Sportsmedie indgår samarbejde med DBU: Den visse død, hvis lytterne mister tilliden

I samarbejde med Divisionsforeningen, DBU og Syddansk Universitet har holdet bag podcastmediet Mediano været med til at starte platformen Playmaker.nu. Men kan mediet bevare sin uafhængighed, når det samarbejder med aktører, som det normalt skal dække kritisk?

Vil det skade troværdigheden hos nichemediet Mediano, der laver podcasts om sport og særligt fodbold, at de er gået ind i et samarbejde med Dansk Boldspil-Union (DBU) og Divisionsforeningen?

Det spørgsmål har chefredaktør og stifter af Mediano Peter Brüchmann tænkt over den seneste tid, fordi Mediano har lavet platformen Playmaker.nu sammen med de to fodboldaktører og Syddansk Universitet.

”Det sidste, vi ønsker, er, at folk skal tro, at nu laver vi anderledes analyser af FC København eller Brøndby, fordi Divisionsforeningen er involveret. Det ville jo være den visse død, hvis folk troede det,” siger Peter Brüchmann.

Han har også taget spørgsmålet op i et længere blogindlæg på Medianos hjemmeside, hvor han understreger, at det er enormt vigtigt, at Mediano fremstår uafhængigt og transparent over for lytterne.

Her skriver han:

”Hvis vi mister den tillid, har vi mistet alt.”

Hvad er Playmaker.nu

Lad os gå et skridt tilbage. For hvad er Playmaker.nu egentlig?

Ifølge Peter Brüchmann er det en vidensdelingsplatform. Det er en hjemmeside, der henvender sig til en relativt lille gruppe af mennesker – fodboldens professionelle, altså trænere, uddannelser og folk, der arbejder i klubber og unioner.

”Jeg ser det her som en platform til rapporter og meget, meget specifikke podcasts. En platform, hvor der også vil være blogindlæg fra forskere,” siger han.

”Lidt ligesom du ser det med nogle nicheområder på Ingeniøren, hvor folk, der er meget fagspecifikke inden for et område, kan dele erfaringer, ny viden og nye publikationer om forskellige ting.”

Hvordan vil I bevare jeres journalistiske uafhængighed?

”Dit spørgsmål baserer sig på en præmis om, at vi skulle sige andre ting om DBU’s ledelse eller Divisionsforeningens klubber, fordi vi har et samarbejde med dem. Det kommer vi ikke til,” siger Peter Brüchmann.

Ifølge ham har Mediano ikke fået penge for at hjælpe aktørerne med at lave Playmaker.nu, og det er centralt, mener han.

”Vi har ikke noget incitament til at sige noget anderledes, end vi gør nu. Der er ikke nogen, der får at vide, at de skal være mindre kritiske over for nogen,” siger han og uddyber:

”Hvis din journalistiske uafhængighed skulle komme i tvivl, skal du typisk have økonomisk incitament i det. Og det har vi ikke.”

Vil ændre ting, hvis lytterne mister tillid

Han anerkender, at hvis lytterne af Medianos podcasts begynder at tro, at de roser folk fra eksempelvis DBU på grund af samarbejdet, så er det et problem.

Hvis lytterne tænker, at du roser Peter Møller (direktør i DBU, red.) eller Kasper Hjulmand (kommende landstræner for de danske fodboldherrer, red.) …

”Ja, så er det et problem. Det må vi vurdere løbende.”

Så der kommer ikke til at være nogen ændringer der?

”Det skal man jo ikke sige. Jeg siger netop, at hvis nogen tror, at jeg siger positive ting om Peter Møller eller Kasper Hjulmand, fordi vi har sådan et samarbejde her, så har jeg da et problem. Så må vi jo handle på det.”

Har du overvejet, hvordan du vil handle på det?

”Vi indgår i samarbejder, og så evaluerer vi dem løbende. Det gør vi også her. Hvis nogen siger: ‘Vi har ikke tillid til, at Mediano laver uafhængige analyser’, så er det indlysende for enhver, at så har Mediano en situation, man skal forholde sig til.”

Står til regnskab for lytterne

Peter Brüchmann understreger, at Mediano er meget tydelig om samarbejdet for at være transparent over for mediets lyttere. Og han tror på, at lytterne kan høre, at mediet er uafhængigt.

”Døm os på det, vi siger. Døm os på vores analyser. Det er jo en sag mellem os og lytterne/læserne.”

Men hvis de så dømmer jer?

”Så må vi jo forholde os til det. Det ville da være dumt ikke at gøre det. Vores uafhængighed er det fineste, vi har,” siger han og tilføjer:

”Jeg står til regnskab for vores lyttere. Det har jeg ingen problemer med.”

1 Kommentar

Jens Halling
23. SEPTEMBER 2019
Sjovt nok stiller man ikke samme type kritiske spørgsmål til de medier, der er finansieret af staten men som påstår, at de er kritiske overfor politikerne.
Man kan jo spørge sig selv, hvorfor.