af en særlig rådgiver for en minister?

”Det kunne jeg sagtens finde på, hvis det gav mig faglig indsigt. Jeg ville nok ikke kigge så meget på, hvem der var tour-guide, men på det faglige indhold.”

Kaas & Mulvad: Spindoktorer kan være dygtige undervisere

Nils Mulvad er medstifter af Kaas & Mulvad. Han forklarer om kurset:

”Jakob Sheikh har lavet et program, hvor han tager folk ud til en række medier og organisationer. Men han kunne for så vidt – for vores skyld – også undervise i terrordækning.”

"Da han blev udnævnt (som særlig rådgiver, red.), havde vi det oppe at vende med ham, om vi skulle aflyse det. Men folk er jo tilmeldt. Og enhver kan melde fra,” siger han og understreger:

”Vi er meget, meget langt fra at kunne se et problem.”

Men er der ikke en potentiel interessekonflikt?

”Jo, det er der da. Og det ved folk. Og det ved han ikke mindst selv, så vi kan ikke se, at der kan være et problem i, at folk spørger ham til råds, og han så svarer på det. For alle ved, hvilken position han sidder i,” siger Nils Mulvad.

Ville I sætte en spindoktor til at tilrettelægge sådan et kursus en anden gang?

”For det første er det et meget specielt tilfælde. Jeg kan sagtens se din pointe i, at spindoktorer kan påvirke journalister, og at det derfor er problematisk. På den anden side: De fleste af dem, der bliver spindoktorer, har en baggrund som rigtigt dygtige journalister inden for et bestemt fag. Og hvis de kan trækkes ind på et journalistkursus og hæve kvaliteten af det, ville jeg ikke se et problem i det.”

”Vi har også Jan Lauritsen, der er gået fra TV 2 til politiet, til at undervise journalister i, hvordan man får indsigt i retssager. Han er den skarpeste på det her område, og han må gerne fortsætte med at undervise,” siger Nils Mulvad.

Ifølge Arjen van Dalen vil journalister og spindoktorer blive rystet endnu tættere sammen i fremtiden.

”Det vil blive mere udbredt, at journalister skifter til pr og spindoktorjob – og senere kommer tilbage til en journaliststilling,” vurderer han.

Præciseret den 7. marts kl. 14.00: Det hed tidligere i rubrikken og underrubrikken, at Jakob Sheikh som spindoktor "arrangerede" kurset. Men kurset er planlagt mens Jakob Sheikh var journalist på Politiken og udbydes af Kaas & Mulvad.

0 Kommentarer