Pressevagt under Eriksen-indlæggelse: ”En øvelse i balancekunst”

Jacob Gyldenløve Aaen blev kaldt på arbejde på Rigshospitalet søndag formiddag og er kommet igennem ugen uden at bekræfte Christian Eriksens indlæggelse

Det er ikke kun Dansk Boldspilunion (DBU), Viaplay og sportsjournalister, der har haft travlt, efter at landsholdsspiller Christian Eriksen lørdag aften faldt livløs om med hjertestop under kampen mod Finland.

Da midtbanespilleren var blevet genoplivet på banen, blev han kørt med ambulance til Rigshospitalet. Og her kom pressekonsulent Jacob Gyldenløve Aaen på arbejde, da presseafdelingen noget nær blev lagt ned.

”Jeg løb rundt herinde hele søndagen og hjalp pressefolk fra hele verden. Der var BBC, Sky News, Reuters, AP, russisk statsfjernsyn, belgisk, hollandsk og fransk tv. Der var to tyske tv-hold, italienske journalister, finske fotografer og derudover nogle freelancefolk,” fortæller han.

Det blev en lidt tumultarisk arbejdsdag for pressekonsulenten, der måtte ud og dirigere journalister og fotografer.

”Jeg var rundt og tale med dem alle individuelt, præsentere mig og bede dem om at respektere, at patienter og pårørende kunne komme ugeneret ind og ud af hospitalet,” siger Jacob Gyldenløve Aaen.

Alle spurgte ham, om han kunne sige noget nyt, og hvordan Christian Eriksen havde det. Jacob Gyldenløve Aaen svarede ikke på de spørgsmål. Som pressemedarbejder er han ligesom alle andre i sundhedsvæsenet underlagt den tavshedspligt, der sikrer patienter, kendte såvel som ukendte. Det er faktisk også lykkedes ham slet ikke at bekræfte, at Christian Eriksen er indlagt på Rigshospitalet.

”Jeg har ikke med navns nævnelse bekræftet noget. Det her er en øvelse i balancekunst for sådan et sted som os. Alle er trænet i tavshedspligt. Jeg har løst det ved at sige, at der er en fodboldspiller, der var indlagt. Senere blev det til, at DBU havde bekræftet det, så mon ikke, man kunne forestille sig, hvem det var?” siger han og tilføjer:

”Vi fortæller jo aldrig om navngivne personer. Her var det svært ikke at bekræfte det, når DBU havde bekræftet det, og hele verden vidste det.”

Henviser til andre hospitaler

Presseafdelingen forberedte sig søndag på, at der skulle ekstra foranstaltninger til om mandagen, så andre indlagte kunne få fred fra dem.

Indhegninger, som også bliver brugt ved kongelige besøg, var gjort klar. Interessen for Rigshospitalet tog dog af, og der kom lidt fred på telefonerne.

Altså lige indtil i dag, hvor landsholdslæge Morten Boesen gennem DBU fortalte, at han har været i løbende kontakt med Christian Eriksen og lægestaben på Rigshospitalet.

De har i samråd besluttet, at landsholdsspilleren skal have indoperet en hjertestarter i form af en ICD-enhed. Og så kom der ellers opkald fra journalister igen. Denne gang for at finde frem til en ekspert, der kan forklare, hvordan sådan en fungerer.

Jacob Gyldenløve Aaen har dog været nødt til at give dem alle den samme besked: At de skal tage fat i et andet hospital.

”Vi henviser blandt andet til Aarhus Universitetshospital – ligesom de henviser til os, hvis de er i en lignende situation.  Hvis man skal ud og tale generelt om en patients tilstand eller ICD, vil man hurtigt komme til at tale om den enkelte sag. Det er svært at adskille de to ting, så vi gør det for at sikre rene linjer,” siger han.

Fans har skrevet

Det er ikke kun journalister, der har villet have fat i presseafdelingen på Rigshospitalet.

Der er også fans af Christian Eriksen, der har skrevet.

”Vi har fået omkring 150 henvendelser fra privatpersoner til os. Engelske fans, nogle fra Italien, andre afrikanske. De har spurgt, hvor de kunne skrive hen for at sende en god bedring-hilsen. Der har vi henvist til DBU.”

I løbet af søndagen dukkede der også fans op for at aflevere flag, blomster og bolde. De er blevet samlet sammen og givet videre til DBU.

”Det har været nogle anderledes arbejdsdage. På den ene side er det en patient som alle andre, men det er stadig en meget ekstraordinær situation,” siger Jacob Gyldenløve Aaen.

 

0 Kommentarer

Læs også

Andreas Kraul: - Alt ved situationen føltes forkert

Andreas Kraul kommenterede Eriksens kollaps: ”Det var ikke nødvendigt at sige noget hele tiden”

15. JUNI 2021
Fotograferede Eriksens kollaps: <span class=Det går fra sport til at handle om liv og død 1">

Fotograferede Eriksens kollaps: Det går fra sport til at handle om liv og død

14. JUNI 2021