Kommentator på bar bund: ”Normalt kender jeg de danske spillere”

Blokken var næsten blank, da DR’s kommentator Andreas Kraul i morges startede forberedelserne til dagens usædvanlige fodboldkamp. ”Al den baggrundsviden, jeg normalt sidder med, er på gulvet.” Han tror, det sværeste bliver at ramme balancen mellem det absurde og det alvorlige

Det var en tydeligt presset Andreas Kraul, Journalisten her til formiddag fangede på telefonen:

”Må jeg lige ringe tilbage? Det hele er lidt hektisk lige nu,” lød reaktionen fra fodboldkommentatoren, der i aften skal kommentere det danske herrelandsholds noget usædvanlige kamp mod Slovakiet.

Kampen er usædvanlig, fordi Danmark på grund af konflikten mellem DBU og spillerne ikke stiller med sin normale trup, men i stedet med et hold af spillere fra 2. division og Danmarksserien.

”Det er jo en forholdsvis vanvittig fodboldkamp,” forklarer Andreas Kraul, da han kort efter vender tilbage.

”Normalt kender jeg de danske spillere ud og ind. Jeg har fulgt Christian Eriksens karriere, siden han var 14 år, og jeg ved, hvordan Thomas Delaney lægger en indersideaflevering. Men al den baggrundsviden, jeg normalt sidder med, er på gulvet,” uddyber han.

#HjælpKraul

Faktisk var Andreas Kraul så meget på bar bund i sine forberedelser, da han gik i gang i morges, at han under hastagget #HjælpKraul efterlyste hjælp hos sine følgere på Twitter.

”I derude sidder jo på massevis af bonusoplysninger på de danske landsholdsspillere i aften. Hvem er de – som spillere og mennesker?” skrev han.

Og den efterlysning har givet pote, fortæller Andreas Kraul.

”Jeg har ret mange følgere, så jeg kommer bredt ud. Her to timer efter at jeg lavede tweetet, er det allerede nået ud til 14.000, og små 3.000 har lavet en eller anden form for engagement. Twitter er et super godt arbejdsredskab i situationer som den her,” siger han.

Oplysningerne fra Twitter er dog primært i den mere kuriøse afdeling. En skriver for eksempel, at spilleren Rasmus Johansson har en Youtube-kanal med 15.000 følgere, og en anden skriver, at spilleren Anders Fønns har fået rødt kort i halvdelen af de 15 turneringskampe, han har spillet mod ham i Danmarksserien.

Der er også mere sarkastiske kommentarer iblandt. En Twitter-bruger skriver for eksempel:

”Jeg tror nok at en af dem har en bror der er brugtbilsforhandler… Eller var det en onkel? Nå, men der er 3 minutters væven lige der!”

Balancen mellem absurd og alvorlig

Resten af Andreas Krauls research foregår især på nettet, hvor han finder alle de oplysninger om spillernes baggrund, han kan opstøve. Hvilke klubber har de spillet i, hvor højt et niveau har de spillet på osv.

Derudover handler hans forberedelser også om at overveje tonen og måden, han skal kommentere den særprægede kamp på.

”Det bliver jo ikke en normal kommentering. Det bliver et forsøg på at sætte det ind i en ramme af, at det her er vanvittigt. Det har været nogle af de mest bizarre døgn i min journalistiske tid med fodbold,” siger Andreas Kraul.

Hvad tror du, bliver det sværeste ved at kommentere kampen?

”Det bliver nok at ramme den helt rigtige balance i forhold til det absurde over for det alvorlige i situationen her. Det er jo virkelig det, man i skolegården ville kalde feje hold. Noget vil blive sagt med et smil, men det er samtidig en kamp, der kommer til at tælle i de forskellige statistikker,” forklarer han.

Sidste år fortalte Andreas Kraul om, hvordan han normalt forbereder sig til en fodboldkamp, da han viste sin arbejdsplads i kommentatorboksen frem i Journalisten. Det kan du læse her.

 

0 Kommentarer