Røde Kors kalder tweet tæt på ”fake news” – men Zetland-journalist siger nul fejl

Er nødhjælpsorganisationer Facebooks største kunder i Danmark? Det skrev Zetland-journalist i et omdiskuteret tweet. Røde Kors kalder det tæt på ”fake news”, men journalist Frederik Kulager afviser faktuelle fejl

”Nødhjælpsorganisationer og Socialdemokratiet er Facebooks største kunder.”

Sådan lød indledningen på et tweet fra Zetland-journalist Frederik Kulager onsdag og sluttede med ”så hvem er det, der finansierer ’overvågningskapitalismen’?”

En serie af Frederik Kulagers tweets vakte opsigt, fordi Red Barnet og Røde Kors blev omtalt som Facebooks bedst betalende kunder i Danmark med henholdsvis 2,9 og 2,8 millioner kroner brugt på annoncering, mens Socialdemokratiet lå på syvendepladsen med 1,6 millioner kroner.

Frederik Kulager har tallene fra Facebooks annoncebibliotek. Men her fremgår kun sociale og politiske organisationer og virksomheder, der har politiske annoncer. Noget, han tilføjede senere i tråden, men ikke før flere havde opponeret mod indlægget.

”Det her læner sig faretruende op ad fake news – dit første tweet er faktuelt forkert, og du burde slette det,” skrev Anders Ladekarl, generalsekretær i Dansk Røde Kors.

Der er ingen faktuelle fejl

Frederik Kulagers oprindelige tweet har i skrivende stund 259 likes og 45 retweets. Til sammenligning har rettelsen, som han tilføjede dagen efter, 14 likes og tre retweets. Dermed er rettelsen med stor sandsynlighed blevet set og læst af langt færre.

På trods af det afviser Frederik Kulager at slette tweetet, ”fordi tweetet holder”.

”Hvad er det, der er fejlen? Det skal jeg lige vide først,” siger Frederik Kulager.

Han mener, at der snarere er tale om en præcisering.

Synes du ikke, at der er nogen faktuelle fejl i dit oprindelige tweet?

”Nej, det er der ikke. Hvis jeg kunne gøre det hele om igen, så havde jeg skrevet ’blandt Facebooks største kunder’, for så havde jeg taget alle dem med, som ikke er politiske.”

Hvorfor retter du det så?

”Det er, fordi det selvfølgelig ikke fremgår tydeligt, at der er tale om politisk annoncering.”

Hvad er det for en stædighed?

Anders Ladekarl forstår fuldt ud, at journalister kan lave fejl. Men han kan ikke forstå, hvorfor Frederik Kulager ikke vil anerkende, at han har lavet en fejl, slette tweetet og så lave et nyt.

”De fleste læser det første tweet og står tilbage med den opfattelse, at vi er blandt de største annoncører på Facebook. Det er simpelthen ukorrekt,” siger Anders Ladekarl og tilføjer:

”Hvad er det for en stædighed at sige, at han ikke vil slette det. Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor han ikke bare laver et nyt tweet.”

Frederik Kulager indrømmer, at nogle kan have misforstået hans tweet. Han siger også, at han ikke ved, om de omtalte nødhjælpsorganisationer er blandt Facebooks 10 eller 100 bedst betalende kunder.

Til gengæld tror han ikke, at han ville have lavet fejlen i en artikel på Zetland, for der har han mere plads at boltre sig på.

Frederik Kulager gik ud fra, at folk vidste, at han udelukkende talte om politiske annoncer. Men nu har han lært ikke at tage folks viden for givet.

”Det har gjort mig ekstra varsom over for, at jeg fandeme skal huske at få noget kontekst på de her ting.”

0 Kommentarer

Læs også

<span class=Medieforsker: ”Hvis jeg var Zetland, ville jeg starte i Norge” 1">

Medieforsker: ”Hvis jeg var Zetland, ville jeg starte i Norge”

10. SEPTEMBER 2019
DR sletter Instagram-story efter Twitter-kritik

DR sletter Instagram-story efter Twitter-kritik

18. MARTS 2021

Rundspørge: Hjælpeorganisationer oplever grovere tone på sociale medier

11. MARTS 2019

Unicef hjælper sultende børn – men deres arbejde bliver svinet til

05. MARTS 2019

Unicef hjælper sultende børn – men deres arbejde bliver svinet til

05. MARTS 2019