
”Grundlæggende har vi de samme vilkår. De sygedage, du har brug for. Løn under barsel, ferie osv. Grundvilkår, der gør, at DJ ikke har haft noget at udsætte på kontrakterne,” siger Sara Alfort. Jonas Pryner
Redaktionen på Zetland sidder sammen i ét stort lokale. De spiser også sammen, synger sammen og kæmper sammen for at få netmediet til at nå nye højder.
Sådan beskriver journalist Sara Alfort arbejdspladsen, der i foråret skabte sit første overskud. Og netop disse karakteristika er blandt hendes argumenter for, at mediet ikke har brug for at tegne en overenskomst.
”Det skaber en særlig arbejdsplads, en særlig samhørighed og tillid, når man skaber et medie sammen,” siger Sara Alfort.
Direktøren på stedet, Tav Klitgaard, udtalte først på ugen, at en overenskomst hos Dansk Journalistforbund ikke er på tegnebrættet hos Zetland. Ifølge ham får de ansatte de bedste vilkår uden.
Tine Johansen, formand i Dansk Journalistforbund, kan dog ”ikke lige få øje på” nogen arbejdspladser i mediebranchen, hvor en overenskomst ikke er en god idé.
”Overenskomster løfter vilkårene fra det individuelle til det kollektive niveau,” sagde hun i går til Journalisten.
Men hvad siger de ansatte selv på Zetland?
”Det handler ikke om ja eller nej til overenskomst”
Sara Alfort har været journalist på Zetland siden 2016 og sidder med i et udvalg, der blev nedsat, kort tid efter mediets første overskud. Formålet er at finde frem til, hvordan ”det bliver endnu federe at arbejde på Zetland”, siger hun og beskriver det som et ærligt og demokratisk foretagende.
”Det er en åben samtale, hvor alt er på bordet. Hvad skal der til for at lave en god arbejdsplads? Indtil videre går snakken på, at vi har nogle fair, fælles grundvilkår i vores kontrakter. Og så kan det være, at folk ønsker nogle forskellige ting ud over grundvilkårene. Måske synes nogen, at en ejerandel kunne være spændende, eller noget andet, der giver større arbejdsglæde.”
Ville du turde sige til ledelsen, hvis du var uenig i, at en overenskomst ikke er en god idé?
”Ja, jeg tør godt sige, hvad jeg mener. Det er en del af vores kultur på Zetland, at man sagtens kan det.”
Zetland adskiller sig fra andre medier
DJ-formand Tine Johansen pegede i et interview med Journalisten i går blandt andet på, at et medie får en tillidsrepræsentant, når man tegner en overenskomst. Med den rolle får de ansatte en beskyttet kollega, som kan forhandle på deres vegne. På Zetland er der ingen tillidsrepræsentant, men det savner Sara Alfort ikke.
”Kulturen er jo, at alle døre er åbne, og vi taler med hinanden,” siger Sara Alfort.
Er det ikke et stort ansvar for en nyansat at skulle forhandle sin kontrakt individuelt uden en fælles overenskomst at læne sig op ad?
”Zetland er et sted, der adskiller sig fra mange andre. Vi skaber selv vores stillinger og stofområder. Og vi sidder alle i samme båd og er med til at skabe denne her arbejdsplads. Derudover har folk siden mediets start knoklet for at skabe vilkår, der kommer alle til gode. Nyansatte får jo også den kontrakt, som Dansk Journalistforbund ad flere omgange har kigget igennem,” siger hun med henvisning til, at DJ-medlemmer, som arbejder på Zetland, har fået hjælp af fagforeningen til at gennemse deres individuelle kontrakter.
Men en af pointerne er vel netop, at jeres kontrakter er forskellige?
”Grundlæggende har vi de samme vilkår. De sygedage, du har brug for. Løn under barsel, ferie og så videre. Grundvilkår, der gør, at DJ ikke har haft noget at udsætte på kontrakterne.”
Men hvorfor så ikke bare tegne en overenskomst, hvis kravene alligevel er opfyldt? Forskellige former for goder kan jo bare smides oven i hatten?
”Fordi vi skal bruge det overskud, vi fik i foråret, til at finde ud af, hvordan vi laver den bedst mulige arbejdsplads, både for en ny og en gammel ansat. Overenskomst er en af brikkerne på bordet, men man kan jo finde på alt muligt,” siger Sara Alfort.
”Samtalen er meget større, og det handler ikke om ja eller nej til overenskomst,” tilføjer hun.
Journalisten har været i kontakt med flere Zetland-medarbejdere, men de andre har ikke ønsket at udtale sig om sagen.
9 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Måske Journalisten kunne spørge lidt mere ind til, hvordan de ting helt konkret skulle stå i modsætning til hinanden.
Flere