Tv-lægens ord fordrejet på sociale medier: ”Jeg kan ikke lade være med at smile”

Kun to til tre gange under corona-epidemien har DR’s sundhedskorrespondent, Peter Qvortrup Geisling, været nødt til at få nogen til at rette op på fejlagtige udlægninger af hans ord på sociale medier

”Det er en 100 procent forkert udlægning,” siger Peter Qvortrup Geisling, DR’s sundhedskorrespondent, til faktatjek-mediet Tjekdet.dk.

Det handler om et opslag på Facebook med et link til en YouTube-video med Peter Qvortrup Geisling, der forholder sig til vacciner mod coronavirus. Opslagene, der altså pådutter tv-lægen holdninger og analyser, han ikke er enig i, er blevet delt flere end 1.600 gange og vist mere end 100.000 gange.

Selv om udtalelserne er taget ud af kontekst og er udlagt forkert, er det ikke noget, der går Peter Qvortrup Geisling synderligt på.

”Selv når jeg bliver spændt foran en rigtig skæv vogn, kan jeg ikke lade være med at smile over det. Der sidder et engageret menneske og vil præge debatten. Det er ikke noget, jeg ligger søvnløs over,” siger han til Journalisten.

Peter Qvortrup Geisling er uddannet læge og journalist og blev en folkekær kending, da han havde programmet ’Lægens bord’, der blev sendt fra 1997 til 2005. Siden har det program været på pause, indtil det blev genoplivet sidste år på grund af coronaepidemien. Ved siden af sit eget program har Peter Qvortrup Geisling en analyserende og kommenterende rolle på alle DR’s flader.

”Jeg regnede lige på det. I de her 15 måneders corona tror jeg, at jeg har været på skærmen cirka 400 gange. Hvis det er en halv million seere ad gangen, er det måske en kvart milliard kontakter, jeg har haft på tv-fladen de seneste måneder,” siger han.

Stofområdet taget i betragtning er han derfor heller ikke på nogen måde overrasket over, at hans udtalelser bliver diskuteret lystigt på sociale medier.

”Sundhed er danskernes nye religion, og det er noget, der optager så mange. Når der så ovenikøbet er vacciner oven i det, så er vi ude i noget, der ikke altid kan styres kommunikationsmæssigt,” siger han.

Sprængfarligt stofområde

Peter Qvortrup Geisling er hverken selv på Facebook eller Twitter. Ikke af frygt for en hård tone eller for at undgå at skulle tage stilling til folks kritik. Det er faktisk kun, fordi han ikke kan følge med, fordi mange opfatter det som en invitation til åbne konsultationer, hvor han har oplevet, at nogen deler deres journaler åbent på platformene.

”En gang imellem er der så nogen af dem tæt omkring mig, der sender noget, hvor de siger, at nu er der noget ballade i gang omkring noget, hvor man har taget det ud af kontekst,” siger han.

Det omtalte vaccinations-opslag var et af dem. Her forfattede Peter Qvortrup Geisling et par linjer, som en anden har lagt ind som svar på opslaget. Her gør han klart, at det ikke er udtryk for hans holdninger til coronavaccinen, og opfordrer til, at man kontakter ham i DR, hvis man vil ham noget.

Men at han reagerer på den slags, hører til sjældenhederne.

”Jeg tror, at to-tre gange i løbet af de seneste 15 måneder har det været så skævt, at jeg har fået en anden til at gå ind og skrive, at det ikke er min holdning. Om det slukker branden, tvivler jeg på,” siger han.

Bliver spændt for et korstog

Med mere end 20 års erfaring som sundhedsekspert på tv har Peter Qvortrup Geisling været igennem flere sager, der i den grad har været debatteret.

”Jeg er uddannet både læge og journalist. Som journalist kan man nøjes med at citere andre, men som læge er jeg nødt til også at have en faglig holdning til tingene. Så jeg kan ikke bare gemme mig.”

Han nævner en tv-avis, hvor værten spurgte ham, om han ville lade sin egen datter blive vaccineret mod HPV. Det ville han, eftersom de gavnlige effekter ville opveje eventuelle bivirkninger.

Det var midt i debatten om HPV-vaccinerne, der var foranlediget af en TV 2-dokumentar, og som i Peter Qvortrup Geislings øjne ikke blev håndteret ordentligt af sundhedsmyndighederne.

”Når jeg siger det midt i en ophedet HPV-debat, der starter med dårlig journalistik, ildebrand på sociale medier og dårlig kommunikation fra sundhedsmyndigheder, så skal man nok forvente en reaktion eller to.”

Kan du være bekymret for, at de her fordrejede budskaber fra dig kan være med til at præge folkestemningen i den ene eller anden retning?

”Nej, det er jeg ikke. Det kan godt være, at der er nogen, der liker og deler og sender det videre, men der er langt flere, der sagtens kan gennemskue, at det er en skæv historie. De fleste kender mig godt nok til at vide, at jeg ikke mener det sådan, eller at en eller anden bare kører sit eget korstog og sender mig foran,” siger han og tilføjer:

”Jeg lever fint med det, fordi ytringsfrihed er enormt vigtigt for mig. Hvis de virkelig mener og synes noget andet, så synes jeg, at det er et sundhedstegn, at der bliver givet udtryk for det. Men de skal ikke vride rundt, så de lægger noget i munden på mig, jeg ikke har sagt.”

Der er dog sager, der er nået til DR’s juridiske afdeling, men det har ikke handlet om, at tv-lægens ord er blevet fordrejet. Men derimod trusler, der skulle håndteres. Heller ikke det har gået Peter Qvortrup Geisling særligt på.

”Det handler jo også om, at der er kampe, man gerne vil vinde. Og så dem, man VIL vinde. Det bliver ikke mig, der tager kampen for nuanceret journalistik på sociale medier. Den er for stor.”

0 Kommentarer