Journalist smidt af Twitter uden forklaring

Efter en måneds karantæne er journalist Anders Kjærulff tilbage på Twitter. Han er dybt kritisk over for platformens ”overvågningskapitalistiske forretningsmodel” og kalder det selv hyklerisk at bruge mediet

Journalist Anders Kjærulff befinder sig i lidt af en catch-22. På den ene side finder han Twitters forretningsmodel forkastelig. Og på den anden side har han den seneste måned været dybt frustreret over at være blevet lukket ude af platformen.

”Deres egentlige forretningsmodel er spionage på deres egne brugere. De lever af at finde ud af vores politiske holdninger, og det er imod mine principper at være til stede på sådan nogle medier. Men jeg vil hellere stå indenfor og lave ballade end stå udenfor og råbe,” siger han.

Anders Kjærulff beskæftiger sig med emner som informationssikkerhed, overvågning, privatliv og ny teknologi. På Radio24syv stod han bag programmet ’Aflyttet’. Twitter er et vigtigt redskab for ham i forhold til research og kildenetværk, og han ser platformen som en avis med gode artikler og dygtige skribenter, han kan følge.

”De har formået at lave en infrastruktur, der fungerer i denne her sammenhæng, som jeg ikke kan finde andre steder,” siger han.

Men ofte er Anders Kjærulff også noget kritisk over for Twitter.

”Derfor giver det måske også mening at smide mig ud. Jeg er en ond plagerøv, der render rundt inde på Twitter og fortæller, at det, de laver, er noget værre lort,” siger han og foregriber selv ambivalensen:

”På den måde er det hyklerisk, at jeg selv bliver derinde. Men hvis jeg vil have nogen med ud derfra, føler jeg, at jeg er nødt til at oplyse om hvorfor. Jeg har det som en mand, der står i et brændende hus og siger: Det brænder, vi skal ud.”

”Måske er jeg blevet anmeldt af en flok konspirationsteoretikere”

Den 14. december blev Anders Kjærulff smidt af Twitter. Det skete, efter at han delte et tweet om en artikel, der omhandler et belgisk plejehjem, hvor en julemand og medfølgende nisser under et besøg havde smittet 75 af beboerne. Selv tilføjede Anders Kjærulff teksten:

”Julemænd og nisser spreder covid på plejehjem i Belgien…..#detbliveraldrigjul #mendetblivergodtigenikk”

I går publicerede Prosa et indlæg fra Anders Kjærulff, hvor han detaljeret beskriver den seneste måneds forløb og kritiserer Twitters manglende reaktioner på hans mange henvendelser. Indlægget blev delt vidt og bredt, og få timer senere blev han igen lukket ind på Twitter, dog uden forklaring på karantænen. En forklaring, Anders Kjærulff selv er meget interesseret i.

Selv har han forskellige bud på, hvad udelukkelsen kan skyldes. Han nævner, at Twitters robotter måske har nogle bestemte ord, de reagerer på, når det gælder opslag om corona. Det er også muligt, det hænger sammen med, at den 14. december var en dag, hvor der ”var alt muligt andet shit i luften”, som han siger. Eksempelvis at Googles servere var nede. Og så nævner han konspirationsteoretikere som en tredje mulighed. Dem tager han nemlig gerne diskussioner med på netop Twitter.

”Det ironiske er, at jeg få dage før det her ragede ret uklar med nogle QAnon-folk (højreorienterede konspirationsteoretikere, red.), der forsøgte at få mig med på deres vogn. Jeg ville ikke være med, og det blev de pissesure over. Så måske er jeg blevet anmeldt af en flok konspirationsteoretikere,” siger han.

”Hvis 50 af dem eksempelvis anmelder mig for at skrive noget forkert om Covid, så har robotterne noget at tygge på, som kan gøre, at jeg ryger ud.”

Kan det ikke bare være, fordi du har overtrådt Twitters regler?

”Jeg kan ikke forestille mig det. Jeg har været der i 12 år og skrevet alle mulige ting undervejs, så jeg ved virkelig ikke, hvad det skulle være. Men hvis jeg havde gjort det, ville det være relativt simpelt at forklare mig, hvad det er, jeg har gjort. Og jeg har jo ingen forklaring fået endnu.”

Er der nogen, der følger efter mig?

Anders Kjærulff fortæller, at han i en situation som denne ikke kan lade være med at tænke, om der er nogen efter ham.

”Det der gys er noget, jeg skal holde tilbage konstant. Der har været en række tilfælde, især under ’Aflyttet’ på 24Syv, hvor det banker på. Fornemmelser af, at der er nogen inde i min computer, og fornemmelser af, at nogen følger efter mig. Ikke fysisk, men elektronisk,” siger han og tilføjer, at det nok også har været tilfældet.

”Men jeg kan ikke bevise det, og jeg vil ikke bøje mig for den paranoia. Og på den anden side ville det ville også være underligt, hvis efterretningstjenester ikke en gang imellem kigger på mig, så det skal de nok også have lov til. Men der er ikke nogen, der skal lukke min konto ned,” siger Anders Kjærulff.

Hvornår beslutter du dig for, at du selv er nødt til at forlade det her ”brændende hus”, hvis folk ikke vil med dig ud?

”Som journalister er vi jo nødt til at være der, hvor folk er. Det er en del af vores fag. Jeg kan heller ikke sige: ’Den er gal på minkfarmene, men jeg kan ikke lide mink, så jeg vil ikke tage derhen’,” siger Anders Kjærulff, der dog alligevel kraftigt overvejer at boykotte Twitter – og Facebook og LinkedIn.

Og mens Anders Kjærulff overvejer sin egen tilstedeværelse i det brændende hus, sender han en opfordring til Christiansborg:

”De er nødt til at tage stilling til, om vi skal bruge platforme med de her overvågningskapitalistiske forretningsmodeller. Det er super ulækkert, at det er et sted, hvor politikerne synes, det er passende at starte en debat.”

Journalisten.dk forsøger at få en kommentar fra Twitter.

0 Kommentarer

Læs også

<span class=Vild udvikling: Medierne tager historier fra Twitter og Facebook som aldrig før">

Vild udvikling: Medierne tager historier fra Twitter og Facebook som aldrig før

13. NOVEMBER 2020

Jyske Bank-direktør: Twitter er langt mere effektivt end medierne

07. DECEMBER 2018
Nu skal techgiganterne til lommerne

Nu skal techgiganterne til lommerne

20. MARTS 2020
Nu skal techgiganterne til lommerne

Nu skal techgiganterne til lommerne

20. MARTS 2020