Jakob Rubin: ”Jeg har fundet en niche med de her udlandskurser”

Jakob Rubin arrangerer efteruddannelseskurser i udlandet. Kurserne udgør en væsentlig del af hans virksomhed. Men han tjente mere, dengang han var journalist på JP

Efter to årtier som journalist på Jyllands-Posten blev Jakob Rubin fyret på sin 50-års fødselsdag. Det var i 2012 som led i en større fyringsrunde på avisen.

”Det var ikke så trist, som det måske lyder. Bare tilfældigt. Heldigvis åbnede det nye døre,” fortæller han.

Med i bagagen havde han 10 år som udenrigskorrespondent i Latinamerika. Kort efter afskedigelsen blev han kontaktet af Update, Journalisthøjskolens daværende afdeling for efteruddannelse.

”De ville have mig til at stå for et kursus i Brasilien i forbindelse med FN’s klimatopmøde i 2012. Det sagde jeg ja til, og det var en succesoplevelse,” fortæller Jakob Rubin.

To-fire kurser årligt

Efter de tre udlandskurser for Update besluttede Jakob Rubin fremover at udbyde kurser i eget regi. Han blev godkendt som udbyder hos Mediernes Efteruddannelse og har siden udbudt to-fire internationale kurser hvert år.

”Det er både skægt og nervepirrende. Så meget kan ende anderledes – eller galt – når man arbejder med Latinamerika i den lidt vildere afdeling,” siger han om kurserne.

Sideløbende driver han sin egen freelanceforretning som journalist og kommunikationsrådgiver. Han tjener desuden penge som rejseleder og ved at holde foredrag om Latinamerika.

”I grove træk udgør disse fire ben i min forretning en fjerdedel hver. Det svinger dog fra år til år,” forklarer Jakob Rubin.

Tjener mindre nu

På sine udlandskurser balancerer budgettet, når kurset er halvt fyldt – det vil sige ni deltagere. Han har dog afholdt rejser med syv-otte deltagere, ”men så bliver det stramt”, som han siger.

”Jeg tjener betydeligt mindre nu, end da jeg var fastansat på Jyllands-Posten. Ingen tvivl om det. Til gengæld har jeg det personligt bedre, selv om min økonomiske situation er mere usikker,” fortæller 57-årige Jakob Rubin.

Når snakken falder på udlandskurserne, øges Jakob Rubins talestrøm og fyldes af tydelig begejstring:

”Måske er eventyrlyst et forkert ord at bruge, når det handler om journalistisk efteruddannelse, men jeg oplever en særlig stor entusiasme af kombinationen af oplevelser og viden. Min ambition er, at mine kursister beriges både som journalister og mennesker,” forklarer han.

1 Kommentar

Emil Eiberg-Jensen
13. AUGUST 2019
Journalisten, og fagforeningen der udgiver Journalisten,
bør arrangere kurser i historisk demografi,
så journalister og udenrigskorrespondenter i det mindste bliver i stand til at beskrive de sidste 69 års befolkningsudvikling, i de lande de er sendt ud for at skrive hjem om.

Mon der har været udenrigskorrespondenter i Latinamerika,
som nogen sinde har skrevet en artikel om udviklingen i verdensdelens historiske demografi?

Selv om de sociale og miljømæssige følger af en uhæmmet befolkningstilvækst, i dag er Latinamerikas mest grundlæggende problem!

Det samme gælder journalister og udenrigskorrespondenter i resten af verden.

Journalister og udenrigskorrespondenter er fuldstændigt blinde overfor de demografiske forandringer,
der rent faktisk sætter de ekstremt hårde livsbetingelser for milliarder af mennesker,
i overbefolknings prægede områder og nationer på store dele af kloden.

Mexico, Brasilien, Venezuela, - Mellemøsten, - Afrika, - Asien osv.

Titlen journalist og udenrigskorrespondent kan efterhånden bruges synonymt for en tilsyneladende veluddannet person,
som systematisk overser de fundamentale betingelser for lande og nationers liv og politik, som TAL om historisk demografi klart viser.

Læs også

Jan er kursusudbyder – det dækker 60 procent af hans økonomi

Jan er kursusudbyder – det dækker 60 procent af hans økonomi

07. AUGUST 2019
Lav dit eget kursus – du kan tjene godt på det

Lav dit eget kursus – du kan tjene godt på det

06. AUGUST 2019