Savner dit medie også succes på Facebook? Sådan sætter I fut i feedet

Samvirke har droppet Facebook frem til sommer, fordi deres indhold når ud til færre og færre. Men selvom de glade dage er ovre, er det ikke umuligt stadig at fange læserne ind. Her er tre tips til at sparke liv i dit Facebook-feed

Forbrugermagasinet Samvirke meddelte i går, at de har besluttet at droppe Facebook frem til sommer, fordi Facebook gør det sværere og sværere for dem som medie at få vist deres indhold til brugerne.

Trods cirka 100.000 facebookfølgere viser et blik ned over Samvirkes Facebook-feed da også, at mange opslag kun har ganske få kommentarer, likes og delinger.

”Det er tankevækkende lidt engagement,” skriver Nadia Nikolajeva, digital rådgiver og underviser i sociale medier, på Twitter. Men ifølge hende er det også blevet sværere for medier som for eksempel Samvirke at få succes på Facebook.

”Det er virkelig krævende at være et lille medie på sociale medier. Mindst halvårligt er der store ændringer og tendenser, man skal forholde sig til, og rent faktuelt er der blevet mindre plads at konkurrere på, siden Facebook i 2018 meldte ud, at de skruede ned for mediers indhold i feedet,” uddyber hun.

Hun betegner 2014, hvor hun selv var redaktør for sociale medier på Metroxpress, som ”de gode gamle guldgraverdage”. Dengang kunne man som medie dele nærmest hvad som helst, og så væltede det ind med klik. I dag skal der mere til.

”Du kan godt skabe engagement og gode resultater med sociale medier. Men det er en kunst, og det er ressourcekrævende,” siger Nadia Nikolajeva.

Her er hendes tre tips til, hvordan man som medie kan sætte fut i sit facebook-feed.

Skær mellemvaren fra

Det værste, du kan gøre, er at lave indhold, som folk er ligeglade med. Hvis folk bare scroller forbi dit indhold uden at få vakt en følelse af det. Men hvad der konkret virker, er virkelig forskelligt fra medie til medie, og derfor kræver det en god gammeldags analyse.

Gennemgå alle dine opslag. Gå ind i Indblik på din Facebookside og lav en trækning på alle opslag i en given periode – eksempelvis den seneste måned. Gennemgå hvert eneste opslag og vurdér, om du har fået de klik, rækkevidde og engagement, du drømte om.

Du vil kunne spotte tendenser og emner, som med fordel kan skæres fra eller sælges på en anden måde. Se alt dit indhold igennem med kritiske briller og del ikke indhold, der højest er halvgodt.

Design til engagement

De der gode gamle dage, hvor vi kunne dele et link til en artikel og forvente læssevis af interesse, er forbi. Hvis man vil bredere ud med et budskab på sociale medier, skal indholdet designes til engagement fra start.

Det kan være alt fra at koge en historie ned til en grafik, hvor brugerne kan stemme om noget eller at dele en artikel på en måde, der får brugerne til at dele den videre. Når du deler indholdet, skal du være helt skarp og sikker i, hvordan brugerne kan interagere med dit indhold. Det er en kunst – og det kræver ressourcer.

Nu om dage kan det være en detalje, der gør, at opslaget ikke klare sig godt. Billedet kan spille, rubrikken kan spille, men måske er teksten lidt for kryptisk, og så går det alligevel ikke godt.

Tilpas til platform

Mange medier og organisationer har en del at vinde ved at arbejde med de mest grundlæggende principper om at versionere indhold, så det passer til platformen.

Deler du en video, skal der selvfølgelig tekster på, da de fleste brugere ser video uden lyd. Videoens fortællestil skal være aktiv fra første sekund. Deler du link til en artikel, skal billedet så vidt muligt være nemt at afkode, med farver, mennesker og øjenkontakt, hvis det er relevant.

Hovedreglen er, at det skal være simpelt og letforståeligt. Man skal kunne aflæse på få sekunder, hvad meningen med indholdet er. Det er ikke de egenskaber, vi i journalistikken sætter højest, men let afkodeligt indhold er virkelig vigtigt. Folk er gået ind i en pause og har ikke tid til en rebus-øvelse, hvor de skal gennemskue, hvad den her historie handler om.

 

0 Kommentarer

Læs også

<span class=Trussel for medierne: Nyt Facebook-værktøj har ”dødsstjernepotentiale”">

Samvirke holder pause fra Facebook

18. FEBRUAR 2021
<span class=Trussel for medierne: Nyt Facebook-værktøj har ”dødsstjernepotentiale”">

Trussel for medierne: Nyt Facebook-værktøj har ”dødsstjernepotentiale”

18. DECEMBER 2020