JydskeVestkysten strammer reglerne for debat på jv.dk og på avisens Facebook-sider. Nu kan brugere blive blokeret, hvis de bruger nedsættende ord og formuleringer.
De nye regler blev indført fredag. Siden er tre personer blevet blokeret fra debatten. En skrev for eksempel:
”…Så du er så dum at du ikke ser forskel på…”
En anden blev blokeret for at skrive ”…Straf nu den idiot…” efterfulgt af en smiley og pistol-emoji.
Med de nye regler skal der mindre til, før et indlæg bliver skjult. Kan man ikke overholde reglerne, bliver man uden varsel udelukket fra at debattere.
”Før ville den, der havde skrevet indlægget, bare kunne gå ind og skrive det samme en halv time senere,” siger JydskeVestkystens chefredaktør, Peter Orry.
Hvis en bruger på JydskeVestkysten ønsker at få retten til at kommentere tilbage, kan vedkommende skrive en mail til redaktionen. Den mulighed har ingen af de tre, der indtil videre er blevet blokeret, benyttet sig af.
På EB må man gerne skrive idiot
På Ekstra Bladet modererer de også netdebatten, og ifølge Thomas Harder, redaktør på nationen!, bliver der dagligt slettet mellem 50 og 250 kommentarer på Ekstra Bladet. I snit blokerer de en enkelt bruger fra debatten om dagen.
”Der skal selvfølgelig være en grænse for, hvad vi vil tillade, at folk skriver. Vi sletter indlæg, når vi synes, at det er unødvendigt udpenslede voldsbeskrivelser eller meget grove beskrivelser af persongrupper. Men man må gerne kalde folk for idioter, dumme og ubegavede på Ekstra Bladet,” siger Thomas Harder.
Hvorfor må man det?
”Sådan taler folk jo. Jeg vil gerne høre, hvad alle mennesker mener. Vi skal være meget varsomme med at begrænse folk. Det er vigtigt, at alle føler, at de kan komme til orde,” siger han.
Men kan de ikke komme til orde uden at svine andre folk til?
”Debatten skal ikke være et velfriseret og gennemrettet udpluk af, hvad folk siger. Det skal være som at høre almindelige mennesker snakke sammen. Og også almindelige, ophidsede mennesker. Når du ser noget i TV Avisen og vender dig om mod din kone og siger: ”Hold kæft en stor idiot,” så er det det, der skal stå på nationen!,” siger han.
Skældsord er unødvendige
Det er Peter Orry ikke enig i. Han går ind for skarpe og kontante meningsudvekslinger, men JydskeVestkysten vil ikke lægge navn til, at folk svines til, fortæller han.
”Det er ikke holdningerne, vi er ude efter. Det er tonen i debatten. Alle meninger og kritik er hjerteligt velkommen, men man behøver ikke at bruge skældsord af den grund. Hvis man vil bruge skældsord, må man gå andre steder hen og gøre det. Vi redigerer vores medier og sætter tonen i dem,” siger Peter Orry.
Kan det ikke blive for kontrolleret?
”Det må hver enkelt udgiver gøre op med sig selv. Hvis man vil ytre sig, uden at nogen sætter rammer, så må man ytre sig på egne vilkår. På sin egen facebookvæg kan man jo ytre sig, fuldstændigt som man vil.”
Vigtigst at kunne stå ved produktet
JydskeVestkysten har ikke regler for, hvor grænsen går, men vurderer den enkelte sag for sig.
”Man må gerne være meget uenige, men vi vil ikke have, at man begynder at kalde folk for idioter eller dumme. Derimellem kan der ligge en million eksempler. Vi er nødt til at skyde os ind på en fast linje over for forskellige typer af kommentarer ved at tage et eksempel ad gangen,” siger nyhedsredaktør Claes Senger Holzmann.
Thomas Harder mener, at man skal passe på med at blive for sart.
”Det er bedre, at vi får det ud og får taget en debat om det. De, der vil begrænse folk, burde også sige: "Hvad er det egentlig, han skriver, hvis vi tager fornærmelsen væk? Er der et budskab her? Er der mange, der skriver som ham?" Jeg synes, at det er en fantastisk fin opgave at give sig selv, at se hvad der i virkeligheden står,” siger han.
Det er ifølge Peter Orry især under artikler om kriminalitet og udlændingedebat, at kommentarfeltet kan gløde. Hvis nogen undlader at deltage i debatten på JydskeVestkysten på grund af de skærpede regler, så må det være sådan, mener han.
”Man kunne sagtens anlægge en anden linje og sige, at det allervigtigste var at få så mange mennesker som muligt ind på vores sider. Det er også vigtigt for os, men det vigtigste er at levere et produkt, som vi synes, at vi kan stå ved. Og det produkt inkluderer også kommentarerne,” siger Peter Orry.
Kan man ikke misse holdninger, hvis man ikke tager dem med, der taler grimt?
”Jeg er overhovedet ikke nervøs for, at der er ting, der ikke kommer frem i debatten, hvis man insisterer på, at det skal foregå i en ordentlig tone. Måske snarere tværtimod, fordi jeg tror, at en uanstændig og beskidt tone og sprogbrug skræmmer flere væk, end det tiltrækker,” siger Peter Orry.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.