Overenskomst eller ej? Det handler om meget mere end det, siger Zetland-journalist

Journalist Sara Alfort mener ikke, en overenskomst er nødvendig på Zetland. For hende er det vigtigste at have en god arbejdsplads: ”Overenskomst er en af brikkerne på bordet, men man kan jo finde på alt muligt”

Redaktionen på Zetland sidder sammen i ét stort lokale. De spiser også sammen, synger sammen og kæmper sammen for at få netmediet til at nå nye højder.

Sådan beskriver journalist Sara Alfort arbejdspladsen, der i foråret skabte sit første overskud. Og netop disse karakteristika er blandt hendes argumenter for, at mediet ikke har brug for at tegne en overenskomst.

”Det skaber en særlig arbejdsplads, en særlig samhørighed og tillid, når man skaber et medie sammen,” siger Sara Alfort.

Direktøren på stedet, Tav Klitgaard, udtalte først på ugen, at en overenskomst hos Dansk Journalistforbund ikke er på tegnebrættet hos Zetland. Ifølge ham får de ansatte de bedste vilkår uden.

Tine Johansen, formand i Dansk Journalistforbund, kan dog ”ikke lige få øje på” nogen arbejdspladser i mediebranchen, hvor en overenskomst ikke er en god idé.

”Overenskomster løfter vilkårene fra det individuelle til det kollektive niveau,” sagde hun i går til Journalisten.

Men hvad siger de ansatte selv på Zetland?

”Det handler ikke om ja eller nej til overenskomst”

Sara Alfort har været journalist på Zetland siden 2016 og sidder med i et udvalg, der blev nedsat, kort tid efter mediets første overskud. Formålet er at finde frem til, hvordan ”det bliver endnu federe at arbejde på Zetland”, siger hun og beskriver det som et ærligt og demokratisk foretagende.

”Det er en åben samtale, hvor alt er på bordet. Hvad skal der til for at lave en god arbejdsplads? Indtil videre går snakken på, at vi har nogle fair, fælles grundvilkår i vores kontrakter. Og så kan det være, at folk ønsker nogle forskellige ting ud over grundvilkårene. Måske synes nogen, at en ejerandel kunne være spændende, eller noget andet, der giver større arbejdsglæde.”

Ville du turde sige til ledelsen, hvis du var uenig i, at en overenskomst ikke er en god idé?

”Ja, jeg tør godt sige, hvad jeg mener. Det er en del af vores kultur på Zetland, at man sagtens kan det.”

Zetland adskiller sig fra andre medier

DJ-formand Tine Johansen pegede i et interview med Journalisten i går blandt andet på, at et medie får en tillidsrepræsentant, når man tegner en overenskomst. Med den rolle får de ansatte en beskyttet kollega, som kan forhandle på deres vegne. På Zetland er der ingen tillidsrepræsentant, men det savner Sara Alfort ikke.

”Kulturen er jo, at alle døre er åbne, og vi taler med hinanden,” siger Sara Alfort.

Er det ikke et stort ansvar for en nyansat at skulle forhandle sin kontrakt individuelt uden en fælles overenskomst at læne sig op ad?

”Zetland er et sted, der adskiller sig fra mange andre. Vi skaber selv vores stillinger og stofområder. Og vi sidder alle i samme båd og er med til at skabe denne her arbejdsplads. Derudover har folk siden mediets start knoklet for at skabe vilkår, der kommer alle til gode. Nyansatte får jo også den kontrakt, som Dansk Journalistforbund ad flere omgange har kigget igennem,” siger hun med henvisning til, at DJ-medlemmer, som arbejder på Zetland, har fået hjælp af fagforeningen til at gennemse deres individuelle kontrakter.

Men en af pointerne er vel netop, at jeres kontrakter er forskellige?

”Grundlæggende har vi de samme vilkår. De sygedage, du har brug for. Løn under barsel, ferie og så videre. Grundvilkår, der gør, at DJ ikke har haft noget at udsætte på kontrakterne.”

Men hvorfor så ikke bare tegne en overenskomst, hvis kravene alligevel er opfyldt? Forskellige former for goder kan jo bare smides oven i hatten?

”Fordi vi skal bruge det overskud, vi fik i foråret, til at finde ud af, hvordan vi laver den bedst mulige arbejdsplads, både for en ny og en gammel ansat. Overenskomst er en af brikkerne på bordet, men man kan jo finde på alt muligt,” siger Sara Alfort.

”Samtalen er meget større, og det handler ikke om ja eller nej til overenskomst,” tilføjer hun.

Journalisten har været i kontakt med flere Zetland-medarbejdere, men de andre har ikke ønsket at udtale sig om sagen.

9 Kommentarer

Michael Kjærgård
11. AUGUST 2020
Det er forsimplet at sætte lighedstegn mellem overenskomst og ordnede forhold. En god kontrakt er også ordnede forhold.
Thomas Pallesen
11. AUGUST 2020
Sjovt, at Zetland nu er kommet med i samme selskab som Ryanair. For os, som gennem mange år har erfaret, at gode forhold for arbejdstagere ikke bare er faldet ned fra himlen, men skabt gennem hårdt fagligt arbejde, giver det stof til eftertanke.
Bjarne Jørgensen
7. AUGUST 2020
En overenskomst er en aftale om løn og arbejdsforhold, den koster ikke noget, men er en sikkerhed for arbejdstager/giver, I står meget alene når der kommer en ny ledelse med en anden strategi og syn på indtjening.
Sebastian Risbøl Jacobsen
7. AUGUST 2020
Det ville være skønt at høre lidt mere konkret om, hvordan Sara Alfort - eller andre med samme holdning - mener, at en kollektiv aftale kan spolere den pionerånd, der her beskrives. Vil tilliden, samhørigheden, sangen, fællesspisningen og kampene stoppe med sådan en aftale?

Måske Journalisten kunne spørge lidt mere ind til, hvordan de ting helt konkret skulle stå i modsætning til hinanden.
Tommy Vigsø Grøn
6. AUGUST 2020
En artikel, der unægtelig havde stået stærkere med mere end en kilde

Flere

Læs også

Zetland-direktør: Vi har ikke brug for en overenskomst

Zetland-direktør: Vi har ikke brug for en DJ-overenskomst

03. AUGUST 2020
Tine Johansen

DJ-formand: Derfor er overenskomster en god idé

05. AUGUST 2020