
”Vi er ligesom alle andre medier optaget af, hvordan vi undgår, at debatten går amok på ubehagelige måder,” siger Michael Dyrby, chefredaktør på B.T. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
”Min første tanke var egentlig, at det er meget ærgerligt.”
Sådan siger Lars Aaes, teamleder for sociale medier, TV 2 Kommunikation og Marketing, efter nyheden om, at B.T. har besluttet at fyre avisens community managers og erstatte dem med robotter.
Fremover skal B.T.’s journalister selv skrive tekst til deres artikler på sociale medier, og kunstig intelligens skal dele dem på det helt rigtige tidspunkt. Begge dele har hidtil været varetaget af community managers i form af en række studentermedhjælpere, der nu er opsagt.
Men det undrer Lars Aaes. Ifølge ham er community management meget mere end at udgive indhold på det ”rigtige” tidspunkt.
”Det er en disciplin, hvor man kan imødekomme kritik, indsamle feedback og give brugerne merværdi og følelsen af at møde en person,” siger han og tilføjer:
”Der er ingen tvivl om, at flere og flere funktioner på sociale medier kan optimeres af robotter. Men det menneskelige element, hvor man møder en person gennem internettet, det tror jeg ikke, at computeren er klar til at overtage endnu.”
Kilder risikerer at få dårlig oplevelse
Derudover mener Lars Aaes, at B.T. risikerer at svigte ansvaret for at sikre en god tone i deres facebookfeed.
”De risikerer, at deres kilder og medvirkende får en rigtig dårlig oplevelse i kommentarsporet. Vi har et kæmpe ansvar for, at de mennesker, der stiller op, bliver behandlet ordentligt på sociale medier. Det giver de afkald på, og det er ærgerligt,” siger han.
Flere andre mediefolk har på Twitter rejst samme bekymring – blandt andet Mads Keilberg, Digital chef hos Holm Kommunikation.
Det her underbygger jo netop B.T.’s manglende tilstedeværelse OG ansvar for feedet på social. Ærgerlig udvikling! https://t.co/tY5Ro1UWBi @nadianikolajeva #smdk #dkmedier #digidk https://t.co/LDjsAGftru
— Mads Keilberg (@MadsKeilberg) February 25, 2021
Lars Aaes understreger, at TV 2 har flere SoMe-redaktioner, og at han udtaler sig på baggrund af den del af TV 2’s SoMe-håndtering, der handler om stationens programindhold. Her foregår stort set alt håndholdt.
”Vi får også hjælp af et computersystem til at prioritere i de mange kommentarer, vi får ind. Men det er netop hjælp og kan ikke erstatte communinty manager-rollen,” siger han.
Mister nok noget personligt touch
Men spørger man B.T.’s chefredaktør, Michael Dyrby, så kommer deres beslutning ikke til at betyde, at debatmoderingen bliver nedprioriteret.
”Tværtimod får vi en meget skarp software, der sletter ord, vi ikke vil se optræde i debatten. Vi er jo ligesom alle andre medier optaget af, hvordan vi undgår, at debatten går amok på ubehagelige måder,” siger han og uddyber:
”Med det her software får vi konstant overvågning af, hvad der foregår. Det kan slette indlæg med ord, vi ikke vil have optræder, og derefter kan vi i andet step personligt gå ind og moderere.”
Og hvad med det menneskelige element – risikerer I at miste det?
”På nogle planer gør man jo. Det er klart, at det personlige touch med emojis og den slags, det mister man klart noget af. Men til gengæld skruer vi op for, at journalisterne selv skal skrive teksten, som deres artikler skal udgives med på sociale medier,” siger Michael Dyrby.
Det er jo også en kunst at udgive på SoMe. Kan jeres journalister gøre det lige så godt som medarbejdere, der er oplært og trænet i netop det?
”Nu skal man også passe på med at gøre det til en større kunst, end det er. Alle journalister skal i dag lave en rubrik efter bestemte retningslinjer. Nu skal de så også lave en tekst til et socialt medie, som også kommer med retningslinjer og manual. Alle er ikke lige gode til det, men det tror jeg, de kan lære.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.