Zetland vokser – 20.000 medlemmer i 2020

Men mediet vil ikke ansatte brillante røvhuller, ”uanset hvor brillante de er”

I dag har Zetland offentliggjort, at de har nået deres mål med 20.000 betalende medlemmer i 2020.

Nu skal mediet i gang med at planlægge, hvordan det skal nå sit langsigtede mål på 40.000 medlemmer.

I den forbindelse har ledelsen og medarbejderne i fællesskab nedfældet et skriv, som skal bevare mediets arbejdspladskultur, selv om Zetland vokser.

For det er netop den gode arbejdspladskultur, der har været afgørende for Zetlands succes, mener chefredaktør Lea Korsgaard.

”Vores kultur er ambitiøs, hvor vi står på tæer for at lave et virkelig godt produkt. Hvis man skal det, skal man have en radikal ærlighedskultur, hvor alle byder ind med deres idéer og perspektiver på, hvordan vi er bedst,” siger Lea Korsgaard.

Derfor er der hverken plads til brok eller brillante røvhuller på Zetland – uanset hvor brillante de er, fortæller hun.

Hvem er de brillante røvhuller?

”Folk, der er er sindssygt dygtige til deres arbejde, men som brokker sig, bagtaler kolleger, som ikke arbejder i fællesskabets retning, og som bitcher om deres arbejdsplads til en middag, men ikke har mod til at sige det til chefen.”

På Zetland er der ikke særligt mange regler. Til gengæld er der et kæmpe fokus på sammenhold, og alle medarbejdere er lige så velkomne til at komme med feedback som chefer og redaktører, fortæller Lea Korsgaard.

”Uanset om man sidder og bygger koden, laver marketingskampagner eller skriver den store graver-feature, så har man en kæmpe respekt for det, de laver i de andre afdelinger. Og man er altid velkommen til at byde ind på det, de andre laver.”

Inspireret af Netflix

Inspiration til virksomhedskulturen har Zetland fundet hos højskolerne, ”de fede hjørner af tech-branchen” og Reed Hastings ledelsesfilosofi.

”Jeg er kæmpestor fan af Netflix og Reed Hastings ledelsesfilosofi. På Netflix har de også radikal ærlighed som dogme. Det er vi superinspireret af her på Zetland.”

På Zetland har alle medarbejdere ifølge Lea Korsgaard pligt til at sige fra, hvis de oplever noget, der føles forkert. Også selv om det kan være svært.

Lea Korsgaard indrømmer dog, at der kan være mange faldgruber forbundet med ærlighedskravet, for eksempel kan det være svært at konfrontere en kollega, der har såret en.

”Jeg vil til enhver tid forsvare radikal ærlighed som ledelsesstrategi, fordi det udrydder alle de usagte fornemmelser, misforståelser og mistanker, som på et eller andet tidspunkt forplanter sig som bitterhed eller røvhulskultur,” siger hun.

”Men det betyder ikke, at alle på Zetland drøner rundt med blomsterkranse om halsen og synes, alt er vidunderligt. Det kræver jo meget mod at sige fra.”

Er du ikke bange for, at folk ikke tør komme frem med det brok, de har på hjerte?

”Der er kæmpestor forskel på brok og på at sige fra autentisk og oprigtigt. Brok er fnidder, der ikke kommer frem til de rigtige mennesker. Når man ikke har ærlighedskultur, hvor man går til hinanden, så går vi glip af en helt vildt fed feedback. Og så bliver vi ikke så gode, som vi kunne være blevet.”

Ingen overenskomst

I efteråret skrev Journalisten om, at Zetland ikke har indgået en overenskomstaftale med Dans Jounalistforbund. Derfor havde mediet heller ikke udnævnt en tillidsrepræsentant på arbejdspladsen.

”Vi tror, man får de bedste vilkår – i hvert fald på Zetland – uden en DJ-overenskomst,” lød det fra adm. direktør i Zetland Tav Klitgaard dengang.

Det var formanden for Dansk Journalistforbund, Tine Johansen, dog uenig i.

”Overenskomster løfter vilkårene fra det individuelle til det kollektive niveau. At man som enkeltperson ikke overlades til at forhandle for sig selv, men at kollektivet har aftalt vilkår, der gælder alle,” sagde hun.

Siden da har Zetland nedsat et arbejdspladsudvalg og udpeget en ’fortrolighedsperson’, klimaskribent Thomas Hebsgaard, som har nogenlunde samme opgave som en tillidsrepræsentant. Derudover er direktøren, medarbejderudvalget og fortrolighedspersonen i gang med at arbejde på en husaftale.

Men for Lea Korsgaard er det afgørende, at ansvaret for den gode kultur ikke udelukkende hviler på skuldrene af en fortrolighedsperson, arbejdspladsudvalget eller ledelsen

”Vi skal gå foran, men alle har ansvar for kulturen, ellers er det ikke kultur, men bare regler.”

0 Kommentarer

Læs også

<span class=Overenskomst eller ej? Det handler om meget mere end det, siger Zetland-journalist">

Overenskomst eller ej? Det handler om meget mere end det, siger Zetland-journalist

06. AUGUST 2020
”Jeg kan godt forstå, hvis nogen synes, at det er finere med Berlingske”

“Jeg kan godt forstå, hvis nogen synes, at det er ’finere’ med Berlingske”

03. SEPTEMBER 2020