Overenskomst eller ej? Det handler om meget mere end det, siger Zetland-journalist

Journalist Sara Alfort mener ikke, en overenskomst er nødvendig på Zetland. For hende er det vigtigste at have en god arbejdsplads: ”Overenskomst er en af brikkerne på bordet, men man kan jo finde på alt muligt”

Redaktionen på Zetland sidder sammen i ét stort lokale. De spiser også sammen, synger sammen og kæmper sammen for at få netmediet til at nå nye højder.

Sådan beskriver journalist Sara Alfort arbejdspladsen, der i foråret skabte sit første overskud. Og netop disse karakteristika er blandt hendes argumenter for, at mediet ikke har brug for at tegne en overenskomst.

”Det skaber en særlig arbejdsplads, en særlig samhørighed og tillid, når man skaber et medie sammen,” siger Sara Alfort.

Direktøren på stedet, Tav Klitgaard, udtalte først på ugen, at en overenskomst hos Dansk Journalistforbund ikke er på tegnebrættet hos Zetland. Ifølge ham får de ansatte de bedste vilkår uden.

Tine Johansen, formand i Dansk Journalistforbund, kan dog ”ikke lige få øje på” nogen arbejdspladser i mediebranchen, hvor en overenskomst ikke er en god idé.

”Overenskomster løfter vilkårene fra det individuelle til det kollektive niveau,” sagde hun i går til Journalisten.

Men hvad siger de ansatte selv på Zetland?

”Det handler ikke om ja eller nej til overenskomst”

Sara Alfort har været journalist på Zetland siden 2016 og sidder med i et udvalg, der blev nedsat, kort tid efter mediets første overskud. Formålet er at finde frem til, hvordan ”det bliver endnu federe at arbejde på Zetland”, siger hun og beskriver det som et ærligt og demokratisk foretagende.

”Det er en åben samtale, hvor alt er på bordet. Hvad skal der til for at lave en god arbejdsplads? Indtil videre går snakken på, at vi har nogle fair, fælles grundvilkår i vores kontrakter. Og så kan det være, at folk ønsker nogle forskellige ting ud over grundvilkårene. Måske synes nogen, at en ejerandel kunne være spændende, eller noget andet, der giver større arbejdsglæde.”

Ville du turde sige til ledelsen, hvis du var uenig i, at en overenskomst ikke er en god idé?

”Ja, jeg tør godt sige, hvad jeg mener. Det er en del af vores kultur på Zetland, at man sagtens kan det.”

Zetland adskiller sig fra andre medier

DJ-formand Tine Johansen pegede i et interview med Journalisten i går blandt andet på, at et medie får en tillidsrepræsentant, når man tegner en overenskomst. Med den rolle får de ansatte en beskyttet kollega, som kan forhandle på deres vegne. På Zetland er der ingen tillidsrepræsentant, men det savner Sara Alfort ikke.

”Kulturen er jo, at alle døre er åbne, og vi taler med hinanden,” siger Sara Alfort.

Er det ikke et stort ansvar for en nyansat at skulle forhandle sin kontrakt individuelt uden en fælles overenskomst at læne sig op ad?

”Zetland er et sted, der adskiller sig fra mange andre. Vi skaber selv vores stillinger og stofområder. Og vi sidder alle i samme båd og er med til at skabe denne her arbejdsplads. Derudover har folk siden mediets start knoklet for at skabe vilkår, der kommer alle til gode. Nyansatte får jo også den kontrakt, som Dansk Journalistforbund ad flere omgange har kigget igennem,” siger hun med henvisning til, at DJ-medlemmer, som arbejder på Zetland, har fået hjælp af fagforeningen til at gennemse deres individuelle kontrakter.

Men en af pointerne er vel netop, at jeres kontrakter er forskellige?

”Grundlæggende har vi de samme vilkår. De sygedage, du har brug for. Løn under barsel, ferie og så videre. Grundvilkår, der gør, at DJ ikke har haft noget at udsætte på kontrakterne.”

Men hvorfor så ikke bare tegne en overenskomst, hvis kravene alligevel er opfyldt? Forskellige former for goder kan jo bare smides oven i hatten?

”Fordi vi skal bruge det overskud, vi fik i foråret, til at finde ud af, hvordan vi laver den bedst mulige arbejdsplads, både for en ny og en gammel ansat. Overenskomst er en af brikkerne på bordet, men man kan jo finde på alt muligt,” siger Sara Alfort.

”Samtalen er meget større, og det handler ikke om ja eller nej til overenskomst,” tilføjer hun.

Journalisten har været i kontakt med flere Zetland-medarbejdere, men de andre har ikke ønsket at udtale sig om sagen.

Kommentarer
9
Christian Andersen
06.08.20 14:49
"Journalisten har været i kontakt med flere Zetland-medarbejdere, men de andre har ikke ønsket at udtale sig om sagen."

Hvorfor ikke?
Fremhævet af Journalisten
Andreas Marckmann Andreassen
06.08.20 15:44
Kære Christian Andersen

Tak for dit spørgsmål, og jeg forstår det godt. Men vi kommer det ikke nærmere - af hensyn til kilderne.

Mvh Andreas, Journalisten
Fremhævet af Journalisten
Christian Made Hagelskjær
06.08.20 16:01
Jeg synes det er dejligt, hvis der ikke er behov for en tillidsrepræsentant på Zetland, men at alle kan tage den helt åbne snak med chefen. Fedt at en overenskomst er overflødig. Det lyder som en god arbejdsplads. Jeg håber det ikke ændrer sig den dag, der kommer ny ledelse eller et underskud skal tøjles. At også fremtidige kontrakter har fædrebarsel og efteruddannelse - og at der ikke sker et skred i Zetlands gode kultur. Krydser fingre.

Mvh en tillidsrepræsentant
Fremhævet af Journalisten
Peter Frandsen Siggaard
06.08.20 17:48
Det er rigtigt dejligt at høre, at det går godt på Zetland. At der er gode forhold, overskud og er tillidsfuldt og frugtbart samarbejde. Det skal man da udnytte til at få skrevet en overenskomst.
For det er med overenskomster som med ægtepagter, lejekontrakter og andre vigtige aftaler, at de skal underskrives i ‘fredstid’, hvor man er enige om, hvordan man skal opføre sig, hvis nu......
Jeg kender i øvrigt ikke til arbejdspladser, hvor det har gavnet medarbejderne IKKE at have en overenskomst i det tilfælde, at ‘hvis nu’ indtraf.
Fremhævet af Journalisten
Tommy Vigsø Grøn
06.08.20 19:26
En artikel, der unægtelig havde stået stærkere med mere end en kilde
Fremhævet af Journalisten
Sebastian Risbøl Jacobsen
07.08.20 10:34
Det ville være skønt at høre lidt mere konkret om, hvordan Sara Alfort - eller andre med samme holdning - mener, at en kollektiv aftale kan spolere den pionerånd, der her beskrives. Vil tilliden, samhørigheden, sangen, fællesspisningen og kampene stoppe med sådan en aftale?

Måske Journalisten kunne spørge lidt mere ind til, hvordan de ting helt konkret skulle stå i modsætning til hinanden.
Fremhævet af Journalisten
Bjarne Jørgensen
07.08.20 11:05
En overenskomst er en aftale om løn og arbejdsforhold, den koster ikke noget, men er en sikkerhed for arbejdstager/giver, I står meget alene når der kommer en ny ledelse med en anden strategi og syn på indtjening.
Fremhævet af Journalisten
Thomas Pallesen
11.08.20 10:07
Sjovt, at Zetland nu er kommet med i samme selskab som Ryanair. For os, som gennem mange år har erfaret, at gode forhold for arbejdstagere ikke bare er faldet ned fra himlen, men skabt gennem hårdt fagligt arbejde, giver det stof til eftertanke.
Fremhævet af Journalisten
Michael Kjærgård
11.08.20 10:56
Det er forsimplet at sætte lighedstegn mellem overenskomst og ordnede forhold. En god kontrakt er også ordnede forhold.
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage
chevron_left
chevron_right