Nordjyske gav tip til at lukke konens dankort: “Misforstået form for humor”

Nordjyske Medier beklager rubrik, hvor de skrev, hvordan man kunne forhindre konen i at shoppe, når kontoen var i rødt

“Spar Nord: Sådan hindrer du konen i at shoppe, når kontoen er i rødt”. Det var en rubrikken på en artikel, Nordjyske Medier publicerede lørdag den 19. januar, som blev kritiseret for at være fordomsfuld over for kvinder. Artiklen handler om, at en ny tjeneste fra Spar Nord eksempelvis kan spærre dankortet, når man er i nærheden af bestemte butikker.

“Og vi ved jo alle, at koner er sådan nogle, der bare shopper løs uden blik for økonomien…” lød det fra folketingsmedlem Ane Halsboe (S) som reaktion på historien på Twitter.

Også Knud Brix, der er vært på Radio24syv, kommenterede sarkastisk på artiklens rubrik.

“Nordjyske ved alt om, hvordan fruentimmere kan tømme kontoen i ukontrollabel shopping-rus og iler til med en praktisk guide fra Spar Nord til at undgå den slags uvæsen,” skrev han.

Ændrede konen til partner

Nordjyske Medier ændrede hurtigt rubrikken, så den nu i stedet for lyder:

“Spar Nord. Sådan hindrer du din partner i at shoppe, når kontoen er i rødt.”

Chefredaktør Lars Jespersen fra Nordjyske Medier er enig i, at rubrikken var fordomsfuld.

“Jeg er enig i, at det er en dum rubrik. Det er en misforstået form for humor, der rummer en gammeldags fordom om kvinder,” siger han.

Han forklarer rubrikken med en journalist, der forsøgte at være sjov – men det skulle han ikke have prøvet på.

“Det er en historie, hvor en journalist selv har lavet rubrikken. Det er et forsøg på at være humoristisk. Men da han ser reaktionerne på den, beder han hurtigt om at få den lavet om. Det er en form for friskfyrshumor, han bare skal lade være med at bruge,” siger Lars Jespersen.

Skal tænke over, om man faktisk er sjov

Nordjyske Medier har også beklaget rubrikken i kommentarsporet under artiklen.

“Vi justerer tit artikler – og hvis nogen misforstår en rubrik, kan det være, vi skal præcisere den. Det sker ikke hver time, men det sker flere gange om året,” siger chefredaktør Lars Jespersen.

Han har indskærpet, at det nok lige fremover skal vendes en ekstra gang, hvis man forsøger at være sjov i nyhedsjournalistik.

“Jeg har ikke siddet med til nogen diskussioner, inden historien kom ud. Vi har haft en snak om historien i dag, journalisten og mig, og hvis han tror, noget er humor, skal han også lige tænke over, om andre tror det,” siger chefredaktør Lars Jespersen.

2 Kommentarer

Jesper Bech Pedersen
21. JANUAR 2019
Den er ikke specielt skæg,
Den er ikke specielt skæg, rubrikken, men jeg tror, der ville være dækning for den, hvis man undersøgte kønnenes shoppingvaner...
Ingrid Pedersen
21. JANUAR 2019
Er der nogen, der har
Er der nogen, der har overvejet at undersøge, om der er flest mænd eller kvinder i Riebers? Eller om det især er mænd eller kvinder, der ødelægger familiens økonomi med druk og spil?
Den slag viden kunne have kvalificeret artiklen (men ville muligvis have ødelagt den 'sjove' rubrik.